Gençlik ve Spor Bakanlığı, sporun bilişim altyapısını kuruyor
BThaber e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı; ‘Gençlik ve Spor Bakanlığı Teknoloji Yaklaşımları ve Projeleri’ başlığıyla 9 Mart tarihinde Ankara’da düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Huzeyfe Yılmaz, e-sporun ciddi anlamda geliştiğine vurgu yaparak gençlerimizi bilişim anlamında doyurmamız gerektiğinin altını çizdi ve gençliğe ücretsiz internet sağlama eyleminin kendi bakanlıklarının sorumluluğunda olduğunu kaydetti.‘Gençlik ve Spor Bakanlığı – Teknoloji Yaklaşımları’ e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’na; Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Huzeyfe Yılmaz, Bilgi İşlem Dairesi şube müdürleri, danışman ve proje yöneticileri ile genel müdürlüklerin bilgi işlem daire başkanları, destekleyici firmalar; Türk Telekom, Intel Security, Proline, Oracle ve konuk dinleyiciler katıldı. Toplantının moderatörlüğünü yapan BThaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, “BThaber, bilişim sektörüyle profesyonel bilişim kullanıcıları arasında köprü görevi görüyor. Bunu da 22 yıldır önemli bir başarıya imza atarak sürdürüyor. Başarımızdaki en büyük etkenlerden biri de düzenlediğimiz e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantıları, Teknoloji Platformları gibi etkinliklerden özgün içerik üretmemiz. Bu toplantıların içeriklerini, daha sonra yayınlarımızda yer vererek daha geniş kitlelere duyurmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Özel sektörle birlikte yazılım projeleri yapmayı hedefliyoruz
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın teknoloji yaklaşımlarıyla projeleri hakkında genel bilgi aktaran Huzeyfe Yılmaz, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’nın 5 şubeden oluştuğunu kaydetti. Yılmaz, “Bunlar; Yazılım Geliştirme, Analiz ve Kalite Güvence, Ağ Yönetimi ve Bilgi Güvenliği, Görsel Teknolojiler şubeleri. Görsel Teknolojiler Şubesi; diğer bakanlıklarda çok rastlanmayan, bakanlığın kurumsal iletişim tarafını da kendimizin yürüttüğü bir şube. Bir de İdari ve Mali İşler Şubemiz bulunuyor. Bu bahsettiğim şubelerden oluşan yapılanmamızı yeni kurduk. Bu şubelerin dışında yine kendimize bağlı olarak çalışan Proje Yönetim ve Karar Destek ofisimiz bulunuyor. Bütün projeleri; proje yönetim metodolojisine göre gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda yöneticilerin karar destek anlamında ihtiyacı olan raporları da bu karar destek biriminde oluşturup onlara sunuyoruz” açıklamasını yaptı.
60 kişilik bir ekip olduklarını söyleyen Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Çok iyi, heyecanlı, vizyoner bir ekibe sahibiz. Yazılımı profesyonelce kendi içimizde üretiyoruz ama özel sektörle birlikte daha güzel yazılım projeleri de yapmayı hedefliyoruz. Projelerimizi çok ciddi ve detaylı analiz sürecinden geçiriyoruz. Beş farklı hücreden oluşan çok iyi bir veri merkezimiz var.”
Çevrimiçi milli oyun yapmamız gerek
Huzeyfe Yılmaz, gençliğe ücretsiz internet sağlama eyleminin kendi bakanlıklarının sorumluluğunda olduğuna dikkat çekerek şunları paylaştı: “Gençlerin kullanacağı ücretsiz internetin bir portal sayfası üzerinden geçmesini hedefliyoruz; bu gençlik portalini hayata geçirmek istiyoruz. Tüm projelerimizi de bu gençlik portali üzerinden çalıştırmayı planlıyoruz. Dinamik Spor Bilgi Sistemi ile aslında sporun altyapısını oluşturuyoruz. Sporla ilgili projeleri olan özel sektörü de buraya davet edip Dinamik projesine bağlamayı hedefliyoruz. e-Spor ciddi anlamda gelişiyor. Çevrimiçi milli oyun yapmamız gerek. Proje Koordinasyon Genel Müdürlüğü gençlere yönelik projelere destek veriyor ve projeler hayata geçiriliyor. Türkiye’de ciddi anlamda oyun yapan firmalar var, bu yönde de destek hedefimiz olduğunu aktarmak istiyorum. Gençliği ayağa kaldırmak için bilişim altyapısını her anlamda çok iyi kurmamız gerek; bu da hep beraber olabilir. Gençlerimize sahip çıkmalı, onları bilişim anlamında iyi doyurmalıyız. Katkılarınızı bekliyoruz, bize projelerle gelirseniz sizlere kapımız her zaman açık.”
