Girişimcilik, bilinçli destek ile büyüyor
Yılın son haftasından merhaba,
Gelenin gideni aratmadığı bir yıl olması temennisiyle başlıyorum haftaya. Rotamızı bulabilmemiz temennimizi dinleyen Yandex’ten bir haberim var. Yandex Navigasyon, kullanıcılarından aldığı geribildirimlerde en çok istenen özellik olan “çevrimdışı navigasyon” özelliğini hayata geçirmiş. Böylece Yandex Navigasyon kullanıcıları, mobil cihazlarında internet bağlantısı olmasa da navigasyon özelliğini kullanılabilecek. Kullanıcılar çevrimdışıyken bile yer ve adres arayabilecek, rota oluşturabilecek ve sesli yönlendirme alabilecek. Yandex Navigasyon’un yeni çevrimdışı özelliğinden faydalanmak için de ilgili şehirlerin haritalarının internet bağlantısı olduğunda mobil cihazlara indirilmesi yeterli.
Dijital işte kız kardeşlik platformu BinYaprak, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın kitle fonlama platformu İdeanest üzerinden başlattığı kampanyayla ilk 24 saatte 17 bin 410 TL toplayarak bir ilke imza atmış. “Ülkesini gururlandırmak isteyen bir bilim kadını olarak, kanserin altındaki nedenleri bulmak için bir yolculuğa çıkıyorum. Desteklerinizi bekliyorum” diyen kök hücre araştırmacısı ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi İnci Kadribegiç’e, https://ideanest.org/projeler/kanseri-beraber-yenelim/detay linki üzerinden katkıda bulunmak mümkün. Sözün özü; biz kazanalım, kanser kaybetsin! Bu arada hatırlatayım: BinYaprak’ın “Bilim ve Teknoloji İncilerine Destek” kampanyalarına STEAM alanında araştırma yapan kadın öğrenciler; kitap, konferans katılımı, yurtdışı araştırma stajına ulaşım masrafları gibi harcamalar için bütçe ihtiyaçları adına başvurabilirler.
Gurur veren haberlerim bu kadarla da sınırlı değil… Yıldız Teknopark’ta faaliyet gösteren AxolotlBio’nun geliştirmeye devam ettiği 3D biyo baskı cihazıyla işlevini gerçekleştiremez hale gelen organlar tarih olacak. Baskı cihazı sayesinde, hasta kişinin kök hücresini, laboratuvar ortamında çoğaltarak, yapılması istenen organ dokularıyla karıştırıp 3D çalışabilen bir organ basmak ve nakil yapmak 5 yıl içinde mümkün hale gelecek. Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi’nde KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Programı’ndan hibe alarak 2017’de kurulan AxolotlBio, geliştirmeye devam ettiği 3D biyo baskı cihazıyla işlevini gerçekleştiremeyen organları yeniden basacak, ki dilerim küresel başarıları da bu sayfalarda paylaşırım senenle.
Doğru girişimcilik ve buna destek verenler haklı olarak kazanır. İşte bir örnek… Geleceğin sigortacılık deneyiminde fark yaratmak isteyen girişimcileri buluşturan, Türkiye genelinde 50 girişimcinin başvurduğu ve ön elemenin ardından seçilen 10 girişimcinin fikirlerinin yarıştığı Aksigorta Startup Challenge’ın birincisi biyoteknoloji tabanlı wellness uygulaması Vivoo, ikincisi güvenli sürüş desteği veren Drive Buddy, üçüncüsü sigorta çözümü Sigorta.io olmuş. Örneklere devam… Yapı Kredi, 8-10 Aralık tarihlerinde düzenlediği 48 saatlik Hackathon’da fintech alanındaki yenilikçi fikirleri ödüllendirmiş. Bine yakın başvurunun olduğu Yapı Kredi Hackathon’da 92 katılımcının yer aldığı 27 ekip yapılan değerlendirme ile ön elemeyi geçerek yarışmaya katılmaya hak kazanmış. Code.yapıkredi programı kapsamında düzenlenen Hackathon’un kazananı ise Prox ekibi olmuş. İkincilik 76 isimli ekibin olurken, üçüncülük ödülüne P=nP layık bulunmuş.
