GÜNDEMDE SANALLAŞTIRMA VAR
İnnova Teknoloji Çözümleri Direktörü Mehmethan Şişik’e göre veri merkezleri için sanallaştırma teknolojileri, en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Sanallaştırma sayesinde kurumların mevcut kaynaklarının kullanım ve kapasite planlarını yaparak sunucu sayısını en aza indirebildiğini hatırlatan Şişik, şöyle konuştu: “Ayrıca bu sayede yine fiziksel sunucu ile
çalışan uygulamalar için sanal ortamlarda iş sürekliği açısından yedekli çözümler oluşturulabiliyor. Veri merkezlerinde oluşturulan bu yedekli altyapılar ve sanallaştırma çalışmalarından dolayı kurumlar servislerinizde iş sürekliliği sağlayarak bu alanda yaşanabilecek kayıpları sıfıra indirebiliyor. Günümüzde veri merkezlerinde altyapının yönetimi sıfır kayıp üzerine kuruluyor. Özellikle günlük operasyonda yaşanan servis kesintilerinin insan müdahalesi nedeniyle gerçekleştiğini kabul edersek sanallaştırma çözümü ile veri merkezlerinin işletilmesinde oluşacak hataları önceden yakalamak ve hataları otomatik olarak düzeltmek mümkün oluyor.”
TurkNet Erişim, Veri Merkezi, Güvenlik Ürün Müdürü Erdem Eriş de, sanallaştırma teknolojilerinin öne çıktığını düşünüyor. Bu teknolojilerin hızlı sistem kurma, kaynakları etkin şekilde kullanma, gerektiği yere kaydırma ve yedekleme senaryoları ile ilgili eşsiz olanaklar sunduğunu ifade eden Eriş, sanallaştırma yanı sıra bulut bilişim ve felaket kurtarma teknolojilerinin de veri merkezlerinde etkin olduğu görüşünde. Eriş, şöyle devam ediyor: “Veri merkezleri, iş sürekliliği, felaket kurtarma, bulut bilişim projelerinin de en önemli bileşenini oluşturur. Sanallaştırma ve bulut bilişim projelerini ele alırsak, bu projelerin sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için sanallaştırılan içeriğin, güvenliği ve sürekliliği yüksek bir ortamda barındırılması çok önemlidir. Daha önce onlarca ayrı sunucu üzerinde bulunan bilgi ve yeteneği tek bir güçlü sunucu üzerine sanallaştırarak aktardığınızda ve bu yeni sistem çalışmaz olduğunda bu sistem üzerinde koşan sanal sunucu ve uygulamalar da çalışmaz olacaktır. Dolayısıyla, fiziksel donanım arızası, enerji sürekliliği, yedeklilik gibi konular çok daha fazla önem arz etmeye başlayacaktır.”
Dell Kurumsal Ürünler Pazarlama Müdürü Tunç Erkan’a göre de yeni nesil veri merkezlerinin önemli özelliği de yeni bir yönetim ölçeğine kavuşmaları. Bu uygulama duyarlı iş yükü ve servis izleme süreçlerinin, sanal ve fiziksel platformların birlikte izlenebilmesini sağlayarak, bulut bilişimin de temellerini oluşturduğunu belirten Erkan, “Self-servis BT önemli bir hedeftir. Otomatik ve standart BT kaynak görevlendirilmesi, altyapının uygulamaya sunulması için daha kısa zaman ve süreçler ile katmanlı altyapı ile çözüm standardizasyonu sağlanmaktadır. Bu sayede maliyet kontrolü ve faturalandırma becerileri de veri merkezlerinin vazgeçilmez özellikler olmaktadır” diye konuştu.
Bulut bilişimin kendisi dışında diğer BT bileşenlerinin de gelişmesine öncü olduğuna dikkat çeken KoçSistem Veri Merkezi Çözüm ve Hizmetleri Direktörü Gökalp Bahçeli, veri depolama konusunda da bu yönce çalışmalar yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “İletişim ağı şirketleri daha esnek ve daha hızlı bir erişim için veri merkezlerinde uyguladıkları yapıları değiştiriyorlar ve ‘Top of Rack’ mimarisine dönüyorlar. Veri depolama şirketleri hem elektrik tüketimini azaltmak, hem mekanik sistemlerden uzaklaşmak, hem de ısı yükünü azaltmak için SSD (Solid State Disk) ve benzeri disk teknolojileri üzerinde çalışıyorlar.”