Girişimcilere fırsat ABD’den geldi
Keiretsu Forum’da hedef hem Türkiye’deki hem de bölgedeki girişimcilerle buluşabilmek.Melek yatırımcılık ağı Keiretsu Forum, Türkiye’de yerini İstanbul şubesi ile aldı. 3 kıtada toplam 25 şubesi ve binden fazla kayıtlı yatırımcı üyesi ile faaliyet gösteren forum, 2000 yılında kuruluşundan bugüne üyeleriyle 400 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. İstanbul şubesinin açılışı ile ilgili Bahçeşehir Üniversitesi’nde toplantı düzenlendi. Toplantıda forumun yapısı ve Türkiye pazarındaki hedefler ele alınırken, başarılı girişimcilerin sunumları ve girişimciler arasında iletişim platformu hayata geçirildi.
Toplantının açılış konuşmasını Keiretsu Forum İstanbul Genel Müdürü Aslı Gözören yaptı. Forumun küresel yapısı hakkında detaylar paylaşan Gözören, “Girişim sermayesi şirketlerinin radarına ulaşmak, girişimci için melek yatırımcı desteği olmadan zor olur. Bu yönüyle girişim sermayesi şirketleri ve melek yatırımcılar birbirini tamamlar” dedi. Türkiye’nin güçlü bir girişimci ruhu olduğunu söyleyen Gözören, “Kaliteli proje arayan yatırımcı ve girişimciler arasındaki boşluğu görerek, küresel ağa Türkiye’yi dahil ettik” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin ekonomik ve demografik potansiyeline de değinen Gözören,
“Türkiye’yi bölgesel
merkez yapma hedefi var. Çünkü bunun için daha iyi bir nokta yok” yorumunu yaptı. Gözören, bu yapının sektör sınırı olmadığını, her alanda yaratıcı fikre açık olunduğunu da sözlerine ekledi.
Keiretsu Forum’un kurucusu ve CEO’su Randy Williams da 2000 yılında nitelikli ve çeşitli yatırım fırsatları yaratmak için bu yapıyı kurduğunu söyledi. Güçlü eğitim ve destek yapılarıyla yeni Facebook’ları, Google’ları yaratma hedefiyle yol aldıklarını belirten Williams, katılımcılara ‘Burada hiç para yitiren var mı?’ diye sorup, kalkan parmaklara bakarak ‘Ben de’ dedi. Williams, şöyle devam etti:
“Bu yapıyı kurduğum dönem daha akıllı insanları bu yapıya dahil etme hedefiyle yol almak, birbirimize yardım etmek için yola çıktık. İşin temeli buydu. Para bize geliyor ve biz bir üyelik organizasyonuyuz. Kaynakların paylaşımında köprü oluyoruz. Daha iyi yatırım için destek sunuyoruz. Bugüne kadar 350’nin üstünde şirketi destekleyerek 400 milyar dolardan fazla kaynak sağladık. Ama kolay değiliz, tersine, çok zoruz. ABD’den buraya geldik, çünkü buradaki yapı onların da ilgisini çekiyor.”
Williams, girişimci desteğini bir grafikle anlattı. Buna göre, her ay 30-35 şirket bu yapıya geliyor. Komite analizinden sonra bu girişimcilerin sayısı 8-10’a düşüyor. Bunun ardından bir ön görüşme yapılıyor ve bu görüşmede kalan 4-5 girişimci Keiretsu Forum toplantısına katılma hakkına sahip oluyor. Bunun ardından değerleme çalışması yapılıyor ve Keiretsu Forum desteği alabilecek 2-3 girişim seçiliyor. Böylece 4 haftalık bir süreç yönettiklerini söyleyen Williams, “Çünkü fon kaynaklarına ulaşmak kolay değil” dedi.