Gobin, “Verinin yüzde 30’u anlamlı bilgiye dönüşüyor”
IBM, Ankara’da gerçekleştirdiği etkinlikle, veri konusundaki çözümlerini tanıttı.
IBM, “Akıllı Bilgi Yönetimi Çözümleri 2011” ilk ayağını 21 Nisan’da Ankara’da gerçekleştirdi. İş analitiği ve optimizasyonu ile ilgili IBM çözümlerinin aktarıldığı etkinlikte bilgi yönetimi ve iş teknolojileri konusunda 30 yılını harcayan Earl James Gobin’de bir sunum gerçekleştirdi. Etkinlik sonrası IBM Dünya Veriambarı Satış Yetkilisi Earl James Gobin ve IBM Yazılım Ürünleri Satış Müdürü Arzu Gelgeç ile veriambarları ve bu alandaki IBM’in sunduğu yenilikleri konuştuk.
Geçmişte de verinin bilgiye dönüştürülmesiyle ilgili problemlerin olduğunu belirten Gobin, ancak değişen dünyada veri hacminin daha da büyümesi kullanıcıların önüne gerçek problemi koyduğunu söyledi.
Gobin’in burada dikkat çektiği nokta ise anlamlı bilgi oldu. Gobin, “Dolayısıyla buradaki gerçek problem verinin anlamlı bilgiye dönüştürülebilmesi. Şu anda mevcut verinin büyüklüğü ve karmaşası yüzünden sahip olunan veriambarlarındaki verilerin yüzde 30’unun ancak anlamlı bilgiye dönüştürülebildiğini söyleyebiliriz” dedi.
Sadece verinin miktarının değil kalitesinin ve verinin çeşitliliğinin de problemleri daha da artırdığını vurgulayan Gobin sözlerini şu şekilde konuştu: “Verilerin çoğu da yapısal olmayan veriler. Bu ses olabilir, kitaplar olabilir, e-postalar ya da gazete içerikleri olabilir. Bütün bunlar üst üste geldiğinde veriyi yönetmek daha da büyük bir problem haline gelebiliyor.”
Veri işleme ve
satın alma süreci
IBM olarak 5 sene önce yeni bir strateji ortaya koyduklarını ifade eden Gobin, iş analitiği ve optimizasyon grubunu kurduklarını anımsattı. Veriyle ilgili problemlerin çözümü için bu grubun oluşturulduğunu belirten Gobin, IBM tarafından yapılan araştırmalar sonucu şu sonuçlara vardıklarını söyledi: “Bizim müşterilerimizin asıl problemi sahip oldukları verileri anlamlı bilgilere dönüştürememek ve bunun sonucunda da doğru stratejilerle kararlar alamamak. Dolayısıyla biz yazılım portföyümüzdeki ürünleri bu yönde geliştirme kararı aldık aynı zamanda son dönemde bu alanda faaliyet gösteren şirketlere yönelik satın almalarımızı artırdık. Bu süreçte ilk olarak Esential şirketi IBM tarafından satın alındı. Daha sonra kullanıcıların karar süreçlerinde kullanabilecekleri Cognos SBS platformlarını bünyemize kattık ve en sonda Netezza satın alındı.”
IBM’in çok güçlü laboratuvar yapısı olduğunu belirten Gobin, sadece satın almalarla yetinilmediğini bilgiye yönelik sıkı bir bütünleştirme faaliyeti yürüttüklerini kaydetti. Gobin, “Bilgiye yönelik hızlı biçimde bütünleştirme sağlıyoruz. Kullanıcının önüne giden bilgi, yolculuğunda verinin nerede, ne şekilde, ne zaman değiştiğini veya herhangi bir noktada veriyi değiştirdiğinizde ortamınızın nasıl etkilenebileceğini rapor olarak sunabiliyoruz” dedi.
Netezza en dikkat
çeken ürün
IBM tarafından Ankara’da gerçekleştirilen “Akıllı Bilgi Yönetimi Çözümleri 2011” etkinliği hakkında bilgi veren IBM Yazılım Ürünleri Satış Müdürü Arzu Gelgeç ise etkinlikte en dikkat çeken çözümün Netezza olduğunu açıkladı.
Gelgeç, “Her kesime hitap edebilecek büyüklükte bir kutudan bahsediyoruz. Çözümün Türkiye pazarında da çok fazla yer bulacağını düşünüyoruz. Tamamen hazır olan bu ürün fişi takıp kullanılabilecek bir ürün. Türkiye şartlarına birçok açıdan uygun olduğunu düşünüyoruz. Bakacak olursanız daha hızlı, kolay ve geri dönüşü çabuk olabilen bir ürün ve tüm ortamlarınızla bütünleşebiliyor” şeklinde konuştu.
IBM 2015 hedefi
IBM’in 2015 yılı hedefleri ile ilgili bilgi veren Gelgeç, öncelikle yazılım tarafı konularının IBM için daha önemli hale geleceğini söyledi. Gelgeç, “Şu anda da yazılım tarafı bizim için önemli. 2015 yılında ağırlıklı olarak bir yazılım şirketi olacağız diye bir hedef koydu Sam Palmisano. Türkiye’nin de yer aldığı ve yatırım yaptığı ülkelerdeki bir başka hedefi ise büyüyor olmak. Bunun etkilerini yavaş yavaş görmeye başladık. Hem gelir olarak hem de çalışan sayısı olarak artıyoruz son bir yıl içerisinde. Son yıllardaki bu atakların karşılığını aldığımızı görüyoruz” dedi.