Giriş-çıkış takibinden çok daha fazlası
Passware’i, artan güvenlik ve verimlilik ihtiyacına paralel geliştiren Sensormatic, kurumsal insan trafiğini ve daha fazlasını izleme imkanı sağlıyor.
Gelişen risk dünyası, bir gereklilik halini alan analiz yetkinlikleri ışığında Sensormatic de Passware yazılımını her ölçekte her sektörden şirkete sunuyor. Passware de elektronik güvenlik sistemleri ile entegre çalışarak, giriş-çıkış güvenliğini sağlamanın yanında, ek raporlamaları ile verimliliğe de destek sunuyor. Ziyaretçi bilgilerine e-posta ile ulaşmaktan, bodrolama gibi İK süreçlerinin yönetimine, ziyaretçilerin şirket içindeki dolaşımından olası acil durumlarda kurumsal kontrolü sağlamaya, birçok avantajı sağlayan Passware konusunda Sensormatic Ürün Müdürü Emre Dursun sorularımızı yanıtladı:
Nasıl bir ihtiyaç ve talep sonucunda Passware yazılımını geliştirdiniz?
Çözüm tasarlarken önceliğimiz işletmelerin kârlılığına ve verimliliğine pozitif katkıda bulunmak. Passware’i de bu ihtiyaca paralel geliştirdik. Passware, elektronik güvenlik sistemleri ile entegre çalışarak giriş-çıkış güvenliğini sağladığı gibi, ek raporlamaları ile de verimliliğe katkı sağlıyor. Alanımız gereği geçiş kontrol sistemleri konusunda önemli bilgi birikimine sahibiz. Uzun yıllardır tasarladığımız ve hayata geçirdiğimiz projelerde aynı ortak sorunun yaşandığını gördük: Geçiş kontrol sistemi ne kadar gelişmiş olursa olsun, son kullanıcı için kolay bir kullanıma sahip değilse, yeteneklerinin de çoğu âtıl kalabiliyor. Biz Passware’in geliştirilmesi sürecinde ilk olarak basit ve anlaşılır kalmasına özen gösterdik. Passware yazılımı, sunduğu bu yalın arayüz sayesinde insan kaynakları, güvenlik operatörleri, resepsiyonistler, yöneticiler gibi çok geniş bir çalışan kitlesi tarafından aynı derecede rahatlıkla kullanılabiliyor. Bir diğer konu da personel devam kontrol sistemleri (PDKS) ve ziyaretçi yönetimi alanlarında duyulan özelleştirilmiş çözüm ihtiyacıydı. Her işletmenin yapısı ve kültürü gereği farklı iş yapış şekilleri var. Bu da müşteriye özel geliştirme yapmayı zorunlu kılıyor. Passware kendi yazılım ekibimiz tarafından geliştirilen bir çözüm olduğu için işletmelerin ihtiyacına uygun özelleştirme esnekliğini kolaylıkla sağlayabiliyoruz.
Geleneksel PDKS sistemlerinden ne gibi farklılıklar söz konusu?
Passware’in en önemli özelliklerinden biri geliştirme konusundaki esnekliği. Birçok güvenlik sistemini entegre eden çatı yazılımları geliştiren bir yazılım ekibine sahip olmamız, özellikle geçiş kontrol, video izleme, biyometrik sistemler, RFID ve kişi sayma sistemleriyle entegrasyonlar geliştirip, Passware’i personel ve ziyaretçi yönetim platformu olmanın ötesine taşıyabilmemizi sağladı. Bu yönüyle Passware ile sadece giriş çıkışları takip etmekle kalmıyor, bordrolamaya veri sağlıyor, kişilerin ofis içindeki yol haritalarını görüyor, lokasyonlarını belirliyor, acil durumda yoklama yapabiliyor, gelen ziyaretçiden anında e-posta ile haberdar oluyor, hatta otopark yönetimi bile yapabiliyorsunuz.
Bu yazılım, ziyaretçi giriş-çıkış kontrolünde, kurumların kullandığı güvenlik sistemleri ile nasıl entegre oluyor?
Passware, dünyanın en önemli kurumsal geçiş kontrol sistemleri ile tam entegre çalışıyor. Güvenlik sistemi, üzerinden gelen anlık giriş-çıkış verileri Passware’de kaydediyor ve bu verileri, kullanıcının isteği doğrultusunda yorumlayıp raporlara dönüştürüyor. Ayrıca Passware üzerinden personel ve ziyaretçi kaydı da yapılabiliyor. Dolayısıyla bu iki sistem arasında çift yönlü bir iletişim var. Bir başka örnek de yangın gibi bir acil durum senaryosunda işletme içerisindeki personelin yoklama listesinin ilgili kişilere otomatik olarak iletilebilmesi. Bu sayede, misal toplanma alanında yoklama yapılıp hızlıca aksiyon alınması sağlanabiliyor.
Tüm bu elde edilen veriler, ne gibi kurumsal faydalar sağlıyor?
İnsan kaynakları birimleri, bordrolama öncesinde personellerin aylık toplam çalışma ve ek mesai sürelerine ihtiyaç duyuyorlar. Bu rapor, Passware üzerinden her ayın istenilen gününde otomatik olarak ilgili kullanıcılara e-posta aracılığıyla iletiliyor. İstenirse bordrolama sistemi ile doğrudan entegre edilerek Passware’in ilgili İK modülünü beslemesi de sağlanabiliyor. Bu sayede manuel takip esnasında yapılacak hatalar bertaraf edilirken, işgücünden de tasarruf sağlanmış oluyor. Bir taraftan da Passware üzerinde sürekli büyüyen bir bilgi havuzu oluşuyor. İşletmeye giren-çıkan kişiler ve bu kişilerin gelme sıklıkları, unvanları gibi pek çok veri bu havuzda birikiyor. Oluşan bu kurumsal hafızada VIP listeler ya da kara listeler oluşturabilmek mümkün. Gelen kişiler için ilgililere otomatik SMS ya da e-posta gönderilmesi de sağlanabiliyor. Özelleşmiş çözümlerle faydaların kapsamı, müşteri özelinde her geçen gün daha da genişletiliyor.
Her ölçekte ihtiyaç da farklı oluyor
Passware; her boyuttaki işletmeye fayda sağlayabileceği, ölçeklenebilir çözümler sunabilme yeteneğine sahip. Passware’in parmak izi ve iris tanıma gibi teknolojileri kullanan biyometrik cihazlarla tam entegre çalışması küçük ölçekli ya da perakende gibi fazla lokasyonu bulunan kurumlar için maliyeti azaltan bir etken oluyor. Dolayısıyla, eğer uygulama yalnızca personel devam takip üzerine kurgulanmış ise panel, yazılım gibi geçiş kontrol sistemi kurulumuna da ihtiyaç ortadan kalkabiliyor. Orta ölçekli projelerde sıkça kullanılan ve çoğu kurumun ihtiyacını karşılayabilecek detayda rapor modülleri eklenebiliyor. Büyük çaptaki projelerde ise ERP modülleri, bordrolama ve İK modülleri gibi sistemlerle doğrudan entegrasyonlar geliştirmek ve müşteri özelinde raporlar üretmek mümkün.