Gençlerimize umut olacak herkesi ‘1 Milyon İstihdam Projesi’ne davet ediyoruz
Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, 1 Milyon İstihdam Projesi Program Yöneticisi Emre Alıç, ‘Türkiye’nin ilk ve tek Bilgi Teknolojilerine özel eğitim ve istihdam projesi: ‘1 Milyon İstihdam Projesi’ hakkında merak edilenleri anlattı. “Bilgi Teknolojileri alanında söz sahibi olmak için en önemli unsurun yetişmiş insan kaynağı olduğu gerçeğini görüyoruz” ifadesini kullanan Alıç, “Bu nedenle Bilgi Teknolojileri alanına nitelikli insan yetiştirecek ve bu alandaki ihtiyacı, işveren ile adayı bir araya getirerek çözecek ‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ni geliştirdik” açıklamasını yaptı.
“Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak ‘Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) en önemli amacı olan sürdürülebilir ekonomik büyüme için en temel unsurlardan biri istihdamın artırılmasıdır” şeklinde konuşan Emre Alıç, “Ancak istihdamı; üretim, katma değer ve yenilik odaklı artırmamız gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle doğru alanda istihdamın artırılması adına dünyanın gittiği bizim de gitmemiz gereken alanlara baktık ve Bilgi Teknolojileri alanındaki gücü ve bu alandaki potansiyelimizi fark ettik” dedi. Alıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Akıllı sistemler, gelişmiş bilgisayarlar ve hızlı iletişim teknolojilerine bakarak özellikle son yıllarda Bilgi Teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin ekonomik ve sosyal hayatın her aşamasında yapısal değişikliklere neden olduğunu da hep beraber görüyoruz. Bu alandaki hızlı ilerlemeler tüm sektörleri, yapılan işlerin maliyetini azaltmak ve işlerin verimini artırmak için bilgi teknolojilerine yönlendirdi ve bu ilerleme ülkeleri dijital dönüşüme zorladı. Sonuç olarak; bilgi teknolojilerini kullanmak ve özellikle üretmek ülkeler arasındaki en büyük rekabet alanı haline geldi. Dünyadaki bu durumu değerlendirdiğimizde Bilgi Teknolojileri alanında söz sahibi olmak için en önemli unsurun yetişmiş insan kaynağı olduğu gerçeğini görüyoruz. Bu nedenle Bilgi Teknolojileri alanına nitelikli insan yetiştirecek ve bu alandaki ihtiyacı, işveren ile adayı bir araya getirerek çözecek ‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ni geliştirdik. Nitelikli insan gücünün azlığı nedeniyle sektörde çalışanlara birden fazla rol verilmesi ve bunun sonucu olarak çalışan için işin yorucu hale gelmesi, hatta iş kalitesinin düşmesi, yetkinliği fazla insan gücüne olan ihtiyacın her geçen gün daha çok artması gibi etkenler de projenin çıkış unsurlarından oldu. YEP kapsamında makroekonomik hedefleri destekleyen ve sürdürülebilir nitelikli insan gücünü karşılamayı mümkün kılan güçlü toplum hedefimiz doğrultusunda ‘1 Milyon İstihdam Projesi’ni başlatmaya karar verdik.”
