Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde yeni dönem
Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde yeni döneme girildi.
İlk yılında 10 ilde 10 bin kadına ulaşan projenin yeni döneminde 10 yeni ilde 10 bin kadına daha eğitim verilerek, toplam 20 ilde 20 bin kadına ulaşılması hedefleniyor. Bugüne kadar 15 milyon TL’yi aşkın ekonomik değer yaratan projenin yeni dönem duyurusu, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın katılımlarıyla düzenlenen toplantıda yapıldı. Projede yeni iller Adana, Kayseri, Denizli, Trabzon, Gaziantep, Erzincan, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Sivas olarak belirlenirken, eğitim içerikleri Millî Eğitim Bakanlığı’nın e-öğrenme platformuna yüklenerek daha fazla kadının faydalanması sağlanacak. Yeni dönemde değerlendirme sürecine halk oylaması da eklenerek, daha katılımcı ödül süreci hedeflenecek. Toplantıda konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, “Yüzlerce STK ve özel sektör temsilcisi ile işbirlikleri yapıyoruz. Kadını merkeze koyan Girişimcilikte Önce Kadın Projesi de en kıymetli projelerimizden biri. Bu proje ve diğerlerinde özel sektör ve STK’lar ile yürümek, bu projeyi daha geniş bir kitleye ulaştırabilmek hususunda başka kapıları nasıl açabileceğimizi değerlendirmek istiyoruz” dedi.
BT ile hayatlar değişiyor
Kadınların toplumların kalkınmasındaki önemine işaret eden Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, şöyle konuştu:
“Geldiğimiz noktada, kadınların üretim gücüne ve girişimcilik potansiyeline inanmakla ne kadar doğru bir adım attığımızı, yapıcı ve akılcı enstrümanlarla desteklendiği takdirde kadınların iş hayatında ne kadar başarılı olabildiklerini görüyoruz. Projemizde yeni bir sayfa açıyoruz. Yeni dönemde yine 100 danışman öğretmenle 10 yeni ilde 10 bin kadına daha eğitim vererek, toplam 20 ilde 20 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Kadınlara istihdam yaratmaya yönelik faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz.”
“Sosyal ve ekonomik refah düzeyine erişmek istiyorsak, kadınlarımızın üretkenlik potansiyelini iyi değerlendirmemiz gerek” yorumunu yapan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise şu açıklamayı yaptı:
“Bunun için yaygın eğitim ve e-öğrenme gibi olanakları kadınlarımızın hizmetine sunarak, onların ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmalarına olanak tanıyabiliriz. Vakfımız, bu amaca hizmet eden Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde eğitim içeriklerinin hazırlanması sürecinde etkin rol oynadı. Kadınlarımızın bilişim teknolojileriyle hayatlarını değiştirmelerine olanak sağlamaya devam edeceğiz.”
Sosyal Etki Raporu’nun gösterdikleri…
Girişimcilikte Önce Kadın Projesi; Nisan 2015’te hayata geçirildi. Projenin birinci döneminde, 100 danışman öğretmenle 10 ilde 10 bin kadın kursiyere ulaşıldı. Kadınlara 243 bin saat eğitim verildi. Dijital mağaza oncekadin.gov.tr sitesine 3 bin kursiyer üye olurken, 14 kategoride 16 bin 534 ürün ilanı girildi, toplam bin 512 ürünün satışı gerçekleştirildi.
Projenin ilk dönemi için bir Sosyal Etki Raporu da hazırlandı. Buna göre, eğitimlerde yapılan ölçme değerlendirme çalışmalarında projenin ilk yılında kadınların girişimcilik alanındaki bilgi düzeyleri yüzde 46’dan yüzde 70’e ulaştı. Proje, kadınların kendilerine inanmalarını ve potansiyellerinin farkına varmalarını sağlarken, kadınlar, aile bütçelerine katkıları ile kendilerini daha da faydalı hissetti. Kadın kursiyerlerin sosyal yaşamları hareketlendi ve üretimlerinden dolayı diğer kadınlarla paylaşımları arttı.