Google, Duygu Asena’yı andı
Google, 60 yaşındayken 2006’da beyin tümörüne yenik düşen gazeteci – yazar Duygu Asena’nın doğum gününü hatırladı: 19 Nisan’da O’nun için bir “özel temalı logo” (doodle) hazırladı. Duygu Asena’nın “kim ve ne” olduğunu bilmeyen yerli – yabancı milyonlarca kişi, belki bu özel temalı logoyu merak edip soruşturduğunda, burada resmedilen kadının “kim ve ne” olduğunu öğrenmiştir.
Duygu Asena (1946-2006): Gazeteci. Romancı. Kadın odaklı medeni haklar savunucusu. Sosyal aktivist… Ülkemize popüler feminizmi, o zamana kadar görülmemiş bir cesaretle tanıttı.
Yönettiği dergilerde yenilikçiydi. Bunu, romancılığına da taşıdı. 2000’de, internet Türkiye’de henüz emeklerken, bir “ilk”i gerçekleştirdi: Okuyucusuyla etkileşimli (interaktif) bir roman yazdı. “Aslında Özgürsün” başlıklı romanının ilk 4 sayfasını internette yayınladı. Okuyucularından dasena@turk.net adresine fikirlerini yazmalarını istedi. Onlardan gelen epostalara göre romanı yönlendirmeye başladı.
Bir de slogan buldu: “Okundukça yazıldı”. Gerçekten de romana ilgi duyan, fikrini epostayla ileten okuyucunun katkılarıyla ortaya 260 sayfalık bir roman çıktı. Asena, romanın arkasına, gelen epostalardan 40 tanesini (izin alarak) ekledi. 2001’de basıldığında etkileşimli ilk romanımız oldu. İki yıl içinde 22 baskı yaptı. Türkiye’de bir romanın bu yöntemle yazıldığını bilmeyenlere, unutanlara, onun ölümünden 13 yıl sonra bunu anlatmak epey ironik.
Duygu Asena’nın yayınladığı epostalardan bir iki örnek: *“Türkiye’de sınırlı sayıda bir kitlenin internet kullanıyor olmasına rağmen web sitenizdeki okuyucu mesajları ülkemizden çok ilginç kesitler sunuyor.” *“İnternette roman, hem de okuyucunun katkılarıyla.” *”Nihayet okuyucular, roman hakkındaki fikirlerini sizlere gönderebiliyorlar.” *”Romanınızı bu şekilde bizlerle birlikte yazmak istemeniz bence çok ilginç ve hoş bir fikir.”