İlk ve tek ‘Bilgi Teknolojileri Kariyer Rehberi’ni hazırladık
Alıç, projeyi geliştirirken mevcut ve olunması gereken durumları detaylarıyla analiz ettiklerinin altını çizerek “Çalışmalarımız sırasında gördük ki; ülke olarak bu alandaki nitelikli insan kaynağımız rekabet gücümüzü artırmak için istenilen seviyede olmadığından, birçok şirket bilgi teknolojilerindeki ihtiyaçlarını Hindistan, Çin ve bazı Avrupa ülkeleri üzerinden karşılamaya başlamış. Ayrıca yeterli yetkin bilgi teknolojileri çalışanı olmaması sebebiyle bu alanda çalışan kişiler, bir projede birçok rolü aynı anda üstlenmek durumunda kalmış. Biraz önce de paylaştığım gibi bu durum, çalışanlar açısından hem çok yorucu hem yaratıcılığı azaltıcı hem de işin kalitesini düşüren bir sorun haline gelmiş. Bu gibi durumların tümünü düşünerek sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve bu alanda çalışan her kesimden profesyonelin içinde olduğu 150’den fazla konusunda uzman paydaşın görüşünü alarak gerçek hayatta istihdam ihtiyacı bulunan ilk etapta 23 pozisyon için alınması gerekli eğitimleri içeren, alanında ilk ve tek ‘Bilgi Teknolojileri Kariyer Rehberi’ni hazırladık. Bu rehberde projemize katılan adayların hangi pozisyonlar için hangi eğitimleri alarak kendini geliştirmesi gerektiğini tarif ediyoruz. Sıfırdan başlayan adaylar da hayalindeki pozisyona adım adım nasıl ulaşacağını öğrenmiş oluyor. 1milyonistihdam.hmb.gov.tr adresine gelerek projemize ücretsiz ve koşulsuz kaydolup özgeçmiş oluşturan kullanıcılarımız projemizin web sitesindeki ‘Kariyer Rehberi’ni inceleyerek eğitimleri almaya başlayabilir” şeklinde konuştu. “Bakanlığımız için; ‘1 Milyon İstihdam Projesi’nin dolaylı bir amacı da beyin göçünün önüne geçmek ve Türkiye’yi Bilgi Teknolojileri alanında cazip hale getirerek tersine beyin göçünü sağlamaktır” ifadesini kullanan Alıç; “Projemize mavi kartlı ve yabancı uyruklu vatandaşlarımızın da kaydolmasını sağladık ve şu anda yurt dışından onlarca ülkeden yüzlerce kullanıcımız projemizden yararlanıyor ve bize teşekkür mesajları gönderiyor. Ayrıca yetişmiş değerlerimizin ülkemizde kalmasını sağlayacak en büyük motivasyonu, onlar için uygun ekosistemleri oluşturmakla sağlayabileceğimizi biliyoruz. Bunun için özellikle genç yeteneklerimizin beklentilerini ve ihtiyaçlarını değerlendiriyoruz. Gelir konusundaki vergi teşviklerinden Ar-Ge konusundaki kolaylıklara, teknoloji bölgesi gibi kümelenme alanlarından iş motivasyonu ve ticari faaliyete geçecekleri ortamların sağlanmasına kadar her konuda yeteneklerimizin bu ülkede kalması ve bu ülke için üretmesi için onların yanındayız” açıklamasını yaptı.
Eğitimi BTKAkademi altyapısından kullanıcılarımıza ücretsiz olarak sunuyoruz
Alıç, ‘Bilgi Teknolojileri Kariyer Rehberi’ konusunda daha detaylı bilgi vererek şunları aktardı: “Tamamı çevrimiçi erişilecek şekilde hazırladığımız Rehber kapsamında, yıl sonuna kadar 100’den fazla eğitimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ilgili kuruluşu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun BTKAkademi altyapısından kullanıcılarımıza sunuyoruz. Proje kapsamındaki eğitimler, Bilgi Teknolojileri alanında profesyonel eğitmenler tarafından, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve proje paydaşlarının katkılarıyla BTK Akademi stüdyolarında asenkron video eğitimler olarak hazırlanmakta. Eğitimlerimizde; eğitmenlerimizi ve eğitim içeriklerimizi büyük bir dikkatle inceleyerek ve kariyer rehberimizdeki hedefleri dikkate alarak geliştiriyoruz. Ayrıca bu alandaki profesyonel eğitmenlerin gönüllü eğitmenlik talebini de kabul ediyor aynı süreçte onları da değerlendirerek projeye dahil ediyoruz. Projemize koşulsuz ve tamamen ücretsiz kaydolan kullanıcılar BTKAkademi üzerinden eğitimleri tamamladıklarında bu bilgi sistemimizde kullanıcıların oluşturduğu özgeçmişlere otomatik yansıyor. Özgeçmişlerini belli bir kariyer yolu üzerinden zenginleştiren adaylar fark