Güçlü Türkiye için dijital dünyaya kılavuzluk edilmeli
Ankara Sanayi Odası 35 No’lu Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi ile ASO 1. OSB iş birliğinde ‘Üretimde Dijital Dönüşüm ve Markalaşma Paneli’, 29 Ocak tarihinde ASO 1. OSB konferans salonunda düzenlendi. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, “Bugün birçok firmamız dünya firmalarıyla rekabet edemiyorsa bunun temel sorunu verim düşüklüğüdür” dedi.
‘Üretimde Dönüşüm ve Markalaşma Paneli’ne; ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Osman Coşkun, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, ASO 1. OSB Başkan Yardımcısı Serdar Tütek, ASO Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Nuray Başar ve çok sayıda sanayici katıldı.
Panelin açılışında konuşan Özdebir, yapay zekâ ile bilgilerin faydalı hale getirildiğinin altını çizerek “Artık kodlamayı bilen insanların bilgisayarla yapamayacakları hiçbir şey yok. Yapay zekâ ile elde edilen verilerle imalat, süreçleri ve pazarlama süreçleriyle pazar ihtiyaçları açısından eğilimlerin tahmin edebilmesi ve hayata geçirebilmesi son derece kolaylaştı. Bu müthiş bir verimlilik artışına neden oluyor. 4. Sanayi Devrimi’ni sadece sanayi bağlamında değil, bir dijital yaşam tarzı olarak değerlendiriyorum” dedi. ASO olarak 4. Sanayi Devrimi konusunda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını vurgulayan Özdebir, bu kapsamda Organize Sanayi Bölgesi’nin de katkısıyla bir model fabrikanın kurulmasını sağladıklarını açıkladı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de küçük ve büyük işletmeler arasındaki verimlilik farkı Avrupa Birliği’ne göre hayli yüksek. Bugün birçok firmamız dünya firmalarıyla rekabet edemiyorsa bunun temel sorunu verim düşüklüğüdür. Bunu aşabilmenin birinci basamağı olan model fabrikada, bu verimlilik artışını sağlayacak yalın üretimi sizlere öğretmeye çalışıyoruz.” Sanayicilerde dijital kültür oluşturmayı hedeflediklerini belirten Özdebir, dijital dönüşüm için öncelikle zihinsel dönüşümün sağlanması gerektiğini belirterek bunun için de bütüncül bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Teknolojinin yönetim noktasında olmalıyız
Panelde konuşan Tütek, en üst düzeyde üretim yapılabilmesi için verimliliğin çok önemli olduğunun altını çizerek rekabetin arttığı dünyada verimsiz çalışan işletmelerin yaşamayacağını kaydetti. Dünya firmalarıyla rekabet edebilmek için firmaların hızlı dönüşüme ayak uydurması gerektiğini vurgulayan Başar, daha güçlü bir Türkiye için dijital dünyaya kılavuzluk edilmesinin önemini kaydetti. Coşkun da, Türkiye’nin sanayi üretiminde dünyada söz sahibi olabilmesi için sanayicilerin teknoloji yönetiminde yer alması gerektiğini ifade ederek konuşmasında şunları aktardı: “Millet olarak Endüstri 1.0’da yokuz, 2.0’da yokuz, 3.0’da yokuz, 4.0 trenini son anda yakaladık ama herkes oturmuştu, bir ayaktayız. Japonlar 5.0’dan bahsediyor. Eğer zamanında bu çalışmaları yapamazsak ve teknolojinin yönetim noktasında olamazsak, elit bir kesim bizi yönetir hale gelecek.”