Girişimcinin zayıf performansı yatırımcıyı da uzaklaştırıyor
Sarpaş Danışmanlık ve Girişim Savaşçısı kurucusu Berke Sarpaş, ilk kez yatırım alan girişimcilerin, geçmişinde yatırım almış ancak başarısını net kanıtlayamayan girişimcilerin önüne geçtiğini açıklayarak, girişimcilere ipuçları verdi. Girişim yatırımlarının düşüşe geçmesiyle ilgili bilgiler veren Berke Sarpaş, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Pandemide yoğun para arzı sonucu reel faizler dünya genelinde negatife düşünce, yatırımcılar da türev piyasalara ve startup yatırımlarına yönelmişti. Şimdi durum tekrar normale dönmeye başladı. Dolayısı ile esasen bir düşüş değil bir normalleşme mevcut. Geçmişinde yatırım almış ve getiriyi sağladığı gözlemlenmiş girişimcilerin ise piyasaya verdiği güven sebebiyle yeniden yatırım alması çok daha kolaydır. Neticede yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyerek kendi geçmişlerinden örnek gösterebilirler. Ancak ne yazık ki durum bunun tam tersi. Bu yılın ilk yarısında ilk kez yatırım alan girişimciler öne geçmiş durumda. Çünkü maalesef öncesinde almış olanların elde ettiği performans pek göz kamaştırıcı değil. Bu nedenle yatırımcılar paralarını yeni adaylarda denemeye devam ediyorlar.”
Sıkı bir girişimci olmak için; çok okuyan, entelektüel bakımdan derin, araştırmacı, meraklı, tutkulu, kararlı, cesur, donanımlı, icraatçı, bilge ve lider bir profile dönüşmek gerektiğini belirten Sarpaş; “Girişimciler kendilerine eğitim yatırımı yapmayı ve kendilerini geliştirmeyi alışkanlık haline getirmeliler. Sonuca değil sürece odaklanmalılar. Süreci doğru yaşarlarsa sonuç da zaten iyi gelecektir. Girişimciler aynı zamanda entelektüel bakış açılarını geliştirmeliler. Hayat amaçlarını ve yaşam felsefelerini detaylıca tanımlamalılar. Bakış açılarını yaptıkları/yapacakları işe nüfuz ettirerek fark yaratan benzersiz bir konsept inşa edebilirler. Ardından bir sosyal sorunla işlerini ilişkilendirerek kendi manifestolarını yazmalılar” dedi.
Girişimcilerin yeni düzende fark yaratmak için bilge birer savaşçıya dönüşebilmesinin şart olduğunu da vurgulayan Sarpaş, “Yoksa birbirimizi taktir/tebrik ettiğimiz bir ekosistemi inşa etmekten öteye geçemeyiz. Öte yandan girişimciler öncelikle yaptıkları işi IFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standardizasyonu) düzenine taşımalı. Girişimcinin mental dayanıklılık, tutku düzeyi, işletme bilgisi, ürün bilgisi, pazar bilgisi, ekip yönetimi becerileri, teknik donanım gibi daha onlarca farklı dersten aldığı ve alacağı sınav sonuçları girişimcinin karne notunu belirler. Girişimci neticede ya kâr ya zarar eder, ya sınıfta kalır veya sınıfı geçerek bir üst lige çıkar. Bir girişimci “Zarar ediyoruz çünkü yatırım bulamıyoruz” diyorsa karne notunu mutlaka yeniden değerlendirmeli. Bir girişimci olarak yeterli bilgi, beceri ve donanıma sahip olup olmadığını tekrar gözden geçirmeli” yorumunu yaptı.