GİH çocukları zararlı dijital oyunlardan koruyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yoğun şekilde oynanan dijital oyunların zararlarından çocukları korumak amacıyla harekete geçerek yaptığı çalışmalarla dijital oyunları mercek altına aldı.
Yaşanan teknolojik gelişmeler, çocukları ve gençleri çok yönlü olarak etkilemeye devam ederken BTK’nın ‘Güvenli İnternet Hizmeti’ni (GİH) kullananlar, bu riskleri en aza indiriyor. İnternetteki zararlı içerikleri filtreleyen GİH; isteğe bağlı, tamamen ücretsiz, tüketici memnuniyetini esas alan bir kamu hizmeti.
Günümüzde İnternet ve ekranların çok yoğun bir şekilde kullanılması; fırsatların ve kolaylıkların yanı sıra bir takım riskler ve tehlikeler de barındırıyor. İnternetin olumsuz içeriklerinden ve tehlikelerinden en fazla çocuklar ve gençler etkileniyor. Hızla gelişen internet teknolojileri, çocukları ve gençleri yeni risklerle karşı karşıya getiriyor ve onları dijital bir ortamda tehlikelere karşı savunmasız bırakabiliyor. İnternetin olumsuz içeriklerinden ve zararlarından çocukları ve genç bireyleri korumak amacıyla dünyada ve ülkemizde çeşitli çalışmalar yapılmakta, oluşturulan yapılanmalar ve programlarla önleyici tedbirler alınmakta. BTK tarafından, 2011 yılında kullanıma sunulan ‘Güvenli İnternet Hizmeti’ (GİH) https://www.guvenlinet.org.tr/ çocukların, gençlerin ve ailelerin internetteki zararlı içeriklerden korunmalarını amaçlıyor.
GİH; ‘Çocuk Profili’ ve ‘Aile Profili’ olmak üzere iki seçenekten oluşuyor
GİH’i tercih edenler; müstehcenlik, çevrimiçi çocuk istismarı, şiddet, ırkçılık, kumar gibi yasadışı içeriklerden korundukları gibi; internet dolandırıcılığı yapılan, zararlı yazılımlar barındıran yayınlardan ve Sağlık Bakanlığı’nın zararlı olduğunu açıkladığı ürünlerin yer aldığı zararlı web sitelerinden de büyük oranda korunmuş oluyorlar. GİH; ‘Çocuk Profili’ ve ‘Aile Profili’ olmak üzere iki seçenekten oluşuyor. ‘Çocuk Profili’ seçildiğinde; erişilen siteler uzman kontrolünden geçiyor ve güvenli olduğu onaylanmış belirli sayıda siteye erişim sağlanıyor. ‘Çocuk Profili’nde sohbet ve sosyal medya siteleri bulunmadığı için çocukların yabancılarla iletişim kurması önlenmiş oluyor. Bu profil listesinde; çocukların ruhsal ve bedensel sağlığını olumsuz etkileyebilecek siteler bulunmuyor.
Böylece internetteki risklerin önüne geçilerek yüksek oranda korunma sağlanıyor. Ayrıca çocukların yaşlarına uygun olmayan; şiddet, cinsel istismar, korku-dehşet, kumar, ırkçılık, ayrımcılık öğeleri barındıran dijital oyunların zararları da engellenmiş oluyor. ‘Aile Profili’ seçildiğinde ise, kumar, intihara yönlendirme, uyuşturucu, müstehcenlik gibi zararlı içerikleri barındıran siteler haricinde bütün sitelere erişim sağlanabiliyor.
Çocukların ruh sağlığı ve gelişimi için uygun olmayan bazı dijital oyunları tespit eden uzmanlar, bu oyunları tespit ederken ‘Avrupa Oyun Derecelendirme Sistemi’ olan ‘PEGI’ kriterlerini uyguluyor. ‘PEGI 16’ ve ‘PEGI 18’ değerlendirmesine tabi tutulan dijital oyunlar tespit ediliyor ve bu yönde gerekli teknik önlemler alınıyor. Güvenli İnternet Hizmeti ile uygulamaya konulan Güvenli Arama (Safe Search) özelliği ile de arama motorlarında filtreli arama imkânı sunuluyor. Bu özellikle birlikte web, resim ve video aramalarındaki zararlı içeriklerin filtrelenmesi sağlanıyor.