Gerçekçi hedefler teknoloji ile hayata geçer
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy
Enerji yönetimi, kurumlar açısından enerji verimliliğinin artırılması anlamına geliyor. Enerji verimliliğinin artırılması ise ancak akıllı şebekeler ile mümkün. Enerji maliyetlerini düşürmek ve verimli enerji politikaları için akıllı şebeke sistemleri kaçınılmaz. Bugün Türkiye, dünyanın en çok elektrik enerjisi tüketen 22’nci ülkesi konumunda. Avrupa’nın 6’ncı büyük enerji piyasasıyız. Bu büyüklüğe karşın, ülkemizdeki elektrik şebekelerinde kayıp kaçak elektrik oranının yüzde 15 seviyesine yükseldiği hesaplanıyor. Sadece kayıp kaçak elektrik nedeniyle Türkiye’de hane başına yılda 120 TL’ye varan maliyet oluşuyor. Akıllı sayaçlar, bu kayıp elektriği önlemeye yardım ettiği gibi, konutlara ve sanayiye yansıyan elektrik faturalarında yüzde 20’lere varan maliyet avantajı da getiriyor. Akıllı şebekeler, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımında otomatik ölçüm sistemleriyle enerji kesintisinin önlenmesinde, aşırı yük ve arıza durumlarının kontrol altına alınarak şebeke güvenilirliğinin sağlanmasında, yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme dâhil edilerek, verimliliğin artırılmasında kurumlara ve vatandaşlara yüksek fayda sağlıyor.
2000 yılından bu yana yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında radikal kararlar alınıyor. Yasal temeller sağlamlaştırılıyor. Regülasyonlar vizyoner zemini belirliyor. Vodafone Türkiye olarak, reel hedeflerin ancak teknoloji ile hayata geçirebileceğine inanıyoruz. Dolayısıyla, başta kurumlarımız olmak üzere ülke olarak akıllı enerjide adımlarımızı sıklaştırmamız gerekiyor. Bu kapsamda, kurumlarımızın, akıllı enerji sistemlerine yatırım yapması, bu yatırımı yaparken de son yılların hızla gelişen makinelerarası iletişim (M2M) teknolojilerinden yararlanması büyük önem taşıyor.
Sadece kurumiçi değil genel olarak enerji verimliliğini sağlamanın yolu, sürdürülebilir enerji yönetimi için akıllı şebekeleri benimsemekten geçiyor. Akıllı şebekelerin belkemiğini oluşturan enerji sayaçlarının internet üzerinden iletişime geçmesi, onları birer verimlilik ve tasarruf cihazına dönüştürüyor. Bu sayaçların uzaktan izlenip yönetilmesi, doğru tüketim tahminlerinin yapılmasının yanında, kurumların enerji verimliliği hedeflerine de büyük katkı sağlıyor.
Akıllı şebekeler alanında Vodafone Grubu’nun İngiltere ve Hollanda’da hayata geçirdiği projeler, enerji verimliliğinde bilişim teknolojilerinin rolüne güzel bir örnek oluşturuyor. Vodafone İngiltere’nin projesiyle 53 milyon elektrik ve doğalgaz sayacı akıllı sayaca dönüştürüldü. Vodafone Hollanda’nın Amsterdam Smart City projesi ise sadece akıllı enerji verimliliğini değil, karbon emisyonunu %5 azaltmayı başaran trafik projesini de içinde barındırıyor.
Vodafone Türkiye olarak biz de yurt çapında 8 elektrik dağıtım şebekesiyle akıllı sayaç konusunda işbirliği yapıyoruz. Türkiye genelinde yaklaşık 35 milyon elektrik sayacı bulunuyor. Bu 35 milyon sayacın akıllı sayaca dönüştürülmesiyle, tüketicilere yansıyan yıllık 120 TL’lik kayıp kaçak elektrik maliyeti ortadan kalkacağı gibi, son kullanıcılara yansıyan faturalarda yılda 4,2 milyon TL tasarruf mümkün olacak.