Gürok Grup, “Gelecek için Dönüşüm” programı ile büyüyor!
Yeni bir anlayış ve iş modeli kapsamında ticari operasyonlardaki tüm iş süreçlerinin dönüşümü, organizasyonel dönüşüm, yönetişim dönüşümü, dijital dönüşüm ve kültürel dönüşüm hayata geçiriliyor.
Ayhan Sevgi
Sanayi, turizm, hızlı tüketim, inşaat gibi alanlarda faaliyet gösteren Gürok Grup, çalışmalarını üç kıtada devam ettiriyor. 140 ülkeye ihracat gerçekleştiren Gürok Grup şirketlerindeki iş dönüşümünü “Gelecek için Dönüşüm” programı kapsamında devam ediyor. Gürok Grup CTO’su Kurtuluş Yavuz, grubun dijital dönüşüm çalışmaları ve hedefleri konusunda sorularımızı yanıtladı.
- Gürok Grup’un temel faaliyet alanları neler?
1948 yılında Kütahya’da bir aile şirketi olarak ticari hayatına başlayan Gürok Grup, adım attığı tüm sektörlere kazandırdığı yenilikçi yaklaşım ve fark yaratan işlerle Türkiye’nin en büyük özel sektör grupları arasında yerini korumaya devam ediyor. Grubumuz, faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde katma değer yaratıyor ve sürdürülebilir bir büyüme sergiliyor. Sofra camında dünyanın 5. büyük üreticisi olan LAV, bu alandaki deneyimini cam ambalaja taşıdığı GCA, turizm sektöründe 30 yılı aşkın faaliyet gösteren Ali Bey Hotels & Resorts, Maldivler’de iki adada ultra lüks segmentte faaliyet gösteren Joali Maldives, Joali Being, özgün “oyun” konseptiyle Bijal, alanında öncü firmalardan Gürok Kiremit, içecek sektörüne yeni bir soluk getiren Avoya ve bu projelerini hayata geçirdiği Lapis Yapı şirketleriyle 3 kıtada 5 bin kişiye istihdam sağlıyor, ürünlerini 140 ülkeye ihraç ediyor. Bulunduğu her sektöre yenilikçi ilkler getiren Gürok Grup, ürün ve hizmetleriyle ülkemizi uluslararası alanda temsil ediyor.
Dünümüzü bugüne, bugünümüzü yarına taşıyan tüm çalışmalarımızın temelinde, her işte fark yaratmayı amaçlıyoruz. 1948’de Kütahya’da faaliyete geçtiğimiz günden bu yana sanayi, turizm, yapı ve hızlı tüketim sektörlerindeki uzmanlık alanlarımızı genişleterek Türkiye’yi ileriye taşıyan projeleri hayata geçirdik. O günlerde Kütahya ve çevresindeki sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel gelişmelere yaptığımız yatırımlar, yıllar içinde ülkemiz adına etkin katkılara dönüştü. Adım attığımız tüm sektörlere kazandırdığımız yenilikçi yaklaşım ve fark yaratan işlerle 21. yüzyılın ilk diliminde Türkiye’nin en büyük özel sektör grupları arasında yerimizi aldık. Bugün; kültürel mirasımızla gelecek odağımız arasında kurduğumuz köprüyle, deneyimi merkeze koyan, yarına ilham olan ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ediyoruz.
- Grubunuzun genel BT yaklaşımları hakkında bilgi verir misiniz?
Daha iyi bir yarın için, işimizi her gün iyi yapmanın gücüne inanıyoruz; sürdürülebilir üretim süreçlerimiz ve sosyal projelerimizle insana, topluma ve çevreye katkı sağlıyoruz. Tüm bu faaliyetlerimizin kalbinde, bizi motive eden 3 temel ilke yer alıyor; sınırsız düşün, cesur davran, iyi yap. Tüm çalışmalarımıza da bu inanç doğrultusunda yön veriyoruz.
Gürok Grup olarak, şirketlerimizin iş dönüşümünü “Gelecek için Dönüşüm” programı kapsamında “Geçmişe saygı duy, geleceği inşa et” sloganıyla ilk etapta GCA ve LAV markalarımız ile başlattık. 2023 yılından bu yana devam eden iş dönüşümü programımız ile şirketlerimizde strateji ve değer önerisinden başlayarak bütünsel bir iş dönüşümü programı uyguluyoruz. Bu kapsamda yepyeni bir anlayışla ve yeni bir iş modeliyle ticari operasyonlarımızdaki tüm iş süreçlerinin dönüşümü, organizasyonel dönüşüm, yönetişim dönüşümü, dijital dönüşüm ve belki de en önemlisi kültürel dönüşüm gerçekleştiriyoruz.
- Bu genel teknoloji yaklaşımı farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerinize nasıl yansıyor?
