Görmemek değil, görülmemek zor!
Yılın son ayından merhaba,
Açılışı, örnek olmasını dilediğim bir haberle yapıyorum. Türk Telekom’un görme engelli kullanıcılar için geliştirdiği Telefon Kütüphanesi’ne para tanıma özelliği eklenmiş. Bu fonksiyon ile görme engelliler, mağazalarda, marketlerde, takside, ihtiyaç duydukları her an, hem de internet bağlantısına ihtiyaç duymadan ödemelerini güvenle yapabilecek. Görme engellilerin talepleri, yönlendirmeleri ve yaptıkları testler doğrultusunda geliştirilen uygulama, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek ‘para tanıma’ uygulaması. İlk aşamada TL banknotlarını tanıyan uygulamaya sonraki fazlarında dolar ve avro banknotlarını tanıma özelliğini eklemek hedefleniyor.
Haftanın ‘eğitim şart’ başlığında haberim Microsoft’tan. Öğretmenlerin ve öğrencilerin teknolojiyi kullanarak eğitimde başarıyı artırmak için çalışan Microsoft, çözümlerini Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde sergilemiş. Zirvede Minecraft Eğitim sürümü demoları ve Türkiye’de STEM eğitiminin yanında, bu alandaki başarılı dönüşüm örnekleri de ele alınmış. Herkes için, ama önce çocuklar için doğru bilişim yetkinlikleri ve kodlama becerisi adına bu gibi adımlar artsın ki, ülkemiz küresel eğitim sıralamalarında yükselebilsin.
Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) Türkiye Ağı, UPS Vakfı, TÜRKONFED, ABD Ticaret Odası Vakfı ve diğer özel sektör temsilcileri, İstanbul’da 8. Boğaziçi Zirvesi’nde, yeni oluşturulan “Dayanıklı İşletmeler Platformu” yoluyla, afete karşı dayanıklılığın, afetlere müdahalenin ve afet sonrası iyileştirme çalışmalarının geliştirilmesine destek olacakları konusunda güvence vermiş. Yeni platform, Connecting Business Initiative (Küresel İş Bölümü Girişimi) tarafından desteklenen 13 özel sektör ağından biri olacak. Küresel İş Bölümü Girişimi, özel sektörün kriz risklerinin azaltılması, acil durum hazırlığı, müdahale ve iyileştirme süreçlerinde BM sistemi, hükümetler ve sivil toplum ile eşgüdümlü olarak harekete geçmesine yardımcı olmayı hedefleyen çok ortaklı bir girişim. Kaderci olmayalım, doğru önlemleri alırken, gerçek güvenceye sahip olalım derim. Zaten afetlere dayanıklılık konusunda çalışacak “Dayanıklı İşletmeler Platformu”, özel sektörün afet yönetimi ve insani yardım konularında daha etkin olmasını hedefliyor.
Bu arada, Türkiye dijital para için ilk adımı attı. Sürekli değeri artan Bitcoin’in seyri ve 900 adet sanal paranın pazar büyüklüğünün 180 milyar doları aşmasıyla Türk ekonomi yönetimi de harekete geçti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, henüz Bitcoin ve benzeri uygulamalara ilişkin doğrudan herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını belirtirken, sanal para düzenlemeleri yapılırsa finansal istikrara katkı sağlayabileceğini, bir çalışma grubu kurulduğunu açıkladı. Geldiğimiz noktada kripto paraları resmi olarak tanıyan ülkeler Amerika, Avustralya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Güney Kore. Rusya da kendi sanal para birimini çıkarma hazırlığında. Sözün özü, dijital parada rekabet daha da kızışacak.
iyiGirişim ve iyiYatırım Zirveleri; Endeavor tarafından Akbank ana desteğiyle Ankara Kalkınma Ajansı, TEPAV, TOBB, TOBB ETÜ TTO ve Viveka desteği ile TEPAV Ankara’da gerçekleştirilmiş. Girişimcilere “İnovasyonun Ticarileştirilmesi” çerçevesinde atölye ve eğitimler sunulurken, “Melek Yatırımcılığa Sağlam Adım” temasıyla melek yatırımcılığın safhaları ve Türk yatırım ekosistemi de ele alınmış.
