Girişimci takımlara teknik kurucu-ortak gerek
Kuluçka merkezlerini biliyorsunuz. Girişimler arası yardımlaşma ağlarının ve mentorluk desteğinin önemini biliyorsunuz. Bir demo gününe hazırlanıp yatırımcılar karşısında görücüye çıkmanın ne kadar büyük motivasyon olduğunu biliyorsunuz. Şimdi bunları bir araya getirin; elde var: hızlandırıcılar.
ABD’de Y Combinator ile başlayan ve şu an 100’den fazla merkezde uygulanan hızlandırıcı modeli, artık ülkemizde de uygulanıyor. Enkuba iyi bir örnek. Seçtikleri start-up’lara 20KTL civarında destek ve hızlanmaları için mentorluk sağlıyorlar. Mezunlarından BuKacParaEder.com, Eylül ayındaki açılışı için 7 ayda hazırlanmış. Oldukça hızlı.
Diğer örnek, Turkcell’in de desteklediği Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası. Rektör Prof. Erhan Erkut, öğrencilerinin ve akademisyenlerinin yüzde 15’inin girişimci olmasını, üniversitenin hızlı büyüyecek ama yenilikleri akademik kaliteye yaslanacak şirketler doğurmasını hedefliyor.
9-11 Kasım’da OzU Girişim Fabrikası’nda düzenlenen “start-up weekend” yarışmasında, 11 takım 54 saat çalışıp hakemlerin karşısına çıktı. Hangi ihtiyacı nereden karşıladıklarını netleştirdiler. Gerçek kişiler ile müşteriden bekledikleri tepkiyi onadılar, bazıları mock-up, hatta demo bile hazırladı. En önemlisi de kurdukları işin hızla gelişecek türden olup olmadığını masaya yatırdılar. Zira genç start-up’lardan beklenen, büyük bir enerji ile işi üssel olarak büyütmeleri ve yatırımcının karşısına hızla yükselen sayılar ile çıkmaları.
Katılan gençlerin bunu iyi anladıkları belliydi ancak ortamda eli çabuk, “hacker” ruhlu yazılımcıların nispeten az oluşu teknik kurucu-ortak eksikliği doğuruyor. Tek kurucusu işe odaklanan start-up, rekabet avantajını ileri teknik ile değil iş kurgusu ile kazanmaya çalışıyor. Üniversiteler, girişim için bereketli bir iklim kurmaya çalışırken, teknik bölümlerdeki öğrencilere, çevik programcılığı, analitik yöntemlerini, ölçeklenme problemlerini aşmayı, Django (Python) ve Rails (Ruby) gibi Web programlama dillerini, CSS3-JS-HTML5 ile tablet platformlarına geçebilmeyi ve yazdıklarını GITHUB’a koymayı önermeli.