Gençleri geleceğe hazırlayanlar…
Karmaşık gündeme bir mektup arası verelim,
Bir şehir veya bir ülke değil, tüm dünya corona salgını ile baş başa. Dünya tarihinin hastalıklarla dolu geçmişinin milenyuma taşınmasına şahitlik etmek de bizim şanssızlığımız olsa gerek. Bazı sektörlerde az ya da aynı sayıda olmak üzere çalışanlar işbaşında, bazı sektörlerde ise işler bizde olduğu gibi evden devam ediyor. Herkes bir taraftan sağlık adına iyi haberleri alabilme, bir taraftan iş sürekliliğini sağlama çabasında. Evden çalışma, geleneksel iş yapma alışkanlıkları değiştiriyor, ama bir sonraki ayın faturaları da herkesin aklını kurcalıyor. Şu dönemde evden çıkmamın tek sebebi olan marketlerde kişisel mesafeye alışıldığını, nakit yerine kredi kartı veya banka kartı kullanımının arttığını görüyorum. Evde olmak oyun sektörünü hareketlendirirken, iş, oyun veya dijital TV platformları ile oyalanmaya çabaladığımız bu süreçte seviyeli sokağa çıkma yasağını bizzat uyguladık. Bu süreçte yemek siparişlerimizi bize ulaştıran her restoranın servis ekiplerine teşekkür boynumuzun borcu. Bu iş nasıl, ne zaman çözülür bilmiyorum, ama genel distopik bakış açım iyiden iyiye felaket filmleri ile pekişiyor. Mutlu son hepimizin olur umarım. Zira salgının önüne geçilse de, sonrasında tüm sektörlerde bütünsel değişimler, ekonomik ve siyasi etkiler kendini gösterecek. Böyle tarihi bir sürece şahitlik ettiğimiz için kesinlikle sevinmiyorum, ama üzülsem mi korksam mı, işte orası belirsiz.
İçini kararttım farkındayım, o zaman güzel haberlerimi paylaşayım. Hem de çevresel gündemimle… Büyük Menderes Havzası’nda suyun verimli kullanımı için sürdürülebilir bir model oluşturulması amacıyla HSBC Türkiye ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) işbirliğiyle Aydın’ın Haydarlı Köyü’nde 2019’da başlayan ve kuraklıkla mücadelede yağmur suyunun verimli kullanımını amaçlayan ‘Yağmur Suyu Hasadı’ projesinde hasat edilen yağmur suyu miktarı yaklaşık 360 tona ulaşmış. ‘Ne olacak ki?’ deme, çünkü bu projeyle hem köyün su ihtiyacının karşılanması hem de Büyük Menderes Havzası’nda ekolojik sürdürülebilirlik için tekrar edilebilir bir model oluşturulması amaçlanıyor. Ekim 2020’ye kadar 650 ton yağmur suyunun hasat edilmesinin hedeflendiği proje kapsamında yaklaşık 200 HSBC Türkiye gönüllüsü de tatlı su, su riskleri ve yağmur suyu hasadı konusunda eğitimlerini tamamlamış. Çevreci bakış açısı, yaratıcılık ve geniş kapsamın bu buluşması kurumsal bir örnek olur umarım.
Dassault Systèmes insanları daha iyi bir gelecek için sürdürülebilir inovasyonlar kurgulamak adına sanal dünyayı kullanmalarına ilham vermeyi amaçlayan küresel bir girişim olan “Only Progress is Human”ı başlatmış. İki yıl sürecek girişimle Dassault Systèmes, insanlığın sağlık, şehirler, enerji, su ve diğer alanlarda karşılaştığı en önemli sorunlardan bazılarına odaklanan 10 “Act-Eylem” aracılığıyla insanları harekete geçirecek. Panasonic Life Solutions Türkiye’nin, öğrencilerin teorik bilgilerini pratiğe dönüştürmelerine destek olmak üzere, Idema işbirliğinde hayata geçirdiği Life Solutions Hackathon’u da gerçekleştirilmiş. ”Daha İyi Bir Yaşam, Daha Bir Dünya” için insan hayatına değer katacak projelerin yer aldığı Life Solutions Hackathon’unda birincilik ödülünü hava kalitesini ölçme projesi ile Erciyes Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Ekarem, ikincilik ödülünü Mekathon, üçüncülük ödülünü ise Iceberg takımları kazanmış. Gençlere yönelik kapsamlı destek haberlerim bu kadar da değil. Türkiye genelinde 5 bin 300’den fazla kişiye istihdam sağlayan SOCAR Türkiye’nin gelecek nesillerin iş hayatına ve kariyerine katkı sağlamak hedefi ile başlattığı Yeni Jenerasyon Gelişim Programı, yeni mezunlarını vermiş. SOCAR Türkiye’de çalışanların çocuklarına yönelik gerçekleştirilen özel eğitim programı, bu son mezunlarla birlikte 120 gence ulaşmış. 2017’de Petkim’de başlayan ve 2019 itibarıyla SOCAR Türkiye ve tüm grup şirketlerinde uygulanan program, süresinin uzunluğu ve kapsamının genişliği ile benzerlerinden farklı. SOCAR Türkiye’nin ve iştiraklerinin faaliyet gösterdiği İstanbul, İzmir, Bursa ve Kayseri’de açılan özel sınıflarda verilen ve 6 hafta süren eğitimlerle gençlere gelecekte adım atacakları profesyonel iş hayatına ve kariyerine katkı sağlanması hedefleniyor.
Türkiye’nin yapay zeka şirketlerinden CBOT, Avrupa merkezli global bankacılık organizasyonu EFMA ile uluslararası danışmanlık şirketi Capgemini’ın birlikte düzenlediği “Financial NewTech Challenge 2020”de bankacılık kategorisinde finale kalan 10 şirket arasında yer almış. Tüm dünyada fintech sektöründe ilgiyle takip edilen yarışmada projeler; özgünlük, iş potansiyeli, yaratacağı etki ve wow faktörü olmak üzere 4 ana konuda değerlendiriliyor. Kategori birincileri ise 28 Mayıs’ta açıklanacak. Tahmin edeceğin üzere takibimizde olacak. Dünyanın önde gelen doküman çözümleri şirketlerinden biri olan Kyocera’nın TASKalfa serisi 5 çok fonksiyonlu fotokopi makinesi Buyers Lab (BLI) tarafından “Dayanıklı” ve “Çok Tavsiye Edilir” ödülü almış.
Madem genel olarak evdeyiz, bir kitapla bu haftayı noktalayalım. “Türkiye’nin Yakın Tarihinde Hayvanlar” kitabı; hayvan-insan ilişkileri üzerinden toplum bilimlerindeki farklı kavramları tartışmaya açıyor. Başıboş köpekler, yurtdışından getirilen inekler, orman zararlısı ilan edilen keçiler, zehir soluyan solucanlar, çalışmayı reddeden arılar, asker edilen hayvanlar gibi farklı temalar ve failler üzerinden mekânsal ilişkilere, Türkiye siyasetine, ekolojiye odaklanan bir kitap var karşımızda. NotaBene Yayınları tarafından basılan 208 sayfalık kitap, hele de içinde bulunduğumuz salgın günlerinde özellikle okunası…
Dilerim haftaya daha makul bir küresel gündemde buluşuruz,