Girişimci nasıl olunur?
Hindistan’da, “Bütün Hindistan İçin Teknik Eğitim Konseyi” (All India Council for Technical Education-AICTE) diye bir kuruluş var. Ne yaptığı, ismi üstünde. Buranın sitesini açınca, “öğrenciler” başlığı altındaki maddeler arasında bir de “Nasıl Girişimci Olunur?” var. Teknik öğrenim görecek öğrencinin doğal sorularından biri, herhalde bu? Nasıl girişimci olurum?
Sorunun ilk yanıtı, girişimcilik tanımı: Girişimci, risklerin ve sonuçlarının sorumluluğunu üstlenen, yeni bir iş, girişim veya fikre sahip kişidir. Sözcük, Fransızca kaynaklı olup İrlanda asıllı Fransız iktisatçı Richard Cantillon tarafından tanımlandı.
Hintli öğrenci, aynı sayfada “Genç Girişimci Alet Çantası”nı tıklarsa, karşısına 13 sayfalık bir pdf dosyası çıkıyor. Önce tanım. Sonra, girişimciliğin artıları eksileri listesi. Sonra, girişimciliğe dair efsaneler ve gerçekler listesi. Ve sayfalar, gerçekçi bir platformda böyle gidiyor. O kadar ki, “Bir Richard Branson olacak haliniz var mı?” diye soruyor. Ya da “Girişimci doğulur mu? Olunur mu?” Bunlara evet-hayır yanıtlarını toplayan gencimiz, durumunu anlıyor. Eğer girişimci olmaya aday görünüyorsa, 10. sayfada neler yapması gerektiği sıralanmış. İş planını yazması için 12 ve 13. sayfa ayrılmış.
Konuyu karanlık bir dipsiz kuyu olmaktan çıkartan, ayakları yere basan bir rasyonelliğe oturtan mükemmel bir dosya. Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanımız bu dosyayı Türkçeleştirip, bir de girişimcilik sitesi yaptırıp oraya koymalı.
Türkiye’de 100 kişiden sadece 4.6’sı şirket kuruyorsa, çözüme giden yolda ilk durak: Öğrenciyken bilgilendirme.