“Gençlere sunacağımız hizmetlerimizi elimizdeki veriler ışığında tayin ediyoruz”
Gençlik ve Spor Bakanlığı uhdesinde, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TBD destekleriyle 16-18 Mayıs tarihinde, ‘Gençlik ve Bilişim Festivali’ düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gençlerin katıldığı festivalde; ülkenin önde gelen kamu ve özel sektörden bilişim projelerinin tanıtılması, bilişim yarışmaları ve etkinlikleri ile gençlere geleceğe yönelik bilişim vizyonunun kazandırılması hedeflenmekte.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca ‘Gençlik Haftası’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Gençlik ve Bilişim Festivali’nin 16 Mayıs tarihinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılışına; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe katıldı. Bakan Kasapoğlu, “Festivalimiz 3 gün boyunca gençlerin bakanlığında Örnek Stadı’nda ve Altındağ Spor Salonu’nda da halkımızın katılımıyla gerçekleşecek. İnovasyon, girişimcilik ve bilişim alanında pek çok etkinlik, yarışma ve projeyi gençlerimizle buluşturacağız. Devletimizin imza attığı iyi uygulama örneklerini, bilişime ilgi duyan katılımcılarla buluşturacağız. Her yönüyle gençlerimizin ilham alacağı, kendini geliştireceği, ağ (network) oluşturacağı bir festivale imza atmayı amaçlıyoruz” açıklamasını yaptı. Veri odaklı olmanın önemine dikkat çeken Kasapoğlu, “Gençlere sunacağımız hizmetlerimizi elimizdeki veriler ışığında tayin ediyoruz” ifadesini kullandı.
‘Bireysel Genç Girişimci Programı’ spor alanında da açılacak
Bakan Varank konuşmasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gençlere dönük politika, proje ve uygulamaları olan bakanlıklardan biri olduğunun altını çizerek gençlerin ilkokuldan üniversite sonrası çalışmalarına kadar her alanda yanlarında olduklarını vurguladı. Deneyap Teknoloji Atölyeleri eğitimleri, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleri, burslar, girişimcilik destekleri ve TEKNOFEST gibi çalışmalarla gençlere destek sağladıklarına dikkat çeken Varank, “Hayatın her alanında gençlere dönük bir programımız var, sık sık gençlerle bir araya gelerek onları bilgilendirmeye çalışıyoruz” dedi. Girişimciliğin; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın en önemli politika alanlarından biri olduğunu dile getiren Varank, geleneksel girişimcilere ve teknoloji tabanlı iş yapmak isteyen gençlere destek verdiklerini söyledi. Varank, ‘Bireysel Genç Girişimci Programı’nın spor alanında da açılacağına dikkat çekerek gençleri programa başvuruya davet etti. Bakan Varank, girişimciliğin ne kadar değerli olduğunu vurgulayarak “Emek yoğun işlerden akıl yoğun işlere yöneldiğimizde çok güzel işler yapabiliriz, bu manada da hem Bakanlığımız hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı emrinize amade” şeklinde konuştu.
Sanayi ve teknoloji ekosistemi iyi olmadan savunma sanayisinin iyi olması mümkün değil
“Siber Vatanımızı korumaya almalıyız ve de bu alandaki çalışmaları çok yakından takip etmeliyiz” ifadesini kullanarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. İsmail Demir, bir ülkenin savunmasının top, tüfek ve silahlı kuvvetlerden ibaret görülmemesi gerektiğini, enerji, bilişim, iletişim, sağlık ve tarım gibi alanların da ülke güvenliğiyle yakından ilgili olduğunu vurguladı. Bilişim alanının gelişmesinin diğer alanlar ve savunma sanayisi açısından önemine dikkat çeken Demir, “Sanayi ve teknoloji ekosistemi iyi olmadan savunma sanayisinin iyi olması mümkün değil. Bu yürüyüş, bu çıkış bütün alanlarda kendini göstermeli. Bunun da en zirve alanı; bilişim” değerlendirmesinde bulundu. Demir, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ile yerli siber güvenlik ekosistemini geliştirme adına önemli bir adım attıklarının altını çizerek “Kümelenmemiz kısa süre içinde 200 üye firmaya ulaştı ve yerli imkânlarla geliştirilen 300 ürün, 400’den fazla hizmet ve eğitimi bünyesinde barındıran bir platform haline geldi” açıklamasını yaptı. Prof. Demir, bir ülkenin en büyük zenginliğinin iyi yetişmiş, genç ve dinamik insan gücü olduğunu vurgulayarak “Nitelikli insan kaynağı için her türlü imkânı sağlamaya çalışacağız. Gelecek çok farklı yerlere; biyoinsan yapılmaya doğru gidiyor” dedi. Gençlere yönelik ‘Vizyoner Genç Programı’nı hayata geçirdiklerini ifade eden Demir, ‘vizyonergenc.com’ internet sayfası aracılığıyla güncel savunma sanayisi gelişmelerinden haberdar olunabildiğini, kişisel gelişim ve kariyer alanlarında mevcut yaklaşımlarla tavsiyelerin öğrenilebildiğini, güncel staj ve iş olanaklarının takip edilebildiğini, proje ve fikirlerin paylaşılabildiğini kaydetti.
