Gücünü yerel pazardaki yeteneğinden alıyor
Yaklaşık 22 yıl önce Almanya’da kurulan Industrial Application Software (IAS), 1994 yılından itibaren yazılım geliştirme ve Ar-Ge faaliyetlerini Türkiye’ye taşıdı ve milenyuma girildiğinden bu yana aileyi hızla genişletmeye başladı. Şu anda Türkiye’de 15 çözüm ortağıyla yol alırken aynı zamanda Ortadoğu’da pek çok operasyon gerçekleştiriyor.
1996 yılından beri ürünlerini kendi platformları üzerinde geliştirdiklerini dile getiren IAS Genel Müdürü Behiç Ferhatoğlu sonrasında çekirdeği Java’ya taşıyarak Canias ürününün temellerini attıklarını söyledi. Hızlanan iş hayatı nedeniyle kurumların eskiden geleneksel yöntemlerle devam ettirilen iş süreçlerini değiştirmek zorunda olduğunu hatırlatan Ferhatoğlu, rekabeti sürdürebilmek için kurumun, iş gücü dahil olmak üzere tüm kaynaklarından mümkün olduğunca fazla istifade etmesi gerektiğini belirtti. “ERP sadece bir şeyleri belirli veritabanlarına girmek olarak görülse de her iş biriminin derinine inince olay farklılaşıyor” diyen Ferhatoğlu, düşük fiyatlarla sunulan yazılımların hiçbirinin ERP’nin yapacağı katkıyı sağlamayacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Kurum içerisinde hızla büyüyen veriyi ne kadar iyi değerlendirirseniz gelecekle ilgili yapacağınız planlama da o kadar başarılı sonuçlar getirir.”
“Doğru soruları sormak gerek”
ERP’nin sadece yazılım ve donanım satın almakla biten bir iş olmadığına değinen Ferhatoğlu kurulum konusunun önemine vurgu yaparak, “İşin başında analiz var. Durumu ve hedefleri iyi anlamak gerekiyor. Doğru soruları sormak ve yetenekli danışmanlara sahip olmanız lazım. Ayrıca karşı taraftaki proje ekibinin de en az sizin ekibiniz kadar ihtiyaçlarını doğru aktaran insanlardan oluşması gerekiyor” dedi. Ferhatoğlu’na göre danışmanlar tarafından aktarılan bilgilerin doğrudan projeye ve ürüne katkı sağlaması gerekiyor.
“Kurumsal planlamayla yola çıktık”
Bir ürünün farklılaştığı noktayı ortaya koymak için şirketlerin çıkış noktalarına bakılması gerektiğini söyleyen Ferhatoğlu, “Kimi üretici finans çözümüyle işe başladığından müşterileri o alanda yoğunlaşır, bir tedarik zinciri planlama şirketi için de aynı şey geçerlidir. Biz de kurumsal ihtiyaç planlama konusuyla yola çıkmış bir şirketiz ve dolayısıyla; malzeme ihtiyaç planlama, lojistik ve üretim alanlarında çok güçlüyüz. Diğer modüller ile de tüm iş süreçlerini kapsıyoruz” dedi.
Ferhatoğlu, Canias’ta kendi platformlarını kullanmalarının onlara teknolojik değişimlere hızla ayak uydurma şansı tanıdığını kaydederken, “Her değişim, bir şeylere sıfırdan başlama gereksinimini ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla her zaman güncel ve gelişmeye açık bir yazılım ile çözüm sunabiliyoruz” dedi.
Ayrıca Canias’ın açık kaynak kodlu bir yazılım olduğundan müşterinin de zaman içinde kendi geliştirmelerini yapabilir hale geldiğini vurgulayan Ferhatoğlu, “Herhangi bir işletim sistemine veya veritabanına bağlı olmamamız çok önemli avantaj, bir diğeri ise ürünün geliştirmesinin ve Ar-Ge’sinin burada yapılması. Bu sayede müşterimiz ortaya çıkacak herhangi bir ihtiyaca hızla cevap alabiliyor” diye konuştu.
Ferhatoğlu’nun verdiği bilgiye göre şu anda 6.0.3 sürümüyle piyasada olan ürün, satın almanın yanında kiralanabiliyor. Ayrıca SaaS olarak da kullanılabiliyor. IAS, kurumsal kaynak planlamada 10 milyon cironun üzerine çıkmayı hedefliyor.