Girişimcilik ekosistemi genişliyor
Ankara’daki girişimcilik ekosisteminde yer alan tüm paydaşları bir araya getirmek amacıyla düzenlenen TechAnkara Proje Pazarı 2014, yoğun bir ilgiyle 24 Aralık’ta gerçekleştirildi. Ankara’daki insan kaynağı kapasitesinin, üniversitelerin, teknoloji geliştirme bölgelerinin, OSB’lerin, TTGV, TÜBİTAK gibi kurumların gücünü tek marka etrafında birleştirerek Ankara’nın yüksek katma değerli ihracatını artırmaya yönelik önemli bir adım olan etkinliğin açılışına; Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yılmaz Tuna, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ve çok sayıda sanayici, işadamı ve girişimci katıldı.
Ankara Kalkınma Ajansı’nın Ankara’daki 5 teknoloji geliştirme bölgesi, 4 organize sanayi bölgesi, TTGV, TÜBİTAK, Borsa İstanbul, ATO ve ASO ile ortaklaşa gerçekleştirdiği 4. TechAnkara Proje Pazarı’nda 144 yenilikçi proje sahibi girişimci, yatırımcılar ve işadamlarıyla buluştu.
Rekabet gücünü; Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarımda aramak gerek
Etkinliğin açılışında konuşan Vali Kılıçlar, ''Ankara'nın teknolojik imajını güçlendirecek, teknoloji ve inovasyon alanındaki aktörler arasındaki iş birliğini arttıracak faaliyetlerin işlerlik kazanması için her geçen gün yeni projelerin hayata geçirilmesiyle bu projelerin çıktılarının daha yüksek katma değere dönüşmesi; Ankara’yı bilim, teknoloji ve inovasyon ekosisteminde rekabetçi bir çekim noktası haline getirmeye başlamıştır” dedi. Şayık da, “Artan küresel rekabet sonucunda ülkemizin rekabetçiliğinin güçlendirilmesi için yenilikçilik özelliği olan mal ve hizmet üretimi önem kazandı. Artık emek yoğun işlerde ve düşük teknolojik ürünlerde firmalar kâr elde edemiyor. Türkiye mevcut ürünlerini daha fazla pazarlayarak 2023 hedeflerine ulaşamaz. Bugün dış ticarette daha sofistike ve teknoloji yoğun ürünlerin payı artarken emek yoğun ürünlerin payı azalıyor. Rekabet gücünü; Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarım gibi alanlarda aramak lazım. Daha fazla üretmeye değil daha fazla katma değeri olan ileri teknoloji yoğun ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Asıl sorun; inovasyon sorunu değil inovasyonun ticarileştirilmesi sorunudur” açıklamasını yaptı. Sunumların ardından Vali Kılıçlar, Tuna ve Şayık ile diğer katılımcılar tarafından açılışı yapılan proje pazarı gezildi.
Birbirinden başarılı ürünler destekle gelişecek
TechAnkara Proje Pazarı’na toplamda 216 başvuru yapıldı. Sosyal fayda, çevre ve katma değer gibi kriterlere göre iş fikirlerinin seçildiği proje pazarında toplamda 144 proje ücretsiz olarak sergilenme şansı elde etti. İlk 10 başarılı proje şu şekilde sıralandı: Bilişim Garaj Akademisi, İnova Ar-Ge Bilişim Eğitim Dan. Ltd.Şti./ Duygu Projesi, Duygu inovasyon /
Düşük Maliyetli 5/6 Eksen Cnc Sistem Taban Yazılım ve Elektroniği Geliştirilmesi, Applied Imaging and Visualization Labs. / Easy Guitar, Do Major / Hıza Duyarlı Kamera Kayıt ve Mikrodalga Aktarımlı Hemzemin Geçit Sistem,
TEKNORAY / Küçük Hücreli Akciğer Kanser Erken Teşhis Kiti, Poyraz Biyoteknoloji Ltd. Şirketi / Marnas – Hidrolojik Tahmin ve Enerji Optimizasyonu Sistemi, Beray Mühendislik İnşaat Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. Ltd. Şti /Otomatik Test Sistemleri, İntest Teknoloji Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. / Robot Sürüşlü Rehabilitasyon Sistemi, BAMA Teknoloji Tıbbi Cihazlar Danışmanlık Sağlık Bilişim San. ve Tic. Ltd. Şti./ User Guidance System, Ecan Yazılım Mühendislik Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.
Yatırımcı sunumları sonrasında BİST Özel Pazar Ödülü alan projeler ise şöyle açıklandı: Bilişim Garaj Akademisi, Küçük Hücreli Akciğer Kanser Erken Teşhis Kiti ve Easy Guitar.
BİST Özel Pazar Jüri Özel Ödülüne layık görülen proje ise Robot Sürüşlü Rehabilitasyon Sistemi oldu.