Güçlü bir bilişim ekosisteminin omurgası, güvenilir haberciliktir
Gelecek ile ilgili teknolojik trend tahminleri %80 doğru çıkan Gartner’ın, resimde görülen öngörüsü çok çarpıcı ama şaşırtıcı değil. Sahte veya manipülatif haber, tarihin her döneminde vardı ama iki nedenle günümüzde özel ve giderek artan bir önem taşıyor: (1) Organize olmuş troller, internet sayesinde sahte ve manipülatif haberleri, kitleleri etkileyici bir şekilde hızla yayabiliyor; (2) bilgi/enformasyon çağında yanlış haberin olumsuz etkisi daha ağır olabiliyor.
Ülkemizde durum daha da vahim. Reuters Institute for the Study of Journalism Digital News Report 2018’e (Dijital Haber Raporu, http://bit.ly/2C67p9U) göre, incelenen 37 ülke içerisinde, Türkiye sahte habere en çok maruz kalan ülke. Durumun bu kadar kötü olması sadece siyasi nedenlerle, kontrol altındaki medyanın sahte haber yaymasından kaynaklanmıyor. Ülkemiz medyasının, birkaç istisna dışında, çağımızın konularını güdümlü, yüzeysel ve popülist bir şekilde yansıtmasından da kaynaklanıyor. Maalesef, firmalarımızda da medyayı toplumu derinlemesine bilgilendirmek için değil, haber adı altında reklam için kullanma eğilimi var. Oysa, derinlemesine analizler içeren, bilgilendirici bir habercilik anlayışı egemen olsa, bilişim ekosistemi daha güçlü olur.
Bu hafta 25. yaşgününü kutlayan BThaber, yıllardır böyle bir haber ve yorum platformu olarak kendini kanıtladı. Hem de büyük zorlukları aşma azmiyle… Sektör için bu büyük bir şans. Doğru ve etkin bir şekilde değerlendirilebilmeli. Kazan-kazan düşünce yapısıyla, şu gerçek iyi anlaşılmalı: BThaber, firmaların dışında, sadece kendine özgü amaçları olan, dışsal bir güç odağının güdümünde bir platform değil. Bilişim ekosisteminin önemli bir parçası. Dolayısıyla, sektördeki firmaların hem reklam vererek hem de gerçek, bilgilendirici ve anlamlı haberlerini paylaşarak BThaber’e sahip çıkıp desteklemesi, sadece bu köklü haber platformunu değil, bilişim ekosistemini güçlendirir. Manipülatif, güdümlü ve sahte haberlerin kol gezdiği ortamda, BThaber kanalıyla paylaşılan doğru bilginin çoğalması bilişim ekosisteminde herkesin yararına olur.