“Global Tech Innovator”ın Türkiye finalinin adayları belli oldu
Türkiye’nin de dâhil olduğu 24 ülkede düzenlenen KPMG Private Enterprise Global Tech Innovator küresel startup yarışmasının Türkiye finaline kalan 10 girişimi belli oldu. Türkiye finalinde birinci olacak girişim, bu yıl kasım ayında Portekiz’in başkenti Lizbon’da gerçekleştirilecek büyük küresel finalde ülkemizi temsil edecek ve girişimini dünyaya tanıtma fırsatı bulacak.
Girişimlere kendilerini ve inovasyonlarını uluslararası ölçekte tanıtarak işlerini büyütme imkânı sunan ve 24 ülkede düzenlenen prestijli KPMG Private Enterprise Global Tech Innovator yarışmasının Türkiye finallerine kalan girişimler, yoğun başvuruları değerlendiren jüri tarafından belirlendi. KPMG’nin global başvuru kriterlerini karşılayarak listeye giren adaylar, 15 Ağustos 2024 Perşembe günü Türkiye’de sektörün öncü isimlerinden oluşan jüri karşısında sunum yaparak Türkiye finalinde sahne alacaklar.
Türkiye finalinde birinci olan girişim, 10-14 Kasım 2024 tarihleri arasında Portekiz’in başkenti Lizbon’da gerçekleştirilecek küresel büyük finalde diğer ülkelerin birincileriyle birlikte sahne alacak, kendi inovasyonunu dünyaya tanıtma fırsatı bulacak ve 2024 yılının “Küresel İnovasyon Öncüsü” olma şansını yakalayacak. Ödül, Lizbon’a seyahat ve konaklamayı, ayrıca özel networking etkinliklerine ve mentorluk fırsatlarına erişimi de içeriyor. Bu girişim aynı zamanda KPMG’nin hazırlayacağı global raporda da yer alacak.
İTÜ Öğretim Üyesi, İTÜ AI, Türkiye Yapay Zekâ Platformu Eş Başkanı, Adin.Ai Kurucu Ortağı ve CIO’su Prof Dr. Altan Çakır, Akbank Teknoloji İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay, KPMG Türkiye İnovasyon ve Teknoloji Danışmanlığı Lideri, Şirket Ortağı Gökhan Mataracı, KPMG Türkiye Pazarlama ve İş Geliştirme Bölüm Başkanı, Finansal Durum Tespit Hizmetleri Şirket Ortağı Hakan Demirelli, TBV Yönetim Kurulu ve Türkiye Yapay Zekâ Girişimi Eş Başkanı, FVD İleri Teknolojiler Yatırım ve Danışmanlık Yöneticisi Levent Kızıltan ve KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Şirket Ortağı Özge İlhan Acar’ın yer aldığı jüri tarafından seçilen 10 girişim şunlar oldu: Cropto, Fingate, Livemedy, Miniyol, Navlungo, Plastic Move, Spark Superapp, Syntonym, Teamsec ve Wisersense.
Türkiye finalinde yarışacak girişimlerin sundukları yenilikçi hizmet ve çözümler
Cropto: Sadece Türkiye’nin değil Avrupa’dan Asya’ya uzanan geniş bir bölgenin ilk tarımsal varlığa dayalı token ailesi olan Cropto Tarım Token’ları, karşılığında güvenli ve denetlenen depolarda saklanan tarım ürünleri ile istenilen miktarlarda, tarıma yatırım yapmanın yeni nesil bir yolunu sunuyor.
Fingate.io: Servis Bankacılığı ve Açık Bankacılık servislerini kullanarak bankaların sundukları ürün ve servislere kolay ve hızlı bir şekilde, tek merkezden erişilmesine imkân sağlıyor. Ayrıca ParaPlus uygulaması ile kullanıcıların kredi kartı harcamalarını AI tabanlı platform ile analiz edip, kullanıcılara harcamaları ile ilgili finansal danışmanlık sağlıyor.
