Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın paydaşlardan beklentisi: Devamlılık
BThaber Dijital Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı; ‘Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Dijital Türkiye Vizyonu’ başlığıyla 18 Ekim tarihinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda düzenlendi.
‘Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Dijital Türkiye Vizyonu’ Dijital Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı’na; Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. İbrahim Semizoğlu, şube müdürleri ile özel sektör firmaları; Aruba, Cisco, Cyberwise, Trellix, Sekom, Soitron, Vimesoft yetkilileri ve BThaber temsilcileri katıldı. Toplantının moderatörlüğünü gerçekleştiren BThaber Yayın Koordinatörü Ayhan Sevgi, BThaber’in 1995 yılından beri önemli bir başarıya imza atarak bilişim sektörüyle profesyonel bilişim kullanıcıları arasında köprü görevi gördüğünün altını çizdi. Sevgi, kurumların teknoloji liderlerinin ve ekiplerinin görüşlerinin alınmasının zorunluluk haline geldiğini vurgulayarak “Başarının temeli bilişim” ifadesini kullandı.
Tüm yapıların birbiriyle entegre ve konuşur olması hedeflendi
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının 9 şube müdürlüğü ve 81 il koordinatörlüğü bulunduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Dr. İbrahim Semizoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi ve İşlem Dairesi Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ilgilendirilen Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünde yer alan Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığı’nın birleştirilerek 2019 yılında bir araya geldiklerini aktardı. Kademeli olarak yerli ürünlere geçişi planladıklarını dile getiren Semizoğlu, 3 senenin sonunda entegrasyonu sağladıklarına dikkat çekti. Özel sektör firmalarına da seslenen Semizoğlu, “Sizlerle, paydaşlarımızla beraber bir bilişim ailesi olarak yol haritalarımızla sistemlerimizi ileri taşıdık” değerlendirmesini yaptı. Semizoğlu, şu noktalara dikkat çekti: “Gençlik ve Spor Bakanlığının; ‘gençlik’, ‘spor’ ve ‘gönüllülük’ başlıklarında 3 temel çatısı bulunmakta. Yazılım ve donanımlarımızı bu altyapıda tasarlıyoruz. Tüm yapılarımızın birbiriyle entegre ve konuşur olmasını hedefledik.”
“Spor Bilgi Sistemi’mizi birlikte markalaştıralım” – “Projelerimizle ülkemiz kazanacak”
Dr. İbrahim Semizoğlu, çok ciddi bir veri akışını yönettiklerini kaydederek tüm bu sistemlerin güvenliğinin de önemini vurguladı. “Sizler bizim paydaşımızsınız; her türlü teknolojiye sizlerle açığız” ifadesini kullanan Semizoğlu, şu mesajları verdi: “Bugün bir ürün alırken yeni teknolojilere eklenecek şekilde olmasına çalışıyoruz. Açık kaynak bizim için her zaman avantajlı olmayabiliyor. Bu alanda da katkı verecek ürünlere açığız. Bölgelerimizin arşivleştirilmesi, nasıl dijitalize olacağı konusu da bizim için çok önemli. Ekranlarımız bir TV gibi çalışsın istiyoruz. Yapay zekâ projelerine sonuna kadar açığız. Sektörden beklentimiz; devamlılık. Sürdürülebilirliğin önemine inanıyoruz. Sosyal duyarlılık projelerine de her zaman açığız. Spor Bilgi Sistemi’miz çok kıymetli; birlikte markalaştıralım. Bu noktada önereceğiniz projelere de açığız. Kurumların; ‘insan, para ve bina’ olmak üzere 3 sac ayağı bulunmakta; bunları yönettiğinizde her şeyi yönetebiliyorsunuz. Her türlü yazılımı entegre edebiliriz. Projelerimizle ülkemiz kazanacak. Bilişim ailesi olarak birlikte güçlü olduğumuza inanıyoruz. Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ‘Bakanlığımızı elde ettiğimiz veriler ışığında yöneteceğiz’ dedi. El ele, omuz omuza verirsek çok daha güçlü oluruz.”
