GİTTİKÇE BÜYÜYEN VERİ, EZBERİ BOZUYOR
Bundan birkaç yıl öncesine kadar depolama yatırımı, rakip şirket yapıyor diye temin edilen bir iş zekası çözümünün bazı departmanlarda kullanımı ile sınırlı kalabilen büyük veri depolama ve iş zekası başlığında yeni bir dönem var artık. Veri kaynakları gittikçe çeşitleniyor, büyük veri daha da büyüyor ve analitik konusunda bakış açısının değişmesi gerekiyor.
Bilişim başlığındaki hızlı gelişim, gündelik yaşamda üretilen verinin artışını da doğru orantılı etkiliyor. Mobilitenin ve sensör teknolojilerinin gelişmesi ise başlıbaşına veri artışının gelecek yıllara damga vuracağının göstergesi. Bu sınır tanımayan artış, büyük veri kontrolünde de ezberi bozacak gibi görünüyor. Bu noktada her ölçekte şirketin ve kurumun, veriye bakış açısını bir “kurum kültürü” haline getirebilmesi, sahip olunan veriyi doğru yöntemlerle biriktirmesi ve depolaması önem kazanıyor. Bu kurumsal bilinç, iş yapış süreçlerinde ve karar alma adımlarında birçok başlıkta faydayı beraberinde getiriyor.
Kendinize uygun mimariniz olsun
Büyük verinin büyümekten yorulmaması, veri analizi ve veri işleme metotlarını da değiştiriyor. Kurumsal bazda her sektör ve ölçekte şirketin büyük veriye bakış açısının farklılaştığı da bir gerçek. Zaten tüm sektör uzmanlarının da dikkat çektiği gibi, büyük veriye sahip olmaktan daha da önemlisi, kurum kültürüne, hedef, öncelik ve işleyişine uygun bir mimariye imza atmak, analitik odaklı faydalar elde edebilmek için şirketin tüm departmanlarının desteği ile bu iş zekası mimarisini oluşturmak gerekiyor. Yani tek bir modelin tüm şirketlere uygun, tüm ihtiyaçları karşılayabileceği yanılgısına düşmemek gerek. Aksi halde yapılan yüklü bir yatırımın atıl, yetersiz kalması gibi riskler de şirketleri bekler.
Konuyla ilgili BThaber’de hazırladığımız diğer tüm dosyalarımızda dikkat çektiğimiz gibi, kurumsal stratejiyi belirlemek kadar önemli olan, bunca yılda biriken verileri doğru analiz edip doğru depolama stratejileri ile iş zekası süreçlerine, analitik adımlara katmak. Şirketler bu konuda isteksiz veya üşengeç davranabilirlerdi bundan birkaç yıl öncesine kadar. Veya bu konuda yatırıma sırtlarını dönebilme lüksüne sahiplerdi. Ama geldiğimiz noktada istikrarlı gelişen bir büyük veri gerçeği, bunu analiz etmenin zarureti herkesin kabul ettiği bir gerçek. Hatta bu gerçek, şirketlerin büyük veri ve analitik çözümlerine yatırım kararlarında veya var olan yatırımlarını geliştirme adımlarında danışmanlık desteği almaya her zamankinden daha sıcak bakmasını sağlıyor. Yani bundan önce bu konuda kendi başına adımlar atan şirketler, artık donanım ve yazılımın temin edildiği BT şirketlerinden danışmanlık desteği alarak, kendilerine özel bir modelleme yaratabiliyorlar.
Rekabet avantajında belirleyici
Veriyi doğru analiz edip, işleyerek müşterilerine en doğru hizmeti ve çözümleri sunabilmeyi başaran şirketler, sektörde rekabette, kamu iletişiminde, müşteri sadakati sağlama ve yeni müşterilere çekici gelmede avantajlı oluyor.
Bu yönüyle büyük veri; kurumların verimliliğini artırmak, sürdürülebilirlik çalışmalarında bir yol haritası sunmak, riskleri öngörebilme avantajı ile olası sorunları en aza indirmek, bu proaktif hamle avantajı ile müşteri deneyimini detaylı analizlere dönüştürerek rekabet gücü kazanabilmek demek. Bu açıdan baktığımızda, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi konu donanım ve yazılım yatırımı yapmaktan çok daha fazlası. Kurumsal veri haritalandırmasını yaparken, yine şirkete özel bir ‘büyük veri stratejisi’ belirlemek, tüm birimlerin katkısı ile hazırlanan bu strateji ile analitik çözümleri de konumlandırma kolaylığına sahip olmak. Sonuçta gündelik hayatta vazgeçilmez hale gelen cihazlar aracılığıyla hızla veri artışı yaratılırken, profesyonel hayatta bu verilerin doğru analizi ve sınıflandırması daha da büyük önem taşıyor. Bu yönüyle büyük veri teknolojilerinin önemi ve gerekliliği büyük ölçekli şirketler, sağlık, finans, telekom gibi öncelikli sektörleri aşmış durumda. Zira, teknolojik gelişim ve yeniliklerin tüm sektörlerde iş süreçlerinin her birinde yerini alması, saklamakla yetinilen verileri iş süreçlerine katarak, kurumsal adımlarda katma değeri artırma potansiyelini taşıyor. Büyük veri ve analitik ile beraber şirketlerin de fark yaratacak çalışmalar geliştirmeleri, uzun vadeli projeler geliştirmeleri için bulunmaz bir katma değer demek. Yani iş sürekliliğini sağlamak ve verimliliği istikrarlı biçimde artırmak için doğru çözümleri kilit noktalarda konumlandırması gereken şirketler, bu gereklilikler karşısında geleneksel yapılarını modern sistemlerle uyumlu hale getirmeye çalışıyorlar.