Dijital yenilikler ve eğitim, üstüne bir de girişimcilik dedikten sonra oyun dünyasını unutmak olmaz. Dünyanın en büyük e-Spor organizasyonlarını gerçekleştiren Dreamhack, geçtiğimiz günlerde İsveç’in Jönköping kentinde Dreamhack Winter 2017’yi gerçekleştirdi. CC Media tarafından desteklenen ve Arena of Valor Avrupa elemesinde birinciliği elde eden Team Boğaziçi E-Spor kulübünün Arena of Valor oyununda mücadele eden takımı da gösterdiği başarı ile 1994 yılından beri çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen bu prestijli e-spor etkinliğine katılmış. CC Media E-Spor Direktörü Umur Akıncı’nın yönetimini üstlendiği Team Boğaziçi, Gökberk “Babaanne” Çeri, Gökhan Serkan “Nox” İnce, Ozan “Ganja” Keskin, Ahmet H. “Leomera” Erdöl, Berdan “MEDIC” Akkaya’dan oluşuyor ve onların daha nice başarılarına yine burada yer verebilmek dileğiyle.
Bu kadar da değil… Türkiye’nin aralarında olduğu 10 farklı ülkede aynı anda düzenlenen P&G Avrupa IT Hackathon, ses ve görüntü tanıma teknolojileri alanında yaratıcı fikirleri buluşturdu. Türkiye’den 5 takımın yarıştığı Hackathon’da kazanan takım sosyal mecralara yönelik görüntü tanıma teknolojisini P&G Avrupa IT Liderleri Kurulu’na sunacak. Endeavor Türkiye’nin özel olarak desteklediği etkinlikte 5 takım yarışırken; önerilen fikirler de prototiplerin çalışabilirliği, sunulan yenilik, P&G’nin iş alanı ile uyumluluk ve yapılan sunumların profesyonelliğine göre değerlendirildi. Süreci ithackathon.pg.com adresinden takip edelim.
Alışverişin app’i Hopi, bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen Perakende Güneşi Ödülleri’nde ‘’Perakendeye Katkı Özel Ödülü’’nün sahibi olmuş. Geliştirdiği Paracık sistemi, CRM altyapısı ve büyük veri yönetimiyle üyelerine 360 derece alışveriş deneyimi sunan Hopi’nin 120 üye markası ve 5.2 milyon üyesi var. Perakende sektörünün en prestijli ödülü olarak tanımlanan Perakende Güneşi Ödülleri’nde ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi ise Cem Hakko olmuş. Yerim sınırlı malum, tüm ödül sahiplerini sıralamam zor, iyisi mi www.perakendegunleri.com adresinden detayları takip edelim.
Eğitim ne kadar şartsa, kitap okumak da öyle… Türkiye’nin kitap endüstrisinde iyi düzeylerde olduğu bilinse de, aynı başarıyı okuma oranında gösteremediği hepimizin malumu. Online kitap platformu İdefix, Türkiye'nin 6 aylık okuma haritasını çıkarmış. Rapora göre, en çok kitap okuyan il Ankara ve onu İstanbul, Eskişehir ve İzmir izliyor. Araştırmaya göre okurların en çok roman ve çocuk öykülerini tercih ettiği de belirlenmiş.
Daha çok okumamız gerektiğini gösterdikten sonra, sıra haftanın kitabında. Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) tarafından, teknolojik gelişmelerin insan ve toplumlar üzerindeki etkileri ve yitirilen değerlere ilişkin “Teknoloji ve Değerler” isimli bir kitap bilgisini vereceğim sana. Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç’in editörlüğünde, Türkiye ve dünyanın önde gelen akademisyen ve düşünürlerinin makalelerinden derlenerek hazırlanan, 8 konu başlığından oluşan kitap, teknolojinin getirdiği ‘kaos’ ortamına karşı mütevazı çözümler sunuyor.
Okumak kadar yazmak da apayrı beceri. Hele de konu bilimkurgu ise… Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) geleneksel bilim kurgu öykü yarışmasına rekor başvuru yapılmış. Bu yıl 19’uncusu düzenlenen Bilimkurgu Öykü Yarışması’na başvuran 228 aday arasında dereceye giren eserlerde başarılı olanlar ve detaylar www.tbd.org.tr/tbd-19-bilimkurgu-oyku-yarismasi-sonuclandi/ adresinde bizi bekliyor.
Bu haftayı böyle tamamlarken, haftaya buluşalım diyorum,