Bugün, sofra camı üreticileri arasında dünya çapında 5. sırada yer alan LAV markamızın “Momentum” ismini verdiğimiz iş dönüşümü ile markamızı daha da güçlü kılmayı hedefliyoruz. Dönüşüm ile ticari operasyonlarda yeni bir iş modeline ve anlayışına geçeceğiz. Bu kapsamda iş süreçleri, kullanılan dijital çözümlerin yanı sıra organizasyon ve yönetişim yapısı da önemli oranda değişiyor. GCA markamızın iş dönüşüm programı ise, “Gelecek için GCA” sloganıyla hayata geçti. Grubumuzun cam ambalaj üretim kanadı GCA’yı geleceğe hazırlayacak bu dönüşüm, ticari operasyon süreçlerini ana odağına alacak ve hem süreçlerinin yeniden tasarlanmasını hem de dijitalleşmesini sağlayacak. “Gelecek için GCA”, temel olarak yeni iş yapış modeline geçerek modern dünyaya ve teknolojik gelişmelere hızlı adapte olmasını sağlarken verimliliği arttıracak ve büyümeyi hızlandıracak.
- İçinde bulunduğunuz dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında nasıl bir strateji izliyor ve ne tür projeleri hayata geçiriyorsunuz? Yeni ne tür hedefleriniz var?
Grup şirketlerimizin her biri sektöründe fark yaratacak yeni başarı hikayeleri oluşturuyor. Müşteriyi ve çalışanı merkeze koyan, veriye ve yapay zekaya dayalı geleceğin iş modellerini inşa ediyoruz. İş stratejimizi; yeni değer önerimiz ve oyun tarzımıza göre iş süreçlerinin dönüşümü, organizasyonel dönüşüm, dijital dönüşüm ve kültürel dönüşüm olmak üzere 4 ana eksende ele alıyoruz. İş dönüşüm programlarının yüzde 70-75 oranında kültürel dönüşüm yapılamadığı için başarıya ulaşmadığı gerçeğini dikkate alarak kültürel dönüşüme büyük önem veriyoruz. Bu amaçla kültürel dönüşüm için özel bir ekip kurarak tüm iş birimlerinden değişim elçileri adını verdiğimiz gönüllü bir değişim ekibi oluşturduk. Değişim elçileri “Çalışanın Sesi”, “Motivasyon Sağlayıcılar”, “Dijital Gurular”, “Vizyon Öncüleri” ve “Yol Göstericiler” olarak ayrılarak değişimi etkin şekilde yönetmek ve kültürel adaptasyon sağlamak amacıyla dönüşümün öncesi ve sonrasında etkinlikler, yarışmalar, iletişim çalışmaları gibi pek çok aktiviteyi hayata geçiriyor. İş süreçlerimizi yeni iş modelimize göre stratejimiz ve değer önerimiz ışığında yeniden tasarladık. Yepyeni bir pazarlama yaklaşımı, satış ve satış operasyon süreçlerini yeni bir organizasyon ile ve yeni bir teknolojik yapı ile işletiyoruz.
- Bu projeler ile birlikte nasıl bir teknoloji altyapınız oluşacak?
Liderliğini yaptığım Gürok Grup’un “Gelecek için Dönüşüm” iş dönüşüm programı içinde teknoloji tarafında da tasarladığımız yeni iş modelini işletebileceğimiz veriye dayalı, yapay zekayı etkin kullanan bir anlayışla tüm sistemlerimizi bu kapsamda yeniden tasarladık. Mevcut CRM sistemlerimizi bırakıp uçtan uca ve diğer sistemlerle entegre yeni bir sistem kurduk. ERP ve diğer sistemlerimizde önemli değişiklikler yaparak süreçlerin kesintisiz şekilde çalışmasını sağladık. Bu sistem yapay zekanın en etkin şekilde kullanılabildiği bir mimariyle tasarlandı. Bu Türkiye’de ve cam sektöründe ilkleri içeren bir yapı olacak. Buna ek olarak Gürok IT bünyesinde oluşturduğumuz yapay zeka takımı ile cam sektöründe pek çok kullanım alanında çalışmalarımız sürüyor. Yapay zekaya dayalı tasarım, üretim gibi konularda pek çok ileri aşamaya gelmiş projemiz bulunuyor.
- Gürok Grup, bu dönüşüm süreci ile birlikte nasıl bir yapıya (Yönetim, verimlilik, insan kaynağı, müşteri deneyimi, iş ortakları ekosistemi vs) kavuşacak?
Dönüşüm sürecinde organizasyonun her alanında kapsamlı değişiklikler ve iyileştirmeler yapılmasını hedefliyoruz. Bu dönüşümle; yönetim yapısının daha veri odaklı ve teknolojik araçlarla desteklenen bir hale gelmesini arzuluyoruz. Müşteriyi, müşteri deneyimini, pazarı, ticari evreni iyi bilen ve kararlarını, aksiyonlarını bu şekilde alan bir organizasyon olmak çok önemli. Sadece verimlilik değil müşterimiz, paydaşlarımız ve çalışanlarımız için daha fazla değer üretmeyi hedefliyoruz. Dönüşüm stratejimiz paralelinde en önem verdiğimiz değerimiz olan çalışanlarımızın kültürel olarak değişime adaptasyonu ve gelişmiş dijital beceriler ile donanmasını hedefliyoruz. Ayrıca, müşteri deneyimini de veri analitiği ve kişiselleştirilmiş hizmetlerle iyileştirmeyi planlıyoruz. Gürok Grup olarak, bu dönüşüm süreciyle daha yenilikçi, verimli ve müşteri odaklı bir yapıya ulaşmayı amaçlıyoruz.