Livemedy: Sağlık sektöründe birçok farklı çözüm sunan bir yazılım geliştirme şirketi. Aynı zamanda, web tabanlı online telesağlık pazaryeri platformu aracılığıyla hem sağlık kuruluşlarının hem de sağlık profesyonellerinin hizmetlerini dijitalleştirmelerine destek veriyor. Hasta ve danışanların çevrimiçi olarak doktor, diş hekimi, psikolog, diyetisyen, veteriner hekim ve yardımcı sağlık profesyonellerine uzaktan, diledikleri yer ve zamanda erişmelerini sağlıyor.
Miniyol: Türkiye’nin en büyük online araç kiralama arama motoru olan miniyol.com kolay, hızlı ve güvenli şekilde onlarca araç kiralama şirketini anında kıyaslama hizmeti sunarak yüzde 100 fiyat güvencesi ile araç kiralama hizmeti sunuyor.
Navlungo: 180’den fazla ülkeye anında kargo teklifi alınması, tekliflerin karşılaştırılması, gönderilmesi, depolanması ve sevkiyatların yönetilmesini sağlıyor.
PM Biometarials: Termoplastik yapmak için gereken petrolün yüzde 60’ını nişasta bazlı tarımsal ve gıda atıklarından elde ettiği biyopolimer ile değiştirerek patentlenebilir bir ileri dönüşüm teknolojisi sunuyor.
Spark Superapp: Bir KOBIL GmbH startup’ı olarak Gartner’ın Sample Vendor ilan ettiği teknolojisi ile tüm e-mobilite ihtiyaçlarını karşılayan bir ekosistem sunuyor. Elektrikli araç şarjı, araç kiralama, mikromobilite, sigortacılık, bankacılık, seyahat ve yol yardım gibi servislerle uçtan uca hizmet sağlıyor. Ayrıca, bu hizmetleri telekomünikasyon ve bankacılık sektörünün paydaşlarına da gömülü servis olarak sunuyor ve iki farklı ekosistemin birbirini servisleriyle tamamlamasına imkân tanıyor.
Syntonym: Akıllı cihaz kameralarından toplanan verileri kayıpsız ve geçek zamanlı olarak anonimleştirerek, görsel veriye ihtiyaç duyan yapay zekâ algoritmalarının doğru ve güvenilir veri setleri ile beslenmesini sağlıyor. Yüzdeki ifadeler, göz hareketleri ve baş pozisyonu gibi önemli metrikleri korurken veri setlerini biyometrik veriden arındırarak yapay zekâ eğitim ve analiz verisine dönüştürüyor.
Teamsec: Bölgenin ilk ve tek yapay zekâ destekli Hizmet Olarak Güvenlik (SECaaS) hizmetini sunan bir fintech regtech şirketi. Finansal ve finansal olmayan kurumlara, varlıkların bilançodan çıkarılması yoluyla sermaye optimizasyonu ve işletme sermayesi çözümleri sunuyor. Varlıkların hızlı bir şekilde nakde çevrilmesi için gerekli altyapıyı sağlayarak, geleneksel menkul kıymetleştirme süreçlerinin süresini ve maliyetini azaltıyor. Bu sayede, likidite avantajı sağlayan menkul kıymetleştirmeyi daha geniş bir müşteri yelpazesinin erişimine sunuyor.
Wisersense: Uçtan uca akıllı makine sağlığı izleme çözümü. Akıllı IoT sensörleri ve yapay zekâ destekli yazılım çözümleriyle birlikte dijital ikiz teknolojisinde öncü olmayı hedefleyen bir vizyona sahip. Çözümleriyle endüstrilerde plansız duruşların önüne geçmeyi, bakım ve enerji maliyetlerini azaltmayı, çevresel sürdürülebilirliğe ve iş güvenliği süreçlerine katkı sağlamayı hedefliyor.