Girişimle kazanmanın tam zamanı
En sonunda bahar günlerinden merhaba,
Yaratıcılık ve hayvan sevgisinin buluşması ile açılışı yapıyorum: Evcil hayvanların ihtiyaç duyduğu ürünleri satışa sunan petbesinleri.com.tr, 10 bin üye sayısına ve aylık 30-40 bin ziyaretçiye ulaştı ve yardıma muhtaç hayvanlara destek oluyor. Sosyal e-ticaret anlayışıyla çalışan bu yapıda 10 tondan fazla mama yardımı yapılmış, kupon bağışlarıyla birçok hayvan da tedavi olmuş. Mama Yardımı ise petbesinleri.com.tr üzerinden kullanıcıların diledikleri miktarlardaki kedi ve köpek mamasını tüm Türkiye'deki herhangi bir barınağa göndermesi demek. Bu arada, petbesinleri.com.tr’nin Mama Yardımı sekmesindeki ürünler maliyeti fiyatına satışa sunulduğu gibi, kargo masrafları da ücretsiz karşılanıyor. Emeği geçen herkese helal olsun.
Biliyorsun, tüm bu daraltan gündeme rağmen İstanbul Beykoz’da 70 metrelik kuyuya düşen ve 10 küsür gün sonra kurtarılan Kuyu köpek, çalışmalara destek veren Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi FRC Robotik Takımı’nın emeğiyle kurtarıldı. Gençlerin rasyonel bilimlere ilgisi ve yaratma yetkinliği bununla da sınırlı değil. Tayvan’da 23 ülkeden 247 projenin katıldığı Taiwan International Science Fair'de Türkiye’yi temsil eden Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi Alara Güler, “TohumBot” adını verdiği “Tarımsal Uygulamalar için Düşük Maliyetli Yarı – Otonom Mobil Robot” projesiyle dünya ikincisi olmuş. Özellikle küçük ve orta ölçekli insansız bahçe tarımı alanlarında kullanılacak TohumBot, aynı işi daha az insan gücü, maliyet ve zamanda gerçekleştirerek tarım sektöründe verimi arttıracakmış. Geleceğe umutla bakmamızın sebebi işte bu gençler, haksız mıyım?
Yaratıcılık ve fayda odaklı içeriklerim bu kadar da değil … Türkiye’de halen 13 şehirde kullanılabilen toplu taşıma uygulaması Moovit, Android ve iOS cihazlardan erişilebilirlik özelliği ile görme engelli kullanıcıların toplu taşıma araçları ile daha kolay seyahat etmelerine yardımcı oluyor. Kullanıcılar yol boyunca Canlı Yol Tarifi, durakları yaklaştığında İnme Zamanı Bildirimleri, ‘durağa geldik’ bildirimleri gibi Moovit’in tüm özelliklerinden faydalanabiliyormuş.
Sırada çevresel gündemim var. Zorlu Enerji, güneş enerjisi alanında yenilikçi çözümler sunmak için First Solar şirketi ile özel bir işbirliği gerçekleştirmiş. Bu kapsamda Zorlu Enerji, First Solar'ın performansı yüksek ince film fotovoltaik (PV) güneş panellerinin 26 ülkedeki satışında beş yıl boyunca tek yetkili distribütör olacakmış. Bu kurumsal adımı, biraz da bireysel farkındalık ile geliştirsek hiç fena olmaz. Çünkü tahmin edeceğin gibi, yaşam alanlarına gün ışığı ve havalandırma sağlayan pencereler, enerji verimliliği için de önemli. Pencere ve Kapı Sektörü Derneği’nin (PÜKAD) araştırması bunu gösteriyor: Türkiye, enerjisinin yüzde 30’unu binaları ısıtmak için kullanıyor. Sırf bu veri bile enerji tasarrufunda pencerenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Pencere seçimi önemli, çünkü binalardaki enerji kaybının en büyük sebeplerinden biri de yanlış pencere kullanımı. Öyle ki, bu nedenle enerji kaybı yüzde 15’lere varıyor. Bu nedenle doğru tasarım, doğru seçim ve doğru kurulum çok önemli.
