Girişimciler ve yatırımcılar, Demoday için geri sayımda
Mobilite ve girişimcilik ekosistemine sunduğu katkılarla Bilişim Vadisi, Mobilite Hızlandırma Programı’nın bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdi. Program süresince eğitimler, alanında uzman ulusal/uluslararası mentorlar aracılığıyla sunulan mentorluklarla ve seminerlerle iş fikrini ilerleten girişimciler, 8 Haziran’da düzenlenecek Demoday ile yatırımcı karşısına çıkacaklar.
Bir ay süren başvuru sürecine girişimciler büyük ilgi gösterdi. Kısa sürede başvurular 400’e yaklaşırken, uluslararası jüri tarafından 38 proje desteklenmeye değer bulundu. Sekiz haftalık program süresince alanında uzman isimler tarafından “Müşteri Segmentasyonu ve Değer Önerisi Belirleme”, “KPI ve Hedeflerin Belirlenmesi”, “Pazar/Rakip Araştırma ve Analizi”, “Nakit Akış Yönetimi, Finansal Analizler”, “Satış ve Pazarlama Yöntemleri ve Yönetimi”, “Fikri Sinai Mülki Haklar Eğitimi”, “Uluslararası Pazarlara Giriş, Büyüme Stratejisi, Çıkış Stratejisi”, “Yatırımcı-Girişimci İlişkileri, Yatırım Alma Süreçleri”, “Pitch Deck Hazırlama” başlıklarında eğitimler verildi.
Programın 5’inci haftasında ara değerlendirme yapılarak Demoday sahnesine çıkacak girişimler belirlendi. Bu değerlendirmede Bilişim Vadisi yöneticileri ve mobilite sektörü yönetici ve profesyonellerinden oluşan jüri heyeti, gelecek vadeden 12 girişimi belirlerken, toplam 30 girişime de Demoday fuaye alanında stant açarak girişimlerini yatırımcılarla ve firmalarla buluşturma olanağı sunuldu.
Program süresince girişimcilerin, mentorlarla düzenli görüşmeleri sağlanarak; ihtiyaçları, sorunları ve bunlara karşı çözüm stratejileri belirlendi. Program kapsamında girişimcilere toplamda 170 saatlik girişimci mentorluğu ve alanında uzman isimler ve profesyoneller tarafından da 105 saatlik teknik mentorluk verildi. Bu yıl ilk kez Mobilite Hızlandırma Programı’na kabul edilen girişimlere; İngiltere ve Amerika’da yerleşik yerli ve yabancı mentorlar aracılığıyla girişimlerin hem globale açılma yönünde ilk adımı atabilme hem de potansiyel uluslararası iş birliği fırsatlarını yakalayabilme olanakları sunuldu. Bu kapsamda 12 girişime toplam 30 saatlik uluslararası mentorluk hizmeti verildi.
Kamu hibe programları ve yatırım fonlarından yararlanma imkanı
Bilişim Vadisi Mobilite Hızlandırma Programı kapsamında girişimcilere; THY Dijital İnovasyon ve Analitik Çözümler Başkanı Serdar Gürbüz ile “Mobilitenin Geleceği”, Boğaziçi Ventures ortaklarından Kenan Çolpan ile “Startuplar için Yatırım Alma Süreçleri”, EDAG Proje Yönetimi Başkan Yardımcısı Olaf Kaden ile “Otomotiv Endüstrisinde Proje Karmaşıklığı ile Başa Çıkma ve Karmaşıklığı Azaltma Stratejileri”, Albaraka Portföy Girişim Sermayesi Fonları Başkanı Mustafa Keçeli ile “Girişimci-Yatırımcı İlişkileri Yönetimi” başlıklarında webinarlar düzenlendi.
Programa katılan girişimciler 1 milyon TL destekli KOSGEB İleri Girişimcilik Programı’na yönlendirilerek, bu girişimlerden 3’ü programdan yararlanmak üzere sürece dahil edildi. Ayrıca 450.000 TL yatırım destekli TÜBİTAK BİGG Teknogirişim Desteği Programı’na yönlendirilen girişimcilerden 4’ü programdan yararlanmak üzere seçildi. Mobilite Hızlandırma Programı girişimleri Demodayde sahne almadan önce yatırım fonlarına yönlendirilerek yatırım süreçlerinin hızlandırılması sağlandı. Bu kapsamda 4 girişim yatırım fonlarına ve yatırımcılarla görüşme süreçlerine başladı.
Programa katılan girişimlerden 5’i OEM’lere (Orijinal ürün üreticileri) yönlendirilirken, 7 girişimin de planlaması yapıldı. Program kapsamındaki 8 girişim, Bilişim Vadisi Kuluçka Merkezi’ne başvurarak Bilişim Vadisi ekosistemi olanaklarından yararlanma fırsatı bulurken, 10 girişimin de iş birliği yapılmak üzere sektör firmaları eşleştirme çalışmaları hazırlıkları devam ediyor.