Girişimcilik, doğru desteklerle anlamlı
Merhaba sana,
Bu haftaya da yiyecek içecek, daha doğrusu bunların alışverişi ile başlıyorum. Zira gıda fiyatlarındaki dalgalanma, tüketicilerin daha da bilinçlenmesi ve uygun fiyat arayışı, teslimat yarışına giren e-ticaret sitelerinin aynı gün teslimat seçenekleri ve yöresel ürünlere kolay erişim, doğal olarak internetten gıda satışlarını da artırmış. E-ticaret altyapı şirketi Ideasoft da kendi altyapısını kullanan sanal mağazaların 1 milyona yakın siparişini incelemiş. Buna göre, geçtiğimiz yıla göre tam yüzde 112 artan online gıda satışları 2019’un ilk üç ayında da en hızlı büyüyen ürün kategorisi olmuş. İnternetten gıda alışverişlerini en çok erkekler tercih ederken, sağlıklı beslenmek için organik ve yöresel ürünleri tercih eden tüketiciler, özellikle e-ticaret mağazalarına yöneliyormuş. Ideasoft’un araştırmasına göre, ilk çeyrekte internetten gıda kategorisinde en çok yöresel ürünler, organik gıdalar, Ramazan paketleri, kurutulmuş gıdalar, reçel ve konserve satışı gerçekleştirilmiş. Sağlık adına organik ve yöresel ürünleri tercih eden tüketicilerin e-ticaret sitelerine yönelmesindeki en büyük neden ise fiyat karşılaştırma imkanı olmuş. Gıda kategorisindeki siparişler özellikle büyük illerden gelirken, Güneydoğu, Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri en fazla gıda satışı yapan noktalar.
Alışverişten hayatın gerçeklerine geçelim. Toplumsal meselelere sosyal inovasyon ile çözüm üretmek isteyenleri bir araya getiren sosyal inovasyon platformu imece, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma için belirlediği 17 hedef arasında yer alan ‘Nitelikli Eğitim’ ve ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ meselelerinin ardından yeni sürecinde, ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ konusuna odaklanıyormuş. Sosyal problemlere yaratıcı şekilde sürdürülebilir çözümler geliştiren birey ve kurumları buluşturan imece’nin 3. Destek Programı, Zorlu Holding’in ana partnerliğinde, İTÜ Çekirdek’in stratejik partnerliğinde gerçekleşecekmiş. Sosyal etki odaklı girişimcilere açık olan imece’nin 3. Destek Programı başvuruları 9 Haziran’a kadar yapılabilecek. İşte tam da bu nedenle https://imece.com/ takibimizde olsun.
Haziran’a geri sayımda yaz moduna girmekte haklıyım. Malumun, Koçtaş, ‘Fix’ isimli küçük format mağazalarıyla yayılıyor. İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyükşehirlerin ardından şimdi sıra sahil bölgelerinde. Yalıkavak, Çeşme ve Ayvalık Fix mağazaları tüketicilere hizmet vermeye başlamış. Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, bu üç mağazayla birlikte toplam 26 Koçtaş Fix mağazasına ulaştıklarını, Koçtaş Fix mağazalarının sayısını 2019 sonuna kadar 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini söylemiş.
‘Yaz günü eğitim ne alaka’ demesin kimse, eğitim 4 mevsim şart. Renault Vakfı ve ESSEC İşletme Okulu, 2019 Eylül’ünden itibaren Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Yönetimi başlıklı bir uzmanlık programı başlatıyor. İşbirliği kapsamında, Essec İşletme Okulu ve Renault Vakfı, Türkiye’nin de yer aldığı pek çok ülkede bulunan ortak üniversiteler ağından seçilen 15 ila 18 burslu öğrenciye dijital dönüşüm eğitimi sağlayacak. Eylül ayında başlayacak olan Strateji ve Uluslararası İşletme Yönetimi Özelleştirilmiş Yüksek Lisans Programı, 12 aylık sürede iki döneme yayılmış şekilde tam zamanlı derslerle yapılacak. Renault Vakfı’nın Cezayir, Brezilya, Çin, Güney Kore, Fransa, Hindistan, Japonya, Lübnan, Fas, Romanya, Rusya ve Türkiye’deki ortak üniversitelerinden birinden eğitim görmüş olmak ve 35 yaşın altında olmak kriterlerini ben belirteyim, dahasını www.essec.edu sitesinde sen takip et.
Boşuna demiyorum ‘ne varsa girişimcilikte var’ diye. TSKB’nin, kurum içi girişimciliği geliştirmek için Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) işbirliğiyle kurduğu TSKB Teknoloji ve Girişimcilik Platformu’nun final sunumları 16 Mayıs’ta gerçekleştirilmiş ve kazanan projeleri belli olmuş. Altyapı, ulaşım, eğitim, inovatif perakende çözümleri, atık yönetimi, sürdürülebilirlik derecelendirme platformu, girişimci ve yatırımcıları buluşturma platformu gibi çeşitli temalarda sekiz farklı takımın gerçekleştirdiği sunumların ardından iki proje ödüle değer bulunmuş. Birincilik alan fikir “Inovasyonix” kurum içi girişimciliğin oluşmasını sağlayan online ve offline olarak tasarlanmış 15 haftalık eğitim ve startup geliştirme programı. İkincilik ödülünü alan “Symbiot” projesi ise inovatif perakende çözümleri üretmek amacıyla fiziksel veri ile dijital veriyi konuşturup, müşteriye özel kişiselleştirilmiş analizler sunuyor. Bu iki yaratıcı fikrin yeni başarılarına da dilerim bu sayfalarda yer verebilirim.
Telekomünikasyon sektörü için global bazda ortak dil ve standartlar belirleyen uluslararası bağımsız platform TM Forum’un 2019 Mükemmellik Ödülleri’nde Türkiye’nin yerli global markası Etiya da 2018’de Videotron için Connected Customer First yaklaşımı ile yeni nesil dijital müşteri deneyimini hayata geçirdiği Fizz projesiyle Yıkıcı İnovasyon Mükemmellik Ödülü’nün sahibi olmuş.
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından ilki geçen yıl gerçekleştirilen, matematik ve fen bilimlerinde öğrenmeye katkı sağlayacak dijital oyun ya da dijital oyun fikri üretenlerin ödüllendirildiği KOD Ödülleri Eğitim Oyunu Yarışması’nda dereceye giren yarışmacılar da 16 Mayıs’ta ödüllerini almış. Oyun kategorisinde birincilik ‘Kağıt Makineler’e, ikincilik ‘Bir Kimyagerin Macera Günlüğü’ne, üçüncülük ödülü de ‘Tesla’nın Sırları’na verilmiş. Fikir Kategorisi Ödülleri’nde ise birincilik ‘Sayıların Efendisi’, ikincilik ödülü ‘Hücreni Yarat’, üçüncülük ödülü ise ‘İlham Perisi’nin olmuş.
Dilerim yaratıcılık hayatımızın her alanında gücünü böyle pekiştirir, matematik gibi rasyonel alanlarda eğitimler bir ‘zorunluluk’ olarak varlığını korur, biz haftaya yine bu sayfalarda zaten buluşuruz,