“Güç kâğıdı” elektrik depolayabiliyor
İsveçli bilim adamları “güç kâğıdı” ile teknolojik gelişmelerin hızına katkıda bulunacak, bir buluş hayata geçirdiler.
Advanced Science bilim dergisinde yayınlanan habere göre, İsveç Linköping Üniversitesi’nde güç kâğıdı adı verilen ve elektrik depolayabilen bir malzeme üretildi. KTH Royal Teknoloji Enstitüsü, Innventia, Danimarka Teknik Üniversitesi ve Kentucky Üniversitesi’nin de katkılarıyla yapılan çalışmada, üretilen malzeme nano-selüloz ve iletken polimerler içeriyor.
15 cm çapında ve 0,5 mm’den ince olan güç kâğıdı, 1 Farad’a kadar elektrik depolayabiliyor. Yüzlerce defa şarj edebilen malzeme, birkaç saniye içerisinde şarj oluyor. Araştırma ekibinden Prof. Xavier Crispin, malzemenin siyah bir kâğıdı andırdığını ancak dokusunun plastiğe benzediğini belirtiyor. Malzemeyi yüksek basınçlı suyla selüloz lifleri parçalayarak elde ettiklerini belirten Crispin, 20 nanometre çapa sahip bu liflerin, yüklü polimer yüklü solüsyona ilave edildiğini, bu sayede liflerin etrafında polimer kaplama sağladığını belirtiliyor.
İletkenliği yüksek olan yeni malzeme, küçük cihazların şarjlarında ciddi etkiler yaratacak gibi gözüküyor. Yenilenebilir selüloz, polimer gibi basit malzemelerden elde edilen güç kağıdı, tehlikeli kimyasallar içermiyor. Hem üretimi, hem kullanım süreci pratik olan yeni ürün endüstriyel üretimi sağlanabilirse gelecekte bu ürünlerin kullanıldığını şahit olacağız.