“GÖRME VE İŞİTME ENGELLİLER İÇİN DE DÜZENLEMELER GEREKİYOR”
Tempo Çağrı Merkezi Genel Müdürü Cemal Akar, çağrı merkezi sektörünün engellilerin istihdamı için uygun bir alan olduğunu düşünüyor. Ancak, şirketlerin engellilere göre düzenlemeler yapmaları önem taşıyor. Özellikle ortopedik engelli olup tekerlekli sandalye ya da çift koltuk değneği kullananlar açısından bu sektör ideal bir çalışma alanı. Çağrı merkezi hizmetini veren şirketlerin engellilere göre düzenlemeler yapmaları onlara verilen değerin bir işareti. Bina giriş ve çıkışları engellilere uygun olmalı, ulaşımlarının kolay olması için servis hizmeti sunulmalı, binada engellilere özel tuvalet olmalı. Görme ve işitme engelliler için de düzenlemeler gerekiyor. Akar, “Çağrı Merkezi Derneği ile engelli örgütlerinin işbirliğinin artması engelli istihdamının artmasının da önünü açacak. Tempo Çağrı Merkezi’nde şu an itibariyle 12 engelli arkadaşımız çalışıyor. Ayrıca bizde ev ortamında çalışma düzeni de var. Şu an 4 engelli arkadaşımız evden çalışıyor. Yıl sonuna kadar bu sayı 19 olacak” diyor.
“Uzaktan eğitim olanaklarıyla da bilgi gereksinimlerinizi karşılayabiliyorsunuz”
Callpex Genel Müdürü Oğuz Taşkent’e göre, sektörün en büyük avantajlarından biri
personelin sadece seslerini kullanarak çalışabilmeleri. Bulundukları konumun, konuşmayı ve dinlemeyi (elbette bazı durumlarda klavye kullanmayı) etkilememek kaydıyla fiziksel niteliklerinin hemen hiçbir önemi yok. Taşkent, “Şirket olarak bu avantajı sonuna kadar kullanmak için tüm olanaklarımızı kullanmayı bir borç biliyoruz. 2010 yılında hayata geçirdiğimiz, başta işe gelemeyen engelliler olmak üzere, erken emekliler, ev kadınları ve öğrenciler için ideal olan “Home Agent” sistemi, herhangi bir lokasyon sınırı olmaksızın evden çalışmayı mümkün kılan bir iş modeli.
Şu an hem home agent modeliyle hem de farklı lokasyonlarımızda toplam 55 kadar engelli personelimiz görev alıyor. Bu sayıyı mümkün olduğunca artırmak için çaba gösteriyoruz. Elbette bunu sağlayabilmek için güçlü bir teknolojik altyapıya sahip olmanız gerekiyor. Bu altyapı sayesinde evinizde, çağrı merkezindeymiş gibi görev alabildiğiniz gibi yine bizim sağladığımız uzaktan eğitim olanaklarıyla da bilgi gereksinimlerinizi karşılayabiliyorsunuz.
“Sadece sosyal sorumluluk olarak görmüyoruz”
CMC Genel Müdürü Metin Tarakçı ise, engelli arkadaşların çağrı merkezi sektöründeki kariyer fırsatlarını desteklediklerini ifade etti. Tarakçı, şu şekilde konuştu: “Çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve home agent sisteminin uygulanması konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar sayesinde istihdam oranlarımızı da her geçen gün artırıyoruz. Engelli istihdamını sadece sosyal sorumluluk olarak görmüyoruz, şu an CMC bünyesinde çalışan engelli müşteri temsilcisi arkadaşlarımızın göstermiş olduğu yüksek performans da bu konuda yatırım yapma kararımızı desteklemekte.”
İstihdamda öngörüler büyük:
2015’te 85 bin çalışan
Çağrı merkezleri, günümüzde özellikle yeni mezun veya lise mezunu gençler arasında en önemli istihdam kaynağı durumunda. Çağrı merkezleri yatırımlarının sadece büyük şehirlere değil küçük denebilecek Anadolu şehirlerine de yapılması, genç ve işsiz nüfus arasında çağrı merkezi sektörünü daha cazip kılıyor.
