Güney Koreli “akıllılar”
Samsung ve LG Electronics’in 2009 yılındaki işletme karları bir yıl öncesine göre sırasıyla yüzde 91 ve yüzde 31 büyüyerek ülke ekonomisine otomotiv endüstrisi kadar katkı sağladılar. Daha on yıl önce taklitçi olarak tanınan Güney Kore endüstrisi bugün dünya endüstrilerinde saygın bir konuma gelmiş bulunuyor. Samsung küresel pazarlarda bellek yongası ve düz ekran televizyon üretimi ile küresel pazarlarda egemenliğini sürdürürken LG ev klima cihazlarının dünyada en büyük üreticisi. Her iki şirket 3 boyutlu ekran ve organik ışık diyotları gibi gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında isimleri başta geçen kuruluşlar arasında bulunuyorlar.
Ancak bütün bu başarılara karşın son yıllarda Güney Kore’nin bu en büyük teknoloji şirketlerinin başarı öykülerinde bir eksiklik kendini gösteriyor. İnternet bağlantısı ve zengin uygulama olanakları ile donanmış akıllı telefonların dünyada patlayan pazarında bu iki dev şirketin beklenen yere erişemedikleri görülüyor. Samsung’un küresel mobil telefon pazarındaki payı yüzde yirmi düzeyinde olup akıllı telefon segmentindeki payı yüzde 5 dolayında. LG’nin payı ise daha da az. Her iki şirketin üst düzey yöneticileri de yaptıkları açıklamalarda şimdiye dek çıkardıkları akıllı telefonların Apple’ın iPhone ve RIM’in (Research in Motion) BlackBerry gibi akıllı telefonlarına ciddi bir rakip olmaktan uzak kaldıklarını kabul ediyorlar.
Özellikle son üç aylık döneminde mobil telefon bölümünün rekor düzeyde zarar etmesi üzerine LG’nin CEO’su Yong görevinden ayrılırken Samsung’un da mobil işinde kar marjının düşmesi her iki şirketin akıllı telefon pazarındaki patlamada hazırlıksız yakalanarak radikal değişikliğe gitmelerine yol açtı. Güney Kore hükümetinin ülkede satılan mobil telefonların yerli internet platformu standardını kullanması zorunluluğunu kaldırması ile yerli üreticilerin tekeli sona erdikten sonra bu ülkede sadece son dokuz ay içindeki satılan iPhone’ların sayısı bir milyonu geçmiş bulunuyor.
Birçok endüstri analistine göre bu iki üreticinin akıllı telefonlardaki zayıf noktaları yazılım ve uygulamada görülüyor. Bu nedenle Samsung ve LG’nin mühendisleri bu tür mobil telefonların Google’ın Android ve Microsoft’ın Windows Mobile işletim sistemleri ile çalışmalarına karşın BlackBerry’nin e-posta işlevselliğine ve iPhone’nın uygulama zenginliğine ulaşabilmeleri ve aradaki farkı kapatabilmeleri için yoğun bir çalışma içindeler.
Samsung’un 2010 yılında çıkardığı Android işletim sistemli Galaxy S mobil telefon bu şirketin akıllı telefon pazarında şimdiye dek attığı en ciddi adım sayılıyor. Gerek tasarımı ve gerekse fiyatı ile iPhone’a rakip olabilecek bu akıllı telefon 90 ülkede pazarlanmakta olup 2010 yılındaki satışlarının toplamının 10 milyonu geçtiği öngörülüyor. 2 Eylül’de Berlin’de tanıtılan LG’nin Optimus One adlı telefonun Güney Kore’deki ilk üç hafta içindeki satışı 200 bini geçerken içerdiği özellikleri ile yakın bir gelecekte ülkedeki iPhone ve BlackBerry satışlarının hızını keseceği öngörülüyor.
Samsug’un ve LG’nin rakipleri ile olan mesafeyi kapatıp kapatmayacaklarını ancak zaman gösterecek. Güney Kore’nin bu akıllı telefonları sadece Apple ve RIM ile değil aynı zamanda Çin’de ZTE ve Huawei adlı satışları gittikçe yükselen markaların rekabeti ile de karşı karşıya kalıyor. Samsung sadece akıllı telefonlarda değil aynı zamanda birkaç ay önce çıkardığı Galaxy Tab ile tablet bilgisayarı alanında da Apple’ın iPad’ine karşı yeni bir rekabete girmiş bulunuyor.
Öte yandan akıllı telefon alanında araştırma ve geliştirme bütçesinden ayırdığı yüzde 30 pay ile akıllı telefon pazarının başında yer almak amacı ile tüm kaynaklarını seferber eden LG’de aynı zamanda 2011 yılının ilk ayları içinde kendi geliştirdiği yeni bir ürün ile tablet bilgisayarı pazarındaki rekabete katılacağını açıkladı.
amilkunt@ttmail.com