Gündem: Sağlıkta yapay zekâ protokolü ve ilk ‘NFT’ye Giriş’ dersi
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar tarafından, Dijital Dönüşüm Ofisi ile Ankara Üniversitesi arasında sağlık alanında yapay zekâ kullanımıyla ilgili, test ve geçerleme amaçlı sistem kurulumu hakkında protokol, 18 Şubat tarihinde imzalandı. Diğer yandan Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölümü’nün genel sosyal seçmeli dersler havuzuna eklenen ‘NFT’ye Giriş’ dersinin ilki, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Ankara Üniversitesi arasında, epileptik yapısal bozuklukların yapay zekâ ile teşhisine yönelik geliştirilen sistemin kullanımına ilişkin protokol imzalandı. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Millet Kütüphanesi’ndeki imza töreninde; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte hazırladıkları 2021-2025 yıllarını kapsayan strateji dokümanında, özellikle yapay zekâ alanındaki istihdamın ve projelerin sayısının artırılması konusunda bir hedef koyduklarını, bu kapsamda 2025 yılına kadar 10 bin lisans üstü öğrenci yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Yetiştirilen öğrencilerin bir projede çalışması gerektiğini ifade eden Koç, “Şunu biliyoruz ki 2030 yılında 13 trilyon dolarlık ekonomiye hükmedecek yapay zekâda Türkiye’nin de söylemesi gereken bir sözü var” değerlendirmesinde bulundu. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, tıpta doğru tedavinin önemini ve doğru tedavinin en önemli ayağının ise doğru teşhis olduğunu vurgulayarak “Doğru teşhis için de hekimlerimizin, diğer sağlık çalışanlarımızın yetkin bilgi birikimi, tecrübesi çok çok önemli ama bunlar sadece yeterli olmayabilir. Aynı zamanda teknolojiden de istifa etmek gerekebilir. Günümüzün teknoloji çağı olduğunu düşünürsek ve de teknolojik gelişmelerin en fazla kullanım alanının sağlık alanı olduğunu düşünürsek her bir teknolojik adımın mutlaka sağlıkla ilişkili bir yönünün olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Yapay zekâ ve diğer teknolojik enstrümanların kullanımı bu çerçevede son derece önemli. Ankara Üniversitesi Akıllı Sistemler ve Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi bu protokolde asıl yürütücülerden birisi ama sağlık birimlerimiz de çok etkili olacak” açıklamasını yaptı. Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından geliştirilen sistem; test amaçlı olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerine kurulacak. Sistemin geliştirilmesi sürecinde; veri sağlama, etiketleme, sonuçları analiz etme konularında hastane doktorları veya Tıp Fakültesi öğretim elemanları projeye katkı sağlayacak.
e-Devlette dijital kimlik altyapısını geliştirdiğimizde blokzincir altyapısını kullanacağız
Ankara Üniversitesi Senato kararıyla lisans eğitimine taşınan ‘NFT’ye Giriş’in açılış dersine; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Koç, blokzinciri anlamadan NFT’yi anlamanın mümkün olmadığına dikkat çekerek blokzincirin bir devrim olup olmadığına yapacakları çalışmalarla gençlerin karar vereceğini dile getirdi ve şunları kaydetti: “Blokzicir, dağınık mimaride şeffaflığı ve siber güvenliği sağlanmış bir mimari, bir teknolojik unsur. Tabii günümüzde içine koyduğunuz veriyle beraber değişik isimler alıyor. İçine para koyarsanız bu kripto para oluyor. Yakın zamanda biz de e-Devlette dijital kimlik altyapısını geliştirdiğimizde blokzincir altyapısını kullanacağız.” Blokzincir veriye evrildiğinde karşımıza NFT teknolojisinin çıktığını dile getiren Koç, “NFT kimi zaman bir resim, kimi zaman bir ses, kimi zaman bir ‘tweet’. Dijital ve tek olmasını istediğiniz her şey bir NFT olabilir. NFT’nin Türkiye’de anlaşılması, farkındalığının yaratılması için bu çalışmanın çok verimli olacağını düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.