Türkiye’de yıllık ortalama yüzde 15 büyüme hızı ile sektörün 2015 sonundaki istihdam potansiyeli 85 bin olarak öngörülüyor. 2010 sonu itibariyle sektörde 45 bin kişinin çalıştığı belirtilirken, 2013 sonunda ise bu rakamın 65 binlere dayanacağı iddia ediliyor. Çağrı merkezi yatırımlarının sürekli artması bu öngörüleri doğrular nitelikte, yatırımlar arttıkça işgücü ihtiyacı da artıyor çünkü. Dolayısıyla, sektörde kalifiye eleman ihtiyacı büyük.
Yılın ilk 6 ayında en çok eleman arayan sektörlerden
Secretcv, Temmuz ayı içinde yaptığı basın toplantısı ile 2011 yılının ilk yarısına ait istihdam rakamlarını da paylaştı. Verilere göre, çağrı merkezi sektörü de en çok çalışan arayan sektörlerden.
Secretcv.com verilerine göre 2011’in ilk 6 ayında en çok satış (yüzde 15), pazarlama (12), muhasebe (yüzde 11), insan kaynakları (yüzde 10), mühendis (yüzde 9), çağrı merkezi (yüzde 8,5) ve hakla ilişkiler (yüzde 8) çalışanı arandı. İçinde bulunduğumuz dönemde ise secretcv.com bünyesinde en çok eleman arayan sektörler arasında BT yüzde 9’luk oranıyla üçüncü sırada yer aldı. Adayların en çok başvurduğu sektörler arasında da BT, yüzde 8,5’luk oran ile dördüncü sırada yer aldı. Yüzde 46’sını kadın, yüzde 54’ünü erkek adayların oluşturduğu secretcv.com aday profilinin yüzde 58’ini çalışanlar yüzde 42’sini ise çalışmayanlar oluşturuyor.
Atatürk Üniversitesi, Turkcell Global Bilgi ve Turkcell Akademi işbirliğiyle, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde açılan Çağrı Merkezi Hizmetleri Önlisans Programı’na öğrenci alınıyor. Yüksek Öğrenime Giriş Sınavı ile 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında 500 öğrencinin alınacağı program, sektördeki nitelikli eleman açığının kapatılmasını amaçlıyor. Atatürk Üniversitesi, Turkcell Global Bilgi ve Turkcell Akademi arasındaki işbirliği, aynı zamanda ortak araştırma ve eğitim projeleri gerçekleştirilmesi, sempozyum ve benzeri akademik etkinlikler düzenlenmesi, sertifikalı eğitim programları ve öğrenciler için çeşitli eğitim faaliyetlerini de kapsıyor. Turkcell Global Bilgi çağrı merkezlerinde, bu programdan mezun olan öğrencilere ihtiyaca göre istihdamda öncelik verecek. İki yıl sonra program ilk mezunlarını verecek. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Üstün Özen programla ilgili şunları söyledi; “Henüz bir yıllık geçmişine rağmen Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, 6 program ile eğitim-öğretim hayatına başlıyor. Açıköğretim Fakültesi ilk yılında 20 bin öğrenciye ulaşmayı, eğitim ordusuna katmayı hedefliyor. Fakülte bünyesinde yer alan Çağrı Merkezi Hizmetleri Önlisans Programı, ülkemizde duyulan önemli bir gereksinimi karşılamak üzere açılmıştır. Türkiye’de çağrı merkezi sektörünün yaşadığı sıkıntıların başında, henüz sistemli bir mesleki eğitimin geliştirilememiş olması gelmektedir. Çağrı Merkezi Hizmetleri Önlisans Programı, kalifiye eleman yetiştirilmesi hususundaki sektörel talebin karşılanması açısından atılmış önemli bir adımdır.” Program süresince öğrenciler, Sözlü İletişim ve Hitabet, Halkla İlişkiler, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Çağrı Merkezi Yönetimi, Çağrı Merkezi Yönetiminde Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri, İkna ve İkna Psikolojisi ve Kriz Yönetimi gibi alanlarda eğitim görecek.