Gençlerden, öncü akıllı ulaşım çözümleri!
Parabol firmasının hikâyesi, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu Metin Barış’ın 2011 yılında ODTÜ Teknokent’te girişimciliğe adım atmasıyla başladı. Bu güzel hikâyeyi, Parabol Pazarlama Uzmanı Tuğçe Işık’dan dinledik. Işık, “Özellikle Covid-19 sürecinde toplu taşıma yöneticilerine ani değişikliklerle başa çıkmalarını sağlayacak bir çözüm oluşturduk” açıklamasını yaptı.
“Kurulduğumuz günden itibaren her gün değer üretmeyi odağına almış bir ekip olarak Türkiye’de akıllı ulaşım alanında dijital dönüşümü yönlendiren çözümlerimizle; Konya, Gaziantep, Urfa, Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri de olmak üzere
25 şehirde ulaşımı iyileştirmek için yenilikçi adımlar atmaya devam ediyoruz” ifadesini kullanarak konuşmasına başlayan Tuğçe Işık, Türkiye dışında Gürcistan, Kazakistan, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Nijerya ve Filistin’de sistemleriyle aktif olarak mobilite yönetim ve analizlerde fayda sağladıklarını vurguladı.
2012’de Türkiye’deki ilk ‘Dinamik Kavşak Yönetim Sistemi’ni uygulamaya başladık
Akıllı mobilite alanında; bisiklet, araç, toplu taşıma gibi farklı ulaşım modlarından hareketliliğe dair verilerin toplanmasıyla ve analiz edilmesiyle şehir içi ve şehirler arası hareketliliğin anlaşılmasını, seyahat ve yolcu kalıplarının çıkarılmasını sağladıklarını belirten Işık, konuşmasına şöyle devam etti: “Hem özel sektör hem de şehir yöneticileri için mobiliteye dair aksiyon alabilecekleri öneriler üretirken aynı zamanda geliştirdiğimiz platformlarla ulaşımda merkezi yönetim ve kontrol imkânı sunuyoruz. Kurulduğumuz günden itibaren ülkemizde mobilite konusunda öncü olmayı ve hepimizin hayatına dokunacak faydalar üretmeyi çok önemsedik. Kuruluşumuzdan yalnızca bir sene sonra 2012 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Trafik Sinyalizasyon Şube Müdürlüğü ile yaptığımız çalışma sonucunda Türkiye’deki ilk ‘Dinamik Kavşak Yönetim Sistemi’ni uygulamaya başladık. O sistemle birlikte bugün Konya’da ortalama yüzde 30 oranında daha az kavşaklarda bekleniyor, insanlar gitmek istedikleri yerlere daha çabuk ulaşabiliyor. Bu aynı zamanda daha az karbon salınımı ve yakıt tüketimi anlamına geliyor.”
‘Dinamik Trafik Asistanı’ ile şehirlerde bisiklet kullanımı teşvik edilmekte
“Bugüne geldiğimizde ise 22 kavşakta dinamik kavşak yönetimiyle başlayan METIS; trafikteki bütün alt sistemlerin bir arada çalışmasını sağlayan, araç, bisiklet gibi modlardan ve yol ağındaki sensörlerden aldığı verileri analiz eden bir büyük veri platformu olarak şehirlerin mobilite yönetiminde fayda sağlıyor” ifadesini kullanan Işık, “Ayrıca yapay zekâ teknolojilerinin kullanımıyla 15-30-60 dakika sonra trafik yoğunluklarının öngörüleri, trafikteki mevsimsel değişkenlikler, darboğazlar, zirve saatler ve anormal durum tespiti gibi çok boyutlu trafik analizleri de sunuyor. METIS’te toplanan veriler ve analizler aynı zamanda ‘Dinamik Trafik Asistanı’ mobil uygulamasıyla vatandaşlara da ulaştırılabiliyor. Özellikle bisiklete dair bilgilendirmelerin yapıldığı uygulamada şehirlerde bisiklet kullanımını teşvik edecek birçok özellik bulunuyor” açıklamasını yaptı.
Şehrin mikro seviyeden makro seviyeye kadar toplu taşıma hareketliliği anlaşılıyor!
Ulaşıma bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşma ve şehirlerin gerçek ulaşım ihtiyaçlarını anlama düşüncesiyle mobilite yönetimi ve mobilite verilerinin analizi üzerine edindikleri deneyimi ‘ODTÜ İnşaat Mühendisliği Ulaşım ve Trafik Analiz Laboratuvarı’ ile birlikte yaptıkları Ar-Ge çalışmaları sonucunda toplu taşıma alanına da taşıdıklarının altını çizen Işık, “Özellikle Covid-19 sürecinde toplu taşıma yöneticilerine ani değişikliklerle başa çıkmalarını sağlayacak bir çözüm oluşturduk” ifadesini kullanarak şunları kaydetti: “Akıllı kart verileri ve toplu taşıma araçlarındaki GPS verilerinin analizi ile toplu taşıma hizmet kalitesinin artırılmasını sağlayan ‘Cermoni’ Toplu Taşıma Karar Destek Sistemi; toplu taşıma performans ölçütlerini, yolcu davranışlarını ve şehrin toplu ulaşım seyahat ve yolcu hareketliliğini çıkarıyor. Başlangıç-Varış Analizleri sayesinde toplu taşıma kullanan kişilerin nereden-nereye doğru gitmeyi tercih ettiklerini analiz ediyor ve biniş ve iniş noktalarındaki taleplerin anlaşılmasını sağlıyor. Şehrin mikro seviyeden makro seviyeye kadar toplu taşıma hareketliliğinin anlaşılmasını sağlayan veri bilimine dayalı sistem aynı zamanda büyük veri görselleştirmesiyle tüm toplu taşıma ağına hakim olunabilecek bir merkezi platform olarak toplu taşıma yöneticileri için zaman tasarrufu sağlayan maliyet etkin bir çözüm olarak görülüyor. Yetkililer, hat ve durakların zaman bazlı kullanım, toplu taşıma araçlarının hızları, hat benzerliklerine, toplu taşıma güvenilirliği analizlerine istedikleri zaman ulaşabiliyorlar. İlk olarak Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı tarafından kullanılmaya başlayan sistem ile her toplu taşıma kullanıcısının ihtiyacını anlamayı, sunulan hizmetleri iyileştirmeyi ve daha fazla kişinin toplu taşımayı tercih etmesini hedefliyoruz.”