Google aramaları sosyalleşiyor, web 3.0 geliyor (mu?)
Sosyal ağlardaki rekabet kızışıyor. Facebook’un 800 milyon kullanıcıya ulaşması ve internet sitelerinde öncelikli olarak paylaşım butonlarının yer alması, oldukça önemli ve hızla gelişen bir platform haline gelmesini sağladı. Dolaylı yoldan arama motorunun kullanımını azaltan internet sosyal ağa karşılık Google’ın da hamleleri bitmiyor.
Facebook’a birçok kez rakip olmayı hedefleyen ancak hiçbirinde Google+ kadar başarılı (?) olamayan Google, arama motoru avantajını kullanarak Facebook’a yetişmeyi hedefliyor. Arama motoru konusunda ilk sırada bulunmasıyla “internetin tanrısı” sayılan Google, bu gücünü yaygın bir sosyal ağ platformu için kullanıyor.
Google+ içeriklerinin de sonuçlarda çıkacağı, ilgilendiğiniz insanları takip etmenizin kolaylaşacağı açıklandı. Google’ın resmi blog sayfasında yer alan bilgiye göre, üç yeni özellik eklendi:
1. Kişisel Sonuçlar: Size özel sonuçları bulmanızı sağlayacak bu özellik ile kendi yarattığınız ya da özellikle sizinle paylaşılmış Google+ içeriklerini arama sonuçları sayfasında görebilmenizi sağlayacak.
2. Aramada Profiller: Otomatik tamamlama ve sonuçlarda size yakın olan ya da ilgilendiğiniz insanları listeleyerek, hemen takip edebilmenizi sağlayacak ve;
3. Kişiler ve Sayfalar: Google+’da ilgilendiğiniz konulara ilişkin profillere, sayfalara ulaşmanızı ve bunları birkaç tık ile takip edebilmenizi sağlayacak.
Twitter olumsuz tepki gösterdi
Mikroblog sitesi Twitter, Google’ın son hamlesiyle kendi sosyal medyasına güç vermeye çalışmasına sert çıktı.
Yapılan açıklamada, “Her defasında görüldüğü gibi, haberler ilk olarak Twitter’da yayılıyor. Sonuç olarak Twitter hesapları ve Tweet’ler en güncel (arama) sonuçlarını veriyor” ifadeleri yer aldı. Google’ın yaptığı değişikliği endişe verici bulduğunu açıklayan Twitter, uygulamanın insanlar, yayıncılar, yeni organizasyonlar ve Twitter kullanıcıları için ‘kötü’ olduğunu aktardı. Google’ın eski çalışanı, Twitter’dan Alex Macgillivray, gelişmeleri “internet için kötü bir gün” olarak yorumladı. Google cevap vermekte gecikmedi ve daha önce Twitter mesajlarının arama motorunda görüntülenmesi anlaşmasının Twitter tarafından yenilenmediği bilgisi verildi.
Kişisel sonuçlar Web 3.0’ın habercisi (mi?)
Tim Berners-Lee, James Hendler ve Ora Lassila’nın birlikte kaleme aldıkları “The Semantic Web” isimli makalede Semantik Web’i şöyle açıklıyor: “Semantik Web, web sayfalarının anlamlı içeriğinin yapısını oluşturacak. Bilgisayarlar, Yıldız Savaşları filminde yer alan C-3PO gibi olmayacak ancak bizlere istediğimizi kolaylıkla verebilecek.”
Web 2.0’ın bilgilerin toplandığı bir geçiş süreci olarak düşünürsek, ortada gezinen büyük bilgi kirliliğinin önüne ancak Semantik Web ile geçilebilecek. Dünya çapındaki yüklemelerle bir süper bilgisayarın işlem hızıyla artan bilgi kirliliğinden kurtulmanın tek yolu, bu bilgilerin hangisinin işe yarar olduğunu saptayabilecek bilgisayar ve yazılımlardan geçiyor.
Web 2.0 mantığıyla kullanıcıların oluşturduğu profillerin internet arama motorunda çıkacak sonuçlar için bize referans oluşturması, artık yazılımın tercihlerimize yardımcı olması anlamlı bir web ortamının sinyallerini veriyor.