Çok değil, iyi ve doğru veriniz olsun
Rekabetçi iş dünyasında veri, müşterilere ulaşmak ve kaliteli hizmet sunmak için kritik bir değer. Veri, müşterinin tutumuyla ilgili bilgileri şekillendirebiliyor, operasyon kalitesi ve maliyetlerini geliştirmeye yardımcı olabiliyor, yenilikçi ürün özeliklerini destekleyebiliyor. Müşteriye ulaşmanın en önemli yolu da yine veriden geçiyor. Ancak unutmamak gerekir ki, iyi verilere sahip olmak çok fazla veriye sahip olmaktan iyidir. Yanlış veya tutarsız veriler, sorunlu sonuçlara neden olabiliyor. Bu nedenle büyük veri dediğimizde iş zekası çözümlerini doğru kurgulamak, veri önceliklendirmeyi doğru yapabilmek gerekiyor ve doğru, tutarlı veriler elde etmek için verileri segmente etmek kadar zenginleştirmek de önem taşıyor. Zenginleştirme bu başlıkta veri odaklı temizlik, doğrulama, normalleştirme, sonuç çıkarma ve birleştirme adımlarını içeriyor. Büyük veri analizi işlerini bu gibi başlıklarla görevlere ayırmak da çalışmalarda hızlı sonuçlar alınabilmesini sağlıyor.
Tüm çalışanlar güvenliğe inanmalı
Çok veri sadece doğru depolanma ve doğru analitik çözümlerle değerini katlamayı gerektirmekle kalmıyor, güvenlik risklerine karşı yerinde adımları gerekli kılıyor. Gelişmiş kalıcı tehditler, sonu gelmeyen DDoS saldırıları ve benzer siber tehditler büyür ve gittikçe daha karmaşık hale gelirken, bulut, büyük veri, IoT gibi teknolojiler, veri merkezlerinde ve sanallaştırma altyapılarında yeni güvenlik ihtiyaçlarını beraberinde getiriyor.
Bugün geldiğimiz noktada büyük veri ekseninde ufak bir güvenlik açığı, kısa erişim kesintileri ve kurum veya müşterilere ait bilgileri kapsayan veri sızıntıları maddi zarar yaratmakla kalmıyor, itibar kaybına da yol açıyor. İşte bu nedenle büyük veri stratejileri oluştururken, güvenlik ve gizlilik ihtiyaçları ile çözüm maliyetlerini dengelemek çok önemli. Bu açıdan güvenlik, veri yedekleme ve kurtarma çözümlerine yapılacak yatırımlar, yalnızca BT yöneticileri için değil, şirketlerin C seviyesindeki yöneticilerinden çalışanlara kadar, müşterilerden iş ortaklarına kadar tüm paydaşlarla etkili bağları mümkün kılıyor. Şirketler güvenlik odaklı istihbarat bilgilerini tümleşik bir altyapıda paylaşarak, farklı giriş noktalarında aynı seviyede korumaya sahip olabiliyor. Çünkü acı ama gerçek, tüm sektörlerde her ölçekte şirket, sahip olduğu verileri ve analitik gücü ile haklayıcıların hedefi konumunda. “Bana bir şey olmaz” demeden, maalesef istikrarlı gelişim sergileyen siber tehditlerin karşısında doğru büyük veri teknolojileri ve analitik yetkinliği ile durabilmek şart. Güvenliği bir kurum kültürü haline getirmek, elde edilen bilgileri kendine saklamak yerine paylaşmak ise büyük veri ve dolayısıyla kurumsal devamlılık adına güvenliğin öncelikleri.
2017 gündemi gittikçe derinleşiyor
Büyük veri, geldiğimiz notada artık 'hızlı veri' konumunda. IoT'nin yaygınlaşması, şirketlerin gerçek zamanlı analitik yapılara erişim imkanları, mobil cihaz ve sensörlerin kullanımının yaygınlık kazanması bu yolda birçok sektörde etkisini gösteriyor. Makine öğrenimi de büyüme eğilimini bu başlıkta devam ettirecek ve onun bu potansiyeli, uygulama ve hizmetlerle gelişecek. Şirketler veri gölleri oluşturarak güvenlik, yönetim ve şeffaflık elde edebilecek. İşte büyük verinin değişen yüzü ve 2017 yılına dönük beklentiler:
– Büyük veri analitiğinde kuralları makine öğrenimi değiştirecek.
– Veri analistlerinin git gide ‘veri bilimi uzmanları’ olarak tanımlanmaya başladığı bu süreçte, kurum içinde ekip oluşturmak kurumsal öncelik halini alacak.
– IoT'nin gelişimi gerçek zamanlı akıcı analitik içerikleri de ön plana çıkartacak.
– Büyük veri odaklı bulut bilişimin gelişimi, Hadoop ve Spark platformları arasında hem rekabeti hem de işbirliğini ön plana çıkartacak.
– Veri göllerinin yönetiminde güvenlik ve verilerin hazırlık seviyesi önem taşıyacak.