Girişimciler, fırsatlarla devleşiyor
Kışın son ayından merhaba,
Mektubuma bu hafta önemli sağlık bilgileri ile başlıyorum. Çünkü birçok acı gerçek var karşımızda. Birincisi, diyabetin sadece yetişkinlikte değil, çocukluk çağında da görülmesi. Çocuklarda görülen türü Tip 1 diyabet olan hastalık, 2 yaş altında ender görülmesine karşın, son yıllarda yeni yeni tanı konan çocuklar sıklıkla 5 yaş altında. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serap Semiz’in de belirttiği gibi, diyabetle başa çıkmada belirtilerin erken fark edilmesi önemli. Bu belirtilerde öne çıkanlar ise ‘çok su içme, çok idrara çıkma, idrar kaçırma’ gibi bulgular. Diyabet tanısı ise açlık ve tokluktaki kan şekeri düzeyine bakılarak ölçülüyor malum.
Sağlık odaklı yanlış bildiğimiz bir gerçeği de bu vesileyle düzeltmek isterim: Beynin kan akımının ya da oksijenlenmesinin geçici olarak azalması ile gelişen, geçici şuur ile duruş kaybı olarak tanımlanan “bayılma” bir hastalık değil, altta yatan bir sorunun görünen yüzü. Çoğu sinirsel kaynaklı olsa da, bayılma aynı zamanda hastalık habercisi olabiliyor. Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Egemen Duygu, bayılmanın ciddi kalp hastalıklarından da kaynaklanabileceği uyarısında bulunuyor. Dost acı söyler…
Sağlıktan güvenliğe geçiş yapalım. Bir süre önce Uşak’ta markasız ve kalitesiz bir powerbank’ın patlaması ve kullanıcının yaralanması nedeniyle powerbank seçimine dikkat çeken TP-Link Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, kullanıcıları markalı ürün tercihi konusunda uyarırken, içinde pil olan her ürün gibi powerbank’larda da güvenliğin önemine vurgu yapmış. Güvenilir marka, kullanılan pilin kalitesi, güvenlik testlerinden geçmiş ürünler, gerçek kapasite değeri, hızlı ve akıllı şarj özelliği gibi özellikleri dikkate alsak, sağlığımız için hiç de fena olmaz.
Sıra yine sağlığımız, üstüne bir de çevremizde…Tavukçuluk endüstrisi mevcut uygulamaları ile hem sağlığımızı riske atıyor hem doğaya zarar veriyor. Daha az yemle daha çok et üretimini hedefleyen sektör, tavukları adeta “hastalık önleyici ilaçlar”, yani içinde antibiyotiklerin de bulunduğu profilaktiklerle besliyor malum. Aşırı antibiyotik tüketimi ise yarattığı antibiyotik direnci nedeniyle Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) tarafından insanlığın önündeki en büyük sağlık tehdidi olarak tanımlanıyor. Öyle ki, dünyada tüketilen antibiyotiklerin yarısı hayvancılık endüstrisi tarafından kullanılıyor. Greenpeace Akdeniz Tarım ve Gıda Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, konuyla ilgili detaylı bilgi için “Yutmadık! Soruyoruz” sitesinin ziyaret edilmesini öneriyor. yutmadiksoruyoruz.org sitesine bakalım, detayları öğrenelim.
Karel, Ar-Ge yatırımları ile bilime ve teknolojik gelişime katkı sağlarken, bir yandan da sosyal sorumluluk bilinci ile doğanın korunmasına yardımcı oluyor. Şirket, bu yıl ÇEKÜL ile birlikte Karel Korusu’nu oluşturmuş. Manisa’nın Selendi bölgesindeki 7 Ağaç Ormanları’nda oluşturulan Karel Korusu’na dikilen 740 fidan var. ‘7 Ağaç’ ise bir kişinin bir yılda tükettiği kadar doğal kaynağı temsil ediyormuş. Projeye destek olmak için 7agac.org adresinden sevdiklerimize fidan hediye etsek çok iyi olur, ne dersin?
Bölgenin küresel hızlandırma programı Startupbootcamp Istanbul, girişimlerini yatırımcılar ile buluşturmuş ve düzenlenen Demo Day etkinliğinde, ekosisteme liderlik eden yatırımcılar 8 ülkeden 14 girişimi tanıma fırsatı bulmuş. Yaratıcılık ödülsüz kalmıyor ve işte örnekler… Evde bakım hizmetlerine farklı bir yapı getiren, 2016 Webrazzi Arena Türkiye birincisi de olan evdekibakicim.com, daha ilk yılı dolmadan Fatih ve Fırat İşbecer’in aralarında bulunduğu 11 melek yatırımcıdan toplam 675 bin TL yatırım almış. Sinemia Özel Sinema Kulübü ise dördüncü tur yatırımını ileri teknolojiler alanındaki deneyimiyle bilinen Revo Capital’den almış. Ağustos ayında başlatılan bu turdaki yatırımın toplam miktarı 5,5 milyon TL olarak açıklanmış. Sinemia Kurucusu Rıfat Oğuz da bu yatırımı Türkiye’deki büyümenin yanında, ABD’de başlangıç yapmak için kullanacakları bilgisini vermiş. Yasal bir şekilde çalışan VIP araçları ile adresten adrese ulaşım sağlayan mobil uygulama Olev, hizmetlerini kurumsal boyuta taşıyormuş. Halen İstanbul’da aktif olan Olev Pro’yu kullanan şirketler, her kademeden çalışanlarının ve misafirlerinin şehiriçi ulaşım ihtiyaçlarını ekonomik ve konforlu bir şekilde karşılayabiliyormuş.
Logitech G’nin, geleceğin streamer’larını belirlemek amacıyla Multiplayer’ın desteğiyle düzenlediği Yayınaçık isimli yarışmanın şampiyonu belli olmuş. Finale kalan 4 aday; Başak Zengury, Doğukan Adal Yılmaz, Yusuf Aydın ve Alper Biçen arasında yapılan, 5 gün süren çekişmeli final etabının sonunda, şampiyon Alper Biçen. Vestel ise TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri’nde “Manufuture-Yeni Nesil Vestel Üretim Sistemi” ile “Ürün Geliştirme Süreci Ödülü’ne layık bulunmuş.
Mektubumu hem modayı hem sosyal medyayı takip adına güzel bir haberle tamamlıyorum: LC Waikiki, e-ticaret platformu üzerinden kullanıcı odaklı içerikleri “Güzel Anlar Galerisi” ile hayata geçirmiş. LC Waikiki müşterileri, satın aldıkları ürünlerle çektikleri fotoğraflarını sosyal medyada #MyLCW etiketiyle paylaşıyor. Hatta bu paylaşımlar arasından seçilen fotoğraflar http://www.lcwaikiki.com/ adresinden ulaşılabilen “Güzel Anlar Galerisi” albümünde yer alabiliyor. Galeride yayınlanan fotoğraflardaki ürünleri beğenen ve o ürünü satın almak isteyenleri doğrudan o ürüne yönlendirerek kullanıcılarına satın almada kolaylık sağlıyor. 2016 sonunda başlayan ve bugüne kadar 500’den fazla kullanıcının fotoğraf paylaştığı “Güzel Anlar Galerisi”, 43 ülke ve Türkçe, Rusça, İngilizce ve Almanca olmak üzere 4 dilde tüketiciye ulaşıyor.
Bu hafta da bu kadar, haftaya yine buradayız,