Öğrencilerin yarısı, yurt kayıtlarını mobilden gerçekleştirdi
e-Devlet Yuvarlak Masa Toplantısı’nda; Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanı İbrahim Semizoğlu, KYKNET, KYK e-Devlet çalışmalarını, GSB Yazılım Geliştirme Şube Müdürü Ahmet Akın, Dinamik – Spor Bilgi Sistemi’ni, GSB Spor Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Gürcan Yaman, Anadolu Yıldızlar Ligi Portal Yönetim Sistemi, Geniş Alan Ağı Merkezi Yönetimi Geçiş Süreci ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri Sistemi’ni, GSB Ağ Güvenliği Şube Müdürü Mustafa Bahadır, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve Felaket Kurtarma Merkezi’ni, GSB Karar Destek Danışmanı Ali Rıza Atasoy, Karar Destek Sistemleri’ni, GSB Görsel Teknolojiler Şube Müdürü Harun Bahadır, Bilgi Ekranları (Kiosk) Yönetim Sistemi ve Görsel, Hareketli İçeriklerin Üretim Süreci’ni, GSB Proje Yöneticisi Buğra Yılmaz, Nusrat Projesi ile Teğmen Naci ve Milli Oyun Projeleri’ni anlattılar. Bu sene öğrencilerin; yurt kayıtlarını çevrimiçi olarak gerçekleştirdiklerinin, KYKNET sisteminden kazandığı yurdu öğrendiklerinin altını çizen Semizoğlu, başvuruların yüzde 50’lilik kısmının mobilden yapıldığına dikkat çekti. Akın, Spor Genel Müdürlüğü’nün faaliyet alanındaki ve hizmetleri kapsamındaki tüm iş ve işlemleri bir yazılım projesi haline getirip birbiriyle konuşmasını, kurumdaki personelin iş yapma hızını arttırmayı hedeflediklerini belirtti. Eryaman’da Türk Olimpiyat Hazırlık Merkezi’ni kurduklarını dile getiren Yaman, bu merkezde şu anda dünya ve olimpiyata katılacak tüm sporcuların sağlıktan performansa kadar kayıtlarının tutulduğunu, katıldıkları şampiyonalar sonucunda başarı derecelerinin analizlerinin yapıldığını söyledi. M.Bahadır, bakanlıklarının orta ölçekli bir kurum olduğunu ifade edip hizmet olarak büyük kurumlarda verilen hizmetlerin tamamına yakınını işlettiklerine ve çalışmalar yaptıklarına vurgu yaptı. Atasoy, bakanlığın içerisinde tüm birimlere rapor üretebildiklerini kaydederken Harun Bahadır da Gençlik Spor TV çalışmalarından söz etti. Bahadır, “Projelerin logolarını, web sayfamızı, tasarım örneklerimizi hep kendimiz üretiyoruz. Diğer kamu kuruluşlarında olmayan çok esnek bir web sayfamız var. İl müdürlüklerinin kendi bütçe harcamalarının önüne de geçiyoruz. Buradan tek merkezden yönetebiliyoruz” dedi.
Kalıcı eserler bıraktıklarının altını çizen Yılmaz, kamuya katma değer oluşturduklarını söyleyerek projenin yönetimi aşamasında Proje Yönetim Ofisi olarak aktif rol aldıklarını kaydetti ve Nusrat Projesi ile ilgili olarak şunları aktardı: “Oyun 1 milyon 400 bin indirmeye sahip oldu, bir dönem aramalarda ilk sırada yer aldı ve takipçi sayısı sosyal medyada 37 bin civarında. Çok ciddi bir geri bildirim var, oyunun devamıyla ilgili çalışmalarımız bulunuyor. Nusrat 1, Nusrat 2 şeklinde farklı paketleri çıkıyor olacak.”
Kritik sistemlere dönük altyapıların ciddi anlamda korunması gerekiyor
Toplantının ‘Teknoloji Eğilimleri’ bölümünde; Türk Telekom Sağlık ve Spor Sektörü Satış Grup Müdürü Hakan İnanır, “Türk Telekom sosyal sorumluluğun öneminin bilincinde olarak Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ulusal ve uluslararası organizasyonlarında önemli bir rol oynadığını düşündüğümüz altyapı hizmetlerini sundu. Organizasyonların tamamında iletişim altyapısını Türk Telekom grubu olarak biz sağladık” şeklinde konuştu. Intel Security Sistem Mühendisi Serkan Kırmızıgül, kişisel ve ulusal verilerin korunmasının önemine vurgu yaparak “Sistemlerin ele geçirilmesini fark etmiyorsunuz bile, artık dışarıya satılabilir bir noktada olabiliyor. Bu nedenle kritik sistemlere dönük altyapıların da ciddi anlamda korunması gerekiyor” dedi. Proline’ın endüstriyel tasarımları içerisinde biyometrik çözümleri de olduğunu de dile getiren Proline Strateji ve İş Geliştirme Yöneticisi Kanşav Pöç, sözlerine şöyle devam etti: “Kimlik ve biyometri çözümleri, şehir güvenlik çözümleri, alan güvenlik çözümleri, coğrafi bilgi sistemleri tamamen kendi yerli yazılımlarımız. Aynı zamanda bir sistem entegretörüyüz. Bilişim güvenliğini gerçekleştiriyoruz.” Oracle Satış Yöneticisi Utku Kaya, genel bir değerlendirme yaparak “Bugün böyle bir masa etrafında oturup sırasıyla projeleri, içi dolu bir vizyonu dinlemek hakikaten farklı ve faydalı oldu. Çıktılar; pozitif bir ekibin ürünü. Bu 2 yıllık sinerjinin devam etmesini diliyoruz. Biz de Oracle olarak gençlere her alanda destek olmaya çalışıyoruz” dedi.