edilebilir olacak ve işveren tarafından tercih edilir hale gelecek.” Alıç, “Yakın zamanda, işverenler de sistemimize kaydolarak özgeçmişleri tarayabilecek ve iş ilanları girebilecek. Bu şekilde hem insan kaynağını yetiştirmiş hem de işverenle adayı güvenli ve bu konuya odaklanmış bir platformda buluşturarak istihdam sürecini başlatacağız. Bu sürecin staj ve işbaşı eğitim programı boyutlarını da düşünüyoruz. Kaliteli eğitim içerikleri hazırlıyoruz ancak biz en iyi eğitimin deneyim olduğunun da farkındayız. İşverenleri staj ve işbaşı eğitim programları konusunda, yaptığımız görüşmelerle yönlendirmeye başladık. Projemize istihdam konusunun yanı sıra işverenlerin eğitim içeriği temini gibi farklı destekleri de oluyor” dedi. Emre Alıç, “Yeterli genç nüfusa sahip olmamız, sektördeki şirketlerimizin yetkinliği ve bu alanda ihtiyacı karşılayabilecek altyapı imkanlarımızın olması aslında ülke olarak yakın gelecekte Bilgi Teknolojileri alanında küresel bir güç olabileceğimizi gösteriyor” değerlendirmesini yaparak şunları kaydetti: “Dünyanın çok hızlı bir değişim sürecinde olduğunu, bu değişimi yakalayan toplumların dünyada söz sahibi olabileceğinin farkındayız. İmkânlarımızla Bilgi Teknolojileri alanında insan gücümüzü yetiştirip yetişmiş kişileri şirketlerimizle buluşturmayı ülkemiz için önemli bir fırsat olarak görüyorum ve Bilgi Teknolojilerine meraklı herkesi, içerik sağlayıcılarını ve bu alanda çalışıp arayışı olan tüm şirketleri bu projenin bir parçası olmaya davet ediyorum.”
10 yaşından 60 yaşına kadar proje faydalanıcısı mevcut
“‘1 Milyon İstihdam Projesi’ ortak akılla geliştirilen bir projedir” ifadesini kullanan Alıç, “Bugüne kadar Projemiz çalışmaları hakkında bilgi alışverişi amacıyla Bilgi Teknolojileri alanında faaliyet gösteren Türkiye’nin önde gelen 100 şirketine ve 45 derneğe dokunduk. Projenin geliştirilmesi ve daha verimli yürütülmesi için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Aldığımız geri bildirimlerle de projemizi geliştiriyoruz” dedi. “Buradan da bu vesileyle gençlerimize umut olacak ve Bilgi Teknolojilerinde yetkinliklerini artırmada yardımcı olacak herkesi projemizin bir parçası olmaya davet ediyoruz” çağrısını yineleyen Alıç, projede çok kısa sürede rekor sayılara ulaşıldığını vurgulayarak “2020 yılı nisan ayında başlayan projemize 2020 yılı kasım ayı itibarıyla 757.746 kişi başvuru yaptı ve bu kullanıcılarımızdan 542.731 kişi de eğitimlerini almaya devam ediyor. 10 yaşından 60 yaşına kadar proje faydalanıcısı mevcut. 18- 35 yaş aralığında katılım yoğunluğu olup 20 yaşta kullanıcı sayımız zirveye ulaşıyor” açıklamasını yaptı.
Çalışmalarımızı; büyük, çalışkan ve özverili bir proje ekibiyle hız kesmeden yürütüyoruz
Emre Alıç, Türkiye genelinden yoğun bir katılım olduğunun altını çizerek “Katılımın en yoğun olduğu ilk beş ilimiz şöyle: İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Bursa. Proje faydalanıcılarının en büyük ilgisi ‘Yazılım Geliştirme’ üzerine. Sonrasında; ‘Oyun Geliştirme’, ‘Mobil Uygulama Geliştirme’ ve ‘Siber Güvenlik’ alanları gelmekte. 2021 yılı mart ayı sonuna kadar, 50 bin kullanıcının sistemlerimizdeki eğitimleri tamamlamış olmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Asıl hedefin 2023 yılında Bilgi Teknolojileri alanında yetişmiş istihdama hazır 1 milyon kişiye ulaşmak olduğunu kaydeden Alıç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hedefimiz doğrultusunda proje çalışmalarımızı; büyük, çalışkan ve özverili bir proje ekibiyle hız kesmeden yürütüyoruz. Bu önemli projenin mimarı olan proje ekibimize de çalışmaları ve fedakarlıkları için buradan teşekkür ediyorum. Bizler bulunduğumuz görevin verdiği sorumluluk ve böyle önemli bir projenin ülkemize kazandıracağı değerin bilinciyle projemizin başarılı olması için gerekli tüm yönetim faaliyetlerini en iyi şekilde yürütmeye ve bizden bu çalışmaları bekleyen vatandaşımıza en kaliteli hizmeti sunmaya devam edeceğiz.”