‘Gerçek’ kişilerin buluşma noktası
Sosyal iletişim platformunda ‘gerçek’ kişilerin varlığı, Takiplen.com’da vatandaşlık numarası ve e-imza ile tam garanti altında.
NetKoza Yazılım, 20 yılı aşkın zamandır yazılım dünyasının içinde olan bir ekibin eseri. NetKoza Yazılım Genel Müdürü ve Takiplen.com kurucusu Şahin Ciner, “Facebook ve diğer sosyal medya ortamları karşısında, 4 yıl önce ‘Neden biz de bunu yapmayalım?’ dedik. Altyapı yatırımlarına başladık ve yazılım geliştirdik” dedi.
Sosyal platformların buluşması
Üye sayısının artacağı göz önüne alınarak modüler bir yapı oluşturuldu. Fiber uygulamaların hızlandığı dönemde TT’nin omurgasına direkt bağlanma kararı alındı. Böylece, üzerinde 3-4 yıldır çalışılan Takiplen.com, Haziran ayında hayata geçti. Bugüne kadarki tüm çalışmaları ‘projenin Ar-Ge’si’ olarak tanımlayan Ciner, projenin aslında 15 yıllık bir Ar-Ge geçmişi olduğunu vurguladı.
Facebook ve Twitter’ın birleşimi olan yapıya, sohbet için Messenger yapısını eklediklerini belirten Ciner, Ortadoğu ve İngiltere’deki olaylarda sosyal paylaşım sitelerinin gücünü herkesin gördüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin paylaşım özellikleri ve önceliklerine odaklandıklarını belirten Ciner, gerçek kişilerin üyeliğini öncelik olarak belirlediklerini vurguladı. TC Vatandaşlık Numarası ile üye olunan bu yapıda, rastgele kimlikleri eleyecek bir filtre var.
E-imza ile çifte doğrulama
Ciner, “Üyelikte kimlik numaranızı, isim, soyadı ve doğum tarihinizi yazıyorsunuz. Sistem bu bilgileri kontrol ediyor ve belirttiğiniz kişiyseniz sizi sisteme dahil ediyor. Sistem yapay zekâ kullanıyor ve neyi nereden kontrol etmesi gerektiğini biliyor” dedi. Sistemin e-imza bütünleştirmesi de var. Bu da, kişisel doğrulamanın bir artısı. Ciner şöyle devam etti: “Toplumda etkisi büyük siyasiler, iş adamları var. Bu kişiler sitemize gerçek kimlikleriyle üye olabiliyor. Örneğin TBMM’nin tamamını, isim koruma adına şu an bloke etmiş durumdayız. Bu gibi önemli, ünlü isimler isterlerse, ücretini biz veriyoruz ve onlara 5070 sayılı kanunla e-imzayı Türkiye’nin neresinde olursa olsunlar, teslim ediyoruz. E-imza onaylı olması, vatandaşlık numarasını pekiştiriyor. Çünkü e-imza taklit edilemez.”
Reklam yok, markalar gelecek
Bu platformun üye sayısı az zamanda binleri geçti. Tanıtım yapılmadı. Çünkü Ciner’e göre, sosyal paylaşım siteleri doğal gelişim süresince gelişmeli. Artık kullanıcılar, sistemde birbirine SMS atabiliyor ve ücretini Takiplen.com ödüyor. Ama bunun şartları var. Örneğin kişiler birbirini takip etmeli, kişi o anda çevrimiçi durumdaysa SMS’e gerek yok. SMS’ten daha ileri bir özellik üzerinde test çalışmaları da var.
Bu proje, tamamen NetKoza’nın eseri. Ciner, üye sayısı ve proje büyüdüğünde, yatırımların daha da artacağını belirtti. Bu yapıda öncelik; kişi ve markayı korumak. Sitede bir marka grubu kurmak istendiğinde, bunu yapmaya yetkili, markadan izinli olunduğunun belgelenmesi gerekiyor. Siteye reklam alınmıyor. Ciner, almayı da düşünmediklerini vurguladı. Ciner, “Takiplen’de markayı koruyoruz ve ‘marka.takiplen.com’ şeklinde yapı oluşturup, isminizi ve markayı korumuş, öne çıkartmış oluyoruz” dedi.
Yeni yatırımlar yolda
Bu platformda bireyler mesajlar, dosyalar, fotoğraf ve videolar paylaşılabiliyor. Mesajda sınır 500 karakter. Bu yapıyı yurtdışına açma hedefi var. Her ülkenin kendi vatandaşlık yapısına uygun sistem geliştirmek, bunun için yerelde ilişkiler kurmak gerek. Bunu, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere ‘koruyucu’ bir platform olarak sunmak istediklerini belirten Ciner, işin maliyet boyutunu şöyle anlattı:
“Bu proje için planlanan toplam bütçe 13 milyon TL. Şu ana kadar 3,5-4 milyon TL harcandı. 4 yıl boyunca 22 yazılımcı bu yazılım üzerinde çalıştı. Ciddi altyapı, birçok plan ve projemiz var. Örneğin sınırsız e-posta hesapları vereceğiz. Bu plan da 13 milyon TL’lik bütçenin içinde.”
Bu yapıda iki önemli site daha var: Sahiplen.com ve Ciner’in çok önem verdiği Nasiplen.com. “Gelirimizin bir bölümünü yeni çalışmalar bir bölümünü de ihtiyacı olanlarla paylaşmak için kullanıyoruz” diyen Ciner, şöyle devam etti:
“Nasiplen benim hedefim. Burada kimseden 1 lira kabul etmiyoruz. Siz sadece bize ihtiyacı olan birini bildiriyorsunuz. Dalı kırılmış bir ağaç bile bizi ilgilendiriyor. Derdimiz para toplamak değil. Tüm üyeler bize etraflarındaki insanlarda gördükleri ihtiyaçları iletsin, biz kendi olanaklarımızla çözüyor, çözemezsek size dönüş yapıyoruz. ATM cihazının yanında yatan bir adam varsa, ona sadece 10 TL bile yardım yapabiliriz. Küçük adımlar bunlar. Bir çağrı yapabilmek içinse üye olmak gerekiyor.”