‘İlk NFT dersinin NFT’si Rektör Ünüvar’a hediye edildi
Türkiye’nin ilk NFT dersinin ilk NFT’sini bu etkinlik sırasında oluşturduklarını söyleyen Koç, “Biz bu sahneye çıktığımızda mühendis arkadaşlarımız buranın fotoğrafını çektiler ve NFT’ye çevirdiler. Ve şu anda bu NFT hazır. Türkiye’nin ilk NFT dersinin NFT’sini hediye etmek de bize düştü. Ve bunu Sayın Necdet Ünüvar Hocama hediye ediyoruz” şeklinde konuştu. Rektör Ünüvar ise, Ankara Üniversitesi’nin Cumhuriyetin ilk üniversitesi olduğuna vurgu yaparak “O halde ilkler bize yakışır; ‘İlk NFT dersi de Ankara Üniversitesine yakışır’ dedik ve böyle bir karar aldık. Gerçekten bundan da çok mutluyuz. Ama öğrencilerimiz bizden daha mutlu” dedi.
Kültür endüstrileri önümüzdeki dönemde gelişmişlik ve kalkınmanın temel taşlarından biri olacak
Bakan Yardımcısı Yavuz, Ankara Üniversitesi’nin müfredat programına alarak bir ilke imza attığı NFT dersinde akademisyenler ve öğrencilerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Ülkemizde kültür endüstrilerinin son 10 yıldır büyük bir atılım içerisinde olduğunu vurgulayan Yavuz, “2018 sonu itibarıyla yapılan bu çalışmada kültür endüstrilerinin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içerisindeki payı 2,88. Bu oranı diğer sektörlerimizle karşılaştırdığımızda, mesela sağlık ve sosyal hizmetlerden daha fazla. Demek ki kültür endüstrileri katma değeri yüksek bir endüstri. Yine istihdamdaki payına baktığımızda Türkiye’de çalışanların yüzde 4,34’ü kültür endüstrilerinde çalışıyor. Dünyada da kültür endüstrilerini incelediğimizde burada çok büyük bir büyüme potansiyeli, çok büyük bir katma değer olduğunu görüyoruz” açıklamasını yaptı. Yavuz, kültür endüstrilerinin yarattığı istihdam alanının önemli bir bölümünü gençlerin oluşturduğuna dikkat çekerek “Bu kadar büyük genç nüfusa sahip bir ülke olarak kültür endüstrileri önümüzdeki dönemde hem sosyal gelişmişliğin hem ekonomik kalkınmanın temel taşlarından bir tanesi olacak” değerlendirmesinde bulundu. Son dönemde her etkinlikte mutlaka bir dijital sanat unsuruyla karşılaştıklarını belirten Yavuz, “Kiminle konuşsak benzer kavramlar var. Metaverse, bitcoin, blokzinciri, token, NFT, web3… Liste uzayıp gidiyor. Bugünün konusu NFT ama NFT bugünün konusu olarak kalmayacak. NFT önümüzdeki günlerde üzerinde çok tartışacağımız, çok kafa yoracağımız, kullanacağımız, güçlü bir şeklide gündem olmaya gebe bir konu” dedi. NFT’nin, doğru ve etkin şekilde kullanıldığı takdirde hem genç yeteneklerin hem ülkemizin hem de ülkemiz kültürünün dünya çapında tanıtılmasına katkı sunabileceğini ifade eden Yavuz, NFT’nin gençlerin sanatsal üretimlerini artıracağına, yaratıcılıklarını, kabiliyetlerini, yeteneklerini tetikleyeceğine inandığını kaydetti. Yavuz, konuşmasının sonunda, dersi alan öğrencilerin dönem sonunda derste ürettikleri NFT’lerden oluşan bir sergi hazırlamalarını beklediğini de sözlerine ekledi. Açılış konuşmalarının ardından Bilişim Uzmanı Buğra Ayan tarafından ilk NFT dersi verildi.