Gençlik ve spor alanındaki nitelikli Ar-Ge projeleri artırılacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, iki Bakanlık arasında ‘Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İş Birliği Protokolü’nü, 6 Temmuz tarihinde imzaladı. Spor teknolojileri başlığı altında her yıl seçilecek başarılı 5 girişimciye 1 milyon lira ödül verilecek.
Bakan Varank, yaptığı konuşmada; protokolle; bilimin ışığında, gençlik ve spor alanındaki nitelikli Ar-Ge projelerinin sayısını artırmayı ve bu alanda yetkin insan kaynağını daha da geliştirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Protokol sayesinde çok boyutlu iş birliği mekanizmaları geliştireceklerini dile getiren Varank, bunların başında gençlere ve spora yönelik Ar-Ge çalışmalarının, TÜBİTAK’ın ‘Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı’ kapsamına alınmasının geldiğini belirtti. Varank, bakanlıkların belirleyeceği önceliklere göre ‘Gençlik ve Spor Çağrı Programı’nı hayata geçireceklerine dikkat çekerek bu çağrılara başvurup başarılı bulunan projeleri yüzde 50 eş finansman modeliyle destekleyeceklerini, 2023’e kadar her yıl yeni bir çağrı açmayı planladıklarını kaydetti. İkinci olarak, TÜBİTAK’ın ‘Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı’ kapsamında, kurumların gençlik ve spor alanındaki projelerini destekleyeceklerinin altını çizen Varank, burada da aynı finansman modeliyle çalışacaklarını vurguladı.
Girişimcilerin spor teknolojilerine yönelik yenilikçi fikirleri desteklenecek
Varank, üçüncü iş birliği alanının girişimcilik olacağını ifade ederek, ‘TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı’ (BİGG) kapsamında girişimcilerin spor teknolojilerine yönelik yenilikçi fikirlerini ticarileştirmelerini destekleyeceklerini dile getirdi. Bu yöntemle, yapay zekâ, robotik ve yaşam bilimleri gibi teknolojilerin spor alanında kullanımını teşvik edeceklerini söyleyen Bakan Varank, “Böylece ciddi bir katma değer sağlamayı ve sporun gelişimini hızlandırmayı hedefliyoruz” dedi. Son dönemde Türkiye’den milyar doların üzerinde değerlemeye sahip girişimcilerin çıktığını anımsatan Varank, spor ve gençlik alanında da verilen desteklerle yakında yeni ‘Turcorn’ların görülebileceğine inandığını söyledi. Varank bu kapsamda, firmaları güçlendirmek ve motive etmek amacıyla spor teknolojileri başlığı altında her yıl seçilecek başarılı 5 girişimciye 1 milyon lira ödül verileceğini açıkladı.
Nitelikli Ar-Ge personelinin yetiştirilmesinin önü açılıyor
4’üncü olarak, TÜBİTAK’ın 3 ayrı destek programı çerçevesinde gençlik ve spor alanında nitelikli Ar-Ge personelinin yetiştirilmesinin önünü açacakları bilgisini veren Varank, ‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’ ile Gençlik ve Spor Bakanlığımızın katkılarıyla gençlik ve spor konularında çalışan uluslararası anlamda başarı yakalamış araştırmacıları, bilim insanlarını Türkiye’ye davet edeceğiz. Bu bilim insanları bir yandan araştırmalarını ülkemizde sürdürürken diğer yandan doktora öğrencileri yetiştirecekler. Böylece spor ve gençlik konularında çalışan yurt dışındaki parlak beyinlerimizi de tersine beyin göçüyle tekrar memleketimize kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu. Varank, 5’inci olarak gençlerin kişisel, bilimsel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayacak faaliyetleri çeşitlendirip güçlendireceklerini vurguladı. TÜBİTAK’ın bilim söyleşileri, popüler bilim dergileri ve kitaplarının yurdun her köşesine ulaşması için çalıştığını belirterek, protokolle Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı yurtlar, gençlik merkezleri ve gençlik kamplarını da sürece dahil edeceklerini dile getirdi. Varank, bu yıl başlatılan TÜBİTAK Fen Lisesine de değinerek, “2-4 Temmuz’da okulumuz için başvuruları toplamıştık, büyük bir ilgiyle karşılaştık. 90 kişilik kontenjana yüzde 1’lik dilimden 3 bine yakın başvuru oldu. İnanıyorum ki bu okul, dünya çapında değer gören, dünya çapında ses getiren bilim insanlarını mezun edecek bir okul olacak ve önemli başarılara imza atacak” değerlendirmesinde bulundu.
Bilimsel arka planımız güçlenecek
Bakan Kasapoğlu, “Gençlik ve spor alanında bilimsel araştırma ve geliştirme projelerinin niteliğini artırmak, nitelikli insan kaynağı gelişimine katkıda bulunmak, gençlerin girişimciliğini desteklemek, bilime ilgisini artırmak, kişisel, bilimsel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak konularında önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Protokolle birlikte, spor araştırmaları alanında TÜBİTAK’la kapsamlı bir çağrı programına çıkılması ve spor alanında bireysel girişimciliğin desteklenmesi gibi Türkiye’de ilk olma niteliği taşıyan önemli çalışmalar başlatılacak. Bu program sayesinde, gençlerimizi yakından ilgilendiren önemli konu başlıklarında hem iş birliklerimiz hem de bilimsel arka planımız güçlenmiş olacak” açıklamasını yaptı.