Kaybolmaya yüz tutan mesleklere dikkat çekmek amacıyla Anadolu Sigorta tarafından hayata geçirilen ‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi kapsamında 2017 yılı eğitimlerinden Balıkesir-El Yapımı Sabun Üretimi, Denizli-Buldan Bezi Dokumacılığı, İstanbul- Şile Bezinden Giyim ve Aksesuar Yapımı ve Sinop- Model Gemi Yapımı kursları tamamlanmış. Böylece Anadolu Sigorta’nın 2010 yılında hayata geçirdiği ‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi, sekizinci yılında da kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmaya, geleceğin yetenekli ustalarını yetiştirmeye devam etmiş. Bu arada, Bir Usta Bin Usta’nın 2018 proje dönemi programı yeni yıl ile birlikte açıklanacak. Projeyle ilgili gelişmeler www.birustabinusta.com.tr sitesinde takibimizde olsun.
Sırada, öncelikle ceplerimize dokunan yönüyle enerji kullanımı odaklı bir yaratıcılık var. Cosa’nın Türkiye’de geliştirip ürettiği yeni ürünü “Cosa Akıllı Enerji Monitörü”, hanelerde enerji tüketen bütün aletlerden gelen veriyi raporlayıp, tüketimin kontrol altına alınmasını sağlayacak. Sonuçta evlerimizdeki elektrik enerjisi tüketimini ne için, ne kadar ve ne zaman harcadığımızı bilirsek, o zaman enerjiyi yönetebilir duruma da gelebiliriz. Ziyadesiyle yerinde bir hedef, ne dersin?
Sadece cebimize değil, doğaya da faydası olan bu bilginin ardından, akademik çevrecilik başarısında sıra. İstanbul Teknik Üniversitesi, dünyanın seçkin üniversitelerinin kampüslerinin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği Greenmetric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında 619 üniversite içerisinde 77. sırada yer alarak ilk 100’e giren ilk ve tek Türk üniversitesi olmuş. Dilerim bu sayı git gide artar. Yeşil kampüs projelerini 2013’ten beri sürdürdüklerini vurgulayan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın da dikkat çektiği gibi, bitmeyen trafiği ve gökdelenleriyle Maslak'ın ortasında Ayazağa Yerleşkesi, yıllardır Yeşil Kampüs projeleriyle şehrin doğaya açılan kapısı. Sıradaki hedef ise “akıllı kampüs”.
Bir süredir sıkıntılı gözlerimi kendine getirmek için doktor tavsiyesi ile gözlerimi yıkamakta kullandığım, çocukluğumuzun vazgeçilmezi Dalin, marka yönetimi ve pazarlaması konusunda uluslararası bağımsız bir otorite olan ve 89 ülkede faaliyet gösteren Superbrands tarafından Türkiye’nin Süper Markası ödülüne layık görülmüş. Araştırma şirketi Gartner ise Vodafone’u dört yıl üst üste ‘makineler arası iletişim teknolojilerinin lideri’ olarak ilan etmiş, bu alanda Magic Quadrant Lideri olarak nitelendirilmiş.
Bu haftaki kitabım Bingöl’ün Kiğı ilçesinden dünyaya açılan 75 yıllık bir hikaye, hazır giyim sektörünün dev ismi Abdullah Kiğılı’nın kariyer ve yaşam hikayesini içeren “Bir Markayı Yaratmak” kitabı. Duayen gazeteci Nuri M. Çolakoğlu tarafından kaleme alınan kitapta, Kiğılı’nın yaşam hikayesinin yanı sıra sektördeki başarı hikayesi ve spor adamı kişiliği de aktarılıyor. Kiğılı’nın 75 yıllık hikayesini okumak, zorlu günlerde başarı sağlayıp küresel bir imzaya sahip olan Türk markalarını anlamak adına önemli olacak.
Burnumuzun dibindeki bir mimari inovasyonla haftaya nokta koyuyorum. Yapı Kredi Kültür Sanat binası, Teğet Mimarlık imzasıyla geçirdiği renovasyonun ardından bir süre önce Beyoğlu Galatasaray’daki yerinde yeniden kapılarını açtı. Kültür sanat meraklılarını semte tekrar kazandıracak olan binanın ziyaretçileri, Guardian Glass ürünü Guardian Clarity ile tasarlanan yeni cephe sayesinde Beyoğlu’nun tarihi ve bugününü buluşturan özgün atmosferini görebilecek. Bu da şantiyeden hallice durumdaki İstiklal Caddesi’ne çıkmak için iyi bir fırsatımız olsun.
Bu hafta da bu kadar, ama yine buluşacağız tabi ki,