‘Girişimcilik-kaynaklara erişim-enerji’ üçgeni
IBM, Energysquare ve GBA Capital’in işbirliği ile, girişimcileri yatırımcılarla buluşturan, internet ve enerji odaklı girişimler konusunda fikir paylaşım platformu sunan ‘Bilişim ve Girişimcilik Konferansı’ 18 Şubat’ta Büyük Kulüp Red Room’da düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan E2TT Yönetici Ortağı Nurkan Baykara, gelecek 5 yılda e-ticaret işlem hacmi hedefinin 120 milyar lira olduğunu söyledi ve kendi girişim fikri Spotspor ışığında şu bilgileri paylaştı:
“E-ticarette hedef kitleyi netleştirmek, sunulacak ürün ve hizmetle bir farklılık yaratabilmek, bunları cazip hale getirebilmek ilk önemli adımlar. İkinci aşamada strateji belirlemek geliyor. Hızlı satın alma olanağı ve güvenilir imaj çizmeyi, doğru kargo şirketi ile gönderim ve SEO çalışmalarını, performansı sürekli takip etmeyi de unutmamak gerek.”
Markadaş Yönetici Ortağı Bahar Anahmias, grup satın alma ile e-ticarette bayanların daha da etkin olmaya başladığını vurguladı. ‘Karbon ayakizi takibi’ ve Carbonmarks projesi ile ilgili bilgi veren Energysquare Proje Yöneticisi Bahar Paşalı, günümüzde birçok şirketin çevresel değerlere önem vermeye başladığını belirterek, karbon ticareti yapısındaki gelişime dikkat çekti. Bireylerin de bu konuda yapabileceği çok şey olduğunu vurgulayan Paşalı, “Bu ölçüm için Carbonmarks projesi gibi ölçümler yapan ve bulut bilişim üzerinde çalışan yazılımlar var” dedi. IBM Türkiye Bulut Ülke Satış Lideri Baran Erdoğan da, bulut uygulamaları, IBM’in bu başlıktaki öncelikleri ve çalışmalarını anlattı. Energysquare Yönetici Ortağı Mehmet Akalın, enerji sektörüne yönelik, küresel alanda veri iletişimini sağlayan, gerçek zamanlı web 2.0 projesi olan Sprint’i ‘enerji sektörünün Reuters’i’ olarak tanımladı. Enerji ihtiyacındaki artışın, beraberinde sıkıntılar getirdiğine değinen Akalın, Sprint modelinin gelişimini ve sektöre sağladığı faydaları şöyle anlattı: “Beş yıllık planla kurguladığımız Sprint, gerçek zamanlı olarak veri topluyor, bunları paylaşıyor. Örneğin evinizdeki enerji kullanım miktarını bilmiyorsunuz ama bunu ölçerek önlemler alabilirsiniz. Proje, alt modellerin bütünleştirmesi için bulutta geliştirildi. Farklı kanallardan veriler toplanıyor ve enerji şirketlerine gerçek zamanlı değerlendirme sunmak istiyoruz. Bu verileri uluslararası şirketlerle de paylaşabileceğimizi düşünüyoruz.”