“Uzayda tamamen gençlerimiz tarafından yapılmış bir cep uydusu olduğunu biliyor muydunuz?”
Dr. Ali Taha Koç, gençliğin festivalinde gençliğin yaklaşan bayramını kutlayarak konuşmasına başladı. Koç, her alanda gençlerin başarılı olacağına inancının tam olduğunu vurgulayarak “Uzayda tamamen gençlerimiz tarafından yapılmış bir cep uydusu olduğunu biliyor muydunuz? Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ndeki Grizu-263 Model Uydu Takımı’nın cep uydusu SpaceX ile fırlatılarak bu senenin başında uzaydaki yerini aldı. TEKNOFEST’te başlayan yolculuklarının uzayla sonuçlanmasından dolayı yaşadığımız gurur tarifsizdi” açıklamasını yaptı. Yenilikçi teknolojiler ve dijitalleşmenin tüm toplumları sadece sosyal bakımdan değil; siyasi, kültürel, sağlık, eğitim, iş yapış şekli, habercilik, mahremiyet gibi pek çok alanda dönüştürdüğüne dikkat çeken Başkan Koç, yenilikçi teknolojilerden NFT için yapılan çalışmaları aktardı. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak NFT’nin açılımının ‘Nitelikli Fikrî Tapu’ olarak kullanılmasını tavsiye ettiklerini belirten Koç, bugün metaverse’ün daha çok yol alması gerektiğini şu anda teknolojik ilerleme sebebiyle sadece görme ve işitme organlarına etki ettiğini ancak ileride dokunma, hissetme gibi etkilerinin de olabileceğini dile getirdi. “Saldırganlar teknolojik önlemleri aşmaya çalışmak yerine daha kolay ve maliyetsiz olan sosyal mühendislik yöntemleriyle insan bileşenini zafiyete uğratmayı tercih ediyor” ifadesini kullanan Koç, “Çünkü insan faktörü diğer tüm güvenlik tedbirlerini etkisiz kılabiliyor” değerlendirmesini yaptı.
En kritik güvenlik problemi; güven
Koç, “Gençler, veri üreten birer fabrikasınız” ifadesini kullanarak “Çok fazla veri üreterek siber saldırılara da açık oluyorsunuz. Gelecekte siber saldırılar; yapay zekâ ve robotlar ile olacak. Her birinizin yapay zekâ ile ilgilenmesini istiyoruz. En kritik güvenlik problemi; güven” şeklinde konuştu ve Wi-Fi ağlarının güvenlik zafiyetlerine dikkat çekmek ve akılda kalıcı bir etki yaratmak amacıyla sunum sırasında canlı bir kablosuz ağ saldırısı uygulaması gerçekleştirdi. Başkan Koç, yaşanan köklü değişim sürecinde mesleklerin de etkilendiğine bununla beraber yeni iş alanlarının doğduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “Gelecekte veri bilimcisinden, yapay zekâ ve robotik mühendisliğine, blokzincir geliştiricisinden insan-bilgisayar etkileşimi tasarımcısına kadar birçok meslek hayatımıza girmiş olacak. Bu meslekleri de siz değerli gençlerimiz donandığınız üstün başarılarla en güzel şekilde yerine getirerek ülkemize çok ciddi faydalar sağlayacaksınız.” Rahmi Aktepe, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da meşalesini yaktığı ulusal kurtuluş, milli mücadele ve Türk halkının bağımsızlığını Türk Gençliğine armağan etmiştir. Öncelikle Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyorum” şeklinde gençlere seslenerek konuşmasına başladı ve “Gençler neredeyse TBD oradadır, gençlere kapımız her zaman açık” ifadesini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından gençlerle hatıra fotoğrafları çekildi. Sonrasında Dr. Ali Taha Koç, ‘Üreten Gençlik Paneli’ne katılarak gençlerin dijital dünyada merak ettiği tüm soruları yanıtladı.