Bu haftaya yaratıcılık ile başladım, şimdi de bu yaratıcılığın ödülünü nasıl bulduğuna bakalım dilersen. Alcatel cihazlarının lisans sahibi TCL Communication ile uzun vadeli işbirliğine hak kazanan, mobil teknolojiler alanındaki en iddialı 8 startup açıklandı. Bu açık inovasyon programı ile TCL, cihazlarındaki kullanıcı deneyimini zenginleştirmeyi ve startup’lara uluslararası alanda etkinlik, küresel ortaklık ve müşteri ağı, TCL Grup içerisinde çeşitli iş birimleri ile doğrudan ortaklık fırsatları gibi avantajları sunmayı amaçlıyor. TCL’nin 2014 yılından bu yana hızlandırdığı startup havuzuna girmek isteyen 80’den fazla başvuru arasından seçilen en iddialı 8 start-up ise Skyboy, Comet, Blacknut, V-cult, Homido, Sensego, Feeligo ve Calea.
Bu yıl ikinci kez açıklanan Startup 100 Listesi; girişimcilik ekosistemini desteklemek, başarılı örnekleri öne çıkarmak ve yenilerini teşvik etmek amacıyla hazırlanıyor. Bulut bilişimde Bulutistan, Startup100 Listesi'ne girmeyi başarmış. 100 prestijli şirket arasında yer alan Bulutistan, İstanbul'da düzenlenen törende Startup100 Ödülü'nü almış. Bulut tabanlı insan kaynakları ve personel yönetim sistemi Kolay İK da Endeavor Türkiye TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun desteğiyle oluşturulan “Startup100 Listesi’ne 10’uncu sıradan girmiş. StartUp 100 Ödülleri listesinde yer alan Expertera ise Türkiye’de geleceğin iş modeli olan esnek işgücüne öncülük ediyor, dünyanın önde gelen kurumsal şirketleri, yatırım fonları, danışmanlık firmaları ve hızla büyüyen KOBİ’lere her alanda uzmanlık çözümleri sunuyor.
Dünyaca ünlü Fast Company dergisi, ‘Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri 2017’ listesini açıklamış. Türk girişimci Hamdi Ulukaya’nın ABD’de kurduğu Chobani doğal gıda firması da, listenin ‘Gıda ve Sosyal Fayda’ kategorilerinde 1 numaraya yerleşmiş. Chobani, dünyanın dört bir yanından binlerce şirket arasından seçilen 50 şirketlik listede ise dokuzunculuğu elde etmiş. İşte yaratıcılığın küresel olduğu gerçeğine en güzel ve güncel örnek bu olsa gerek.
Arçelik de dünyanın en saygın tasarım ödüllerinden IF Design’dan bu yıl 4 ödülle dönmüş. Arçelik, IF Design 2017’de Grundig Delisia El Blenderi, Beko Cosmos Gardırop Tipi Buzdolabı, Grundig Fourever 3K Buzdolabı ve Grundig Fourever 4K Flush Handle Buzdolabı ürünleriyle 4 ödül almaya hak kazanmış.
Bu haftanın ağırlıklı gündemi yaratıcılık oldu madem, noktayı da yine bir başarı hikayesi ile koyuyorum. Dünyada hızla yaygınlaşan “kitlesel fonlama” sistemine katılan oyuncu – yazar – yaratıcı drama lideri Edibe Alsancak, yeni şiir kitabı “Müstehzi Mahal”in yayın finansmanını CrowdFON.com üzerinden gerçekleştirmiş, hatta kitap, CrowdFON’da en çok fonlanan edebiyat yayın projesi olmayı başarmış. CrowdFON’u bünyesinde barındıran GD Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CrowdFON ortaklarından Gökhan Duyarlar, “Tüm çabamız yeni fikirlerin ihtiyaç duyduğu fon desteğine hızlı ve etkili bir şekilde ulaşabilmesi” demiş. Bu temenni dilerim yerini bulur.
İyi bir hafta dilerim, yine bu sayfalarda buluşalım,