Güneş enerjisi için lisanslama bekleniyor
Enerji danışmanlığı yapan Teknologis şirketi, Sanayi Bakanlığı’nın da desteklediği iki önemli projeyi hayata geçiriyor. Yenilenebilir enerji ve alternatif enerji kaynakları, Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltabilecek en önemli araçlar arasında yer alıyor. Yenilenebilir enerji ve bilişim teknolojilerinin kesiştiği noktada faaliyetlerini sürdüren ve enerji danışmanlığı yapan Teknologis şirketi Sanayi Bakanlığı’nın da desteklediği iki önemli projeyi hayata geçiriyor.
Avrupa’da en avantajlı ülke
Güneş enerjisi konusunda optimizasyona yönelik yazılımlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Teknologis Genel Müdürü Mustafa Atilla, Türkiye’nin müthiş bir enerji potansiyeli olduğuna dikkat çekiyor. Kurulu güneş enerjisi sistemlerinin bugün yüzde 50’sinin Almanya’da yer aldığını ifade eden Atilla, “Almanya’nın güneşi alma oranı Türkiye’nin yüzde 60’ı civarında. Avrupa’da güneş enerjisi açısından en avantajlı ülke Türkiye. Ancak şu an Türkiye’de üretilen enerji içerisinde güneş enerjisinin payı neredeyse yüzde sıfır” şeklinde konuştu.
Güneş enerjisi yatırımı yapmak isteyen yatırımcılara yönelik geliştirdikleri ilk yazılımın bir karar destek sistemi olduğunu ifade eden Atilla, ikinci geliştirmekte oldukları yazılımın ise güneş enerjisi santrallarının optimizasyonuna yönelik olduğunu belirtti. Atilla, “Güneş enerjisi santralları kurulumunda birçok bileşen bir arada yer alıyor. Kullanılan paneller, bu panellerin birbirine uzaklığı, açısı, kabloların mesafeleri, invertorlar, gibi. Bu sistem bütün halinde düşüldüğü zaman en iyi konfigürasyonun kullanılabilmesi için bazı hesaplamalar yapılması gerekiyor. Bu parametrelerin en iyi biçimde kurulmasına yönelik bir simülasyon geliştirdik” dedi.
11 farklı testte birinci
Dünyada yaygın biçimde kullanılan benzer bir uygulama ve Enerji Bakanlığı’nın uygulaması ile birlikte Hacettepe Üniversitesi’nin bir test gerçekleştirdiğini ifade eden Atilla, uygulamalarının 11 farklı testte de birinci geldiğini açıkladı. Atilla, güneş enerjisinin atmosferin dış yüzeyinde ne kadar olduğunun tahmin edilebilir bir veri olduğunu ancak yeryüzüne düşen güneşin miktarının ölçümlenmesinin meteoroloji ve coğrafi anlamda önemli bir bilgi birikimi gerektirdiğinin altını çiziyor.
Güneş enerjisi sistemlerine yapılan yatırımların yerli ürünlerle 7 yıl gibi kısa bir sürede geri dönüş sağlayabileceğini aktaran Atilla, Teknologis’in sunduğu çözümlerle yatırımcılara yüzde 3,7 daha yüksek verim sağlanabildiğini belirtti. Yatırım maliyetlerinin değiştirilmeden bu oranda bir verim elde edilmesinin karlılığı yüzde 10-12 civarında artırdığını söyleyen Atilla, şu an sadece Türkiye’de değil Avrupa’dan da çözümlerine ilişkin teklifler aldıklarını belirtiyor.
Hızla artan petrol fiyatlarının, Japonya’da yaşanan nükleer felaketin ve artan enerji talebinin karşılanabilmesi için alternatif enerji kaynaklarına dünyada hızlı bir eğilim olduğunu belirten Atilla, aynı zamanda çevreye olan duyarlılığında hızla arttığına dikkat çekiyor.
Atilla Türkiye’de bu alandaki mevzuatlar çok yeni olduğunu belirterek sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Güneş enerjisi santrallarının kurulumuna ilişkin lisanslar ise henüz Enerji Bakanlığı tarafından verilmedi. Ancak güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji kaynakları Türkiye’nin enerji bağımlılığını düşürecek önemli alternatifler. Dünyada en fazla destek ve teşvik verilen alanların başında geliyor. Devletin bu konuda teşvik vermesi ancak bu teşvikle birilerini zengin etmesi değil enerjinin sürekli sağlanması konusunda ve tüketiciye en ucuz maliyetle enerjinin sağlanması konusunda temel kaygılarının olması gerekiyor.”