USOM ve SOME ekipleri tehditler konusunda sürekli önlemlerini alıyor
Yönetim Hizmetleri ve Koordinasyon Şube Müdürü Gürcan Yaman, Bilgi İşlem Daire Başkanlığının yapılanmasını anlattı. Merkezi bir alım süreci yürüttüklerini dile getiren Yaman, CİMER’den gelen başvuruları da yanıtladıklarını kaydetti. Ağ Yönetimi Şube Müdürlüğü ile Sistem Yönetimi ve Donanım Şube Müdürlüklerinin ikisinden de sorumlu olan Şube Müdürü Cengiz Cebeci, 81 il müdürlüğünün fiber bağlantılarla altyapılarını tesis ettiklerine dikkat çekti. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda merkezi bir yönetim sağladıklarının altını çizen Cebeci, sistem altyapısının önemini aktardı. Cebeci, katılımcılarla şu bilgileri paylaştı: “Veri depolama sistemi aldık. Yedekleme sistemine de ihtiyacımız var. Verilerimizi yedeklemeye devam ediyoruz. Teknik destek birimimiz mevcut. Güvenlik duvarı yönetimimiz devam ediyor. GSBWifi projemizle gençlere yurtlarda internet hizmeti sağlıyoruz. KamuNet üzerinden Bakanlık olarak 15 kamu kuruluşuyla iletişim sağlıyoruz. Yeni bir VPN sistemini devreye aldık.” USOM ve SOME ekiplerinin tehditler konusunda sürekli önlemlerini aldıklarını vurgulayan Cebeci, “Yerli ve milli ürünlerin kullanılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlık olarak artırmayı hedefliyoruz” dedi. Veritabanı Yönetim Sistemleri Şube Müdürü Kubilay Tanyeri de konuşmasında, açık kaynak kodlu veritabanına geçişin bir başarı hikayesi olduğunun altını çizdi. Bilgi Güvenliği ve Kalite Şube Müdürlüğü ile Veri Paylaşımı ve EBYS Şube Müdürlüklerinden sorumlu olan Şube Müdürü Taner Yılmaz, konferans sisteminin yerli ve mili bir yazılım üzerinden gerçekleştirildiğini kaydetti. Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin ‘Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’yle ilgili çalışmalarının sonuna geldiklerine dikkat çekerek KVKK uyumluluğu çalışmalarını tamamladıklarını dile getirdi.
“Bürokrasiyi kaldırarak spora odaklanılacak bir ekosistem oluşturduk”
Yazılım Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Harun Bahadır, Şube Müdürlüğü olarak yazılım geliştirme süreçlerinde büyük bir oranda kendi insan kaynaklarını kullandıklarının altını çizerek “Bunun, ne kadar güçlü bir tecrübeye sahip olduğumuzun bir göstergesi olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı. Bahadır, şu detayları paylaştı: “Şubemiz; Gençlik Bilgi Sistemi, Spor Bilgi Sistemi, Kredi Hizmetleri, Yurt Hizmetleri ve Kurumsal Yazılımlar olarak yapılandırılmış durumda. Gençlik Bilgi Sistemi; taşra teşkilatında çalışan gençlik merkezleri ve gençlik kamplarımızın tüm süreçlerinin dijital ortamda yürütülmesini ve yönetilmesini sağlıyor. Gönüllülük faaliyetlerimiz de gençlik yazılımları altında yer almakta. Bakanlık olarak spora dijital bir altyapı sağlayan Spor Bilgi Sistemi yazılımını geliştirdik. 2018 yılında kamusal alanda e-Nabızdan sonra ikinci olduğumuz Spor Bilgi Sistemi; sporcu, kulüp, ceza, tesis, federasyon, okul sporları, yetenek tarama, kurs gibi spora ilişkin tüm süreçleri dijital ortama taşımış durumda. Spora ilişkin tüm belgelerin dijital ortamda üretildiği yazılımımız sayesinde sporda bürokrasiyi kaldırarak spora odaklanılacak bir ekosistem oluşturduk. Küçük yaşlardan itibaren sporun yaygınlaştırılmasına ve gençlerin ilgi duyduğu ya da yeteneklerine uygun spor dallarının ortaya çıkmasına ve aynı zamanda geleceğin şampiyonlarının belirlenmesine yönelik olarak geliştirilen sportif yetenek taramasının yazılımı da Spor Bilgi Sistemimiz altında yer alıyor. Yurt başvurularını tamamen objektif kriterlerle yüzde 100 doğrulukta belirlemek üzere 12 farklı kamu kurumuyla web servisler üzerinden daha başvuru anında doğrulamaktayız. Eğitim Yönetim Sistemi projemizle Türkiye Bilişim Derneği’nin 2021 yılındaki ‘TBD 38. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda yenilikçi teknolojilerin kullanımıyla kurumsal süreçlerde fayda kategorisinde birincilik elde ettiğimizi belirtmekten mutluluk duyuyorum.”
“Ar-Ge adına layık olmaya çalışarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz”
Proje Yönetimi ve Ar-Ge Şube Müdürü Abdullah Köse, ‘Gencizbiz, Sporcuyuzbiz, Gönüllüyüzbiz’ projelerinin yanı sıra GSBAVM ve Sağlık Performans Bilgi Yönetim Sistemi hakkında bilgi verdi. “Bu yazılımları gençler için cazip hale getirmemiz gerek” ifadesini kullanan Köse, GSBAVM’nin ‘Gencizbiz, Sporcuyuzbiz, Gönüllüyüzbiz’ projeleriyle entegre çalıştığını belirtti. Köse, Ar-Ge adına layık olmaya çalışarak çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizerek GSBAVM projesiyle ilgili çok olumlu geri dönüşler aldıklarını ve iyileştirmeler yaptıklarını aktardı. Karar Destek Şube Müdürü Şirin Kahraman Kuş, sayısal verilerin karar destek sisteminden geçtiğinin altını çizerek “Verilerden sayısal raporlamalar çıkarıyoruz. Sayısal verilerin daha sonra kırılımı oluyor; üst düzey yöneticilerimiz bunları görebiliyor” dedi. Kuş, sistemleri iyileştirmek için daha da çalıştıklarını vurguladı.
