Gündemde enerji sektörü var
OT/VT sektöründe faaliyet gösteren Elecom, enerjyi gündemine aldı._x000D_
OT/VT sektöründe faaliyet gösteren ve son olarak enerji sektöründe yeni bir projeyle adım atan Elecom, enerji sektörünü gündemine aldı.
O T/VT sektörü oyuncularından olan bir buçuk yıl önce kurulan Elecom, faaliyetlerini farklı bir alana yaymaya hazırlanıyor. Olimpia şirketinin iştiraki olarak 2009 yılında kurulan ve otomatik veri toplama, tedarik zinciri yönetimi, varlık yönetimi uygulamaları, saha servis yönetimi ve karekodlu takip sistemleri başlıklarında çözüm sunan şirket, bu sene gerçekleştirdiği projeler doğrultusunda enerji sektöründe de çözüm sağlayacak. Kuruldukları günden bu yana Elecom olarak pazara kendilerini anlatmak ve yetkinliklerini göstermeye çalıştıklarını belirten Elecom İş Geliştirme Müdürü Mustafa İkiler, dikey pazarlarda yer aldıklarını ve başarılı projeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Ağırlıklı olarak son dönemde elektrik dağıtımı ile ilgili projelerde yer aldıklarını ifade eden İkiler, bir elektrik dağıtım şirketinin sayaç okuma cihazlarının tedariğinde bulunduklarını dile getirdi. Elecom’un Motorola, Zebra ve Microscan’ın iş ortağı olarak faaliyet gösterdiğini ve enerji sektöründe gerçekleştirdikleri projede de Motorola mobil terminaller ve Zebra taşınabilir yazıcıların kullanıldığını belirten İkiler, “Hem sahada sayaç okuma işlerini yaparken hem de kesme açma gibi sahadan veri toplanıp bunun hem veri hem görüntülü olarak bilginin anlık olarak aktarılması ihtiyacı bizi bu alana yönlendirdi” diye konuştu. Son dönemde yapılan özelleştirmelerle birlikte enerjinin fırsatlar sunabileceğini belirten İkiler, “Özelleşen şirketler de teknolojiye aç. Özel sektörün bakış açısı verimliliği zorunlu kılıyor. Mobil cihazları yüzde yüz performansla kullanmak istiyorlar. Bu noktada da teknoloji yatırımları artacaktır” şeklinde konuştu.
Karekodlu takip sistemleri artacak
Şu anda sabit barkod okuyucu geliştiricilerinden Microscan’ın da iş ortağı olarak faaliyetlerini devam ettirdiklerini belirten İkiler, “Şu anda barkod okuma ile takibe olanak sağlayan karekod sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Ancak burada yapılan okuma işlemi iki üç milimlik kodlar için yapılıyor. Bu kodların takibi için özel okuyucu cihazlar ithal ediyoruz. Bunlar hastanelerde sağlık endüstrisinde kullanılıyor. Bugün ameliyat malzemeleri de oldukça pahalı ve dezenfekte gibi işlemler esnasında kaybolabiliyor, hastaneler bu noktada malzemeleri takip etmek istiyor. Milyon dolarlık metalik malzemenin kaybolmadan takibi için karekodlu takip sistemleri kullanılıyor. Bu aynı zamanda otomotiv endüstrisinde de kullanılıyor. Biz bu ürünlerin ilerde havacılık ve savunma sanayinde de kullanılacağını düşünüyoruz” dedi.
Son dönemde saha servis operasyonlarında mobil cihazların kullanımının öne çıktığını belirten İkiler, veritabanlarının büyümesiyle GPRS’den 3G’ye doğru talebin dönüştüğünü belirtti. Mobil el terminalleri tarafında bir başka eğilimin de “All in one” kavramı ile pek çok özelliği bir arada sunan farklı fonksiyonları barındıran cihazlar olduğunu belirten İkiler, mobil cihazlarla sahadan bilgi toplamanın da artık KOBİ’ler seviyesinde kullanılabilen bir teknoloji haline geldiğini ifade etti. 2010 yılının kendileri için Zebra’dan “Best Mobile Project” ödülünü aldıkları ve iş ortaklıkları geliştirdikleri için başarılı bir yıl olduğunu belirten İkiler, “Hedefimiz çitayı yavaş yavaş yükseltmek. Amacımız pastayı da büyütmek. 2011’de de hedefimiz enerji sektörü. Çünkü yeni özelleştirmeler devam ediyor. Enerji sadece elektrik dağıtım değil doğalgaz tarafı var. Bu şirketlerle işbirliği içinde olacağız” dedi.