Hayatı kolaylaştıracak doğru soruyu sormak gerek!
Toplantının ikinci bölümünde özel sektör yetkilileri konuşmalarını gerçekleştirdi. Aruba Türkiye, Kazakistan, Karpatlar Ülke Müdürü Ersin Uyar, ‘edge / uç-sınır bilişim’ teknolojilerinden söz ederek sistemin merkeziyetsiz bir yapı üzerine kurulduğunu aktardı. Uyar, “İş süreçlerinin devamlılığını ‘edge’ akıllı kenarlarda nasıl konumlandırıyor” sorusunu gündeme taşıdı ve “Hayatı kolaylaştıracak doğru soruyu sormak gerek” ifadesini kullandı. “Ne kadar çok veriye ulaşırsak o kadar hızlı ve doğru karar verebiliriz” değerlendirmesini yapan Uyar, şunları aktardı: “Hibrit çalışma yöntemleri hayatımıza girdi. Deneyimleri, kusursuz ‘edge’ platformunda uygun hale getirmek kıymetli. Fazla veri alınmalı ve kısa sürede bu veriden fayda sağlanmalı. Artık ‘edge’ teknolojileri; süreci farklı bir noktaya taşıyor ve kenarlarda karar veriliyor.” Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Açelya Cevher Özçelik, Cisco’nun ağ ve kablosuz ürünlerle bilindiğini dile getirerek “Bu alanlardaki başarımızı farklı alanlara da taşıdık” ifadesini kullandı. ‘İş birliği, güvenlik, veri merkezi çözümleri, Nesnelerin İnterneti’ndeki çalışmaların altını çizen Özçelik, ‘Cisco Networking Academy’e verdikleri önemi vurguladı ve BTK Akademi’de Cisco’nun verdiği destekle yeni bir dijital akıllı sınıf kurulduğunu hatırlattı. Cisco Sistem Mühendisi Gökhan Kaymak da dünyanın en büyük siber istihbarat bilgilerini kullanabiliyor duruma geldiklerini dile getirdi.
Yönetilen hizmetler, insan kaynağı, siber güvenlik, XDR, uzaktan eğitim ve diğerleri…
Cyberwise Satış Öncesi Çözümler Kıdemli Danışmanı Mustafa Urhan, bölgede siber güvenlik entegratörü olmak istediklerinin altını çizerek “Siber güvenliğe bütüncül bir yaklaşım sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Urhan, danışmanlık ve destek hizmetleri de verdiklerine dikkat çekerek “Sadece ürün sağlayıcı değiliz” ifadesini kullandı. ‘Yönetilen Hizmetler’ ürün paketlerinin olduğunu söyleyen Urhan, şunları kaydetti: “Uygulama güvenliği çok hassas olduğumuz noktalardan. ‘bizzy; risk ve zafiyet önceliklendirme platformumuz. İnsan kaynağı geliştirme konusunda çalışmalarımız oluyor.” Trellix Bölge Müdürü Serkan Kırmızıgül, gelişen teknolojilerin karmaşık teknolojiyi de beraberinde getirdiğini aktararak “Geldiğimiz noktada siber güvenlik tarafında da değişime ihtiyaç var” değerlendirmesini yaptı. Trellix’in XDR platformundan söz eden Kırmızıgül, tüm ürünlerin buna göre tasarlandığını kaydetti. Kırmızıgül, bulut ve hibrit yapıların öneminden bahsedip “Trellix XDR platformunda geleceğimiz tek bir konsolda birleşiyor” ifadesini kullandı ve her çeyrekte tehdit istihbaratıyla ilgili raporlar sunduklarına dikkat çekti. Sekom ve Soitron adına sunumları gerçekleştiren Sekom Ankara Teknoloji Müdürü Selçuk Kardeş, kendilerini mühendislik firması olarak tanımladıklarını dile getirdi. Sekom’un uçtan uca sistem entegratörü olduğunu belirten Kardeş, bunun da hakkını vermeye çalıştıklarını vurguladı. Vimesoft CEO’su Mükremin Sarıer, video konferans, ‘Enteprise Video’, uzaktan eğitim modülü ürünlerini anlattı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yerli ekosisteme sağladıkları destek için teşekkür etti. Gizlilik ve güvenliğin önemine dikkat çeken Sarıer, ürünlerin kurumun ihtiyaçlarını gideren, kurumsal bütünlüğüne uygun bir yapıda olması gerektiğini kaydetti.