Gurur verici projeleri alkışlamaya devam!
Kendimi bildim bileli ne zaman Trakya tarafına seyahat etsem, Beylikdüzü civarına gelmeden ki oralar gerçekten tam bir dutluktu, sağ tarafta gördüğüm bina hep dikkatimi çekmiştir. Büyük bir arazinin içindeki bu küçük ve mütevazı binanın etrafında bir sürü kamyon ve TIR olur, üzerinde de Horoz Lojistik yazardı.
Gel zaman git zaman buraya gitmem ilk 2007 yılında oldu, onlara bir antivirüs programı satmıştım. Yıllar sonra ise bir dostluk ziyaretine gittim ama bu defa adres farklı, bir plazaydı. Horoz Lojistik Bilgi İşlem Direktörü Uğur Duman ile sohbetimizde firmanın ne kadar büyüdüğünü öğrenince şaşkınlığımı gizleyemedim.
80 yıla yakın süredir lojistik sektöründeki yerli ve milli ilk kuruluşlarından olan Horoz Lojistik, istihdam, yarattığı ekonomi ve sağladığı katma değeriyle müthiş bir yapı.
Yurtiçi Komple Taşıma, Depolama ve Dağıtım, E-Ticaret Lojistiği, Mikro ve E-İhracat, E-Ticaret Depoculuğu, Mobilya Montaj ve Satış Sonrası Hizmetler, Uluslararası Karayolu ve Demiryolu Taşımacılığı ve Fransız Ortağımız Bollore Logistics ile Denizyolu ve Havayolu Forwarding Hizmetleri, Konteyner Dahili Taşımacılığı ve Proje Kargo Taşımacılığı alanlarında faaliyet göstermekte.
Rakamlar çok etkileyici, Horoz Lojistik yurtiçinde 34 ve 5 kıtada 109 ülke ve 600 noktadaki networküyle Türkiye’nin her ilçesini dünyanın her ilçesine bağlayan bir hizmet ağına sahip.
Sohbet ilerledikçe kendisinden projelerini anlatmasını istedim.
“Rota optimizasyonu: Rekabetin yoğun yaşandığı ve tüketicilerin bilgiye ve ürüne hızlı ulaşmak istediği yeni bir lojistik dünyasına gidiyoruz. Buraya yapılan birçok yatırım var. Horoz Lojistik olarak tüketiciye dokunan noktada bu talepleri karşılamak adına ülkemizde ‘last mile delivery’ konusundaki en sıkıntılı alanlardan adres doğrulama sistemlerine ve tüketicilerimize verilen taahhütlere uymak adına teslimat planlama sistemleri yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu bağlamda standart dışı örneğin XY Camisi arkası gibi girilen bir teslimat adresini kurduğumuz sistemlerle enlem ve boylama dönüştürüp bunu karar destek sistemleri planlayarak teslimat araçlarına rotalayan, teslimat zamanlarını güncel trafik verileri ile tahminleyen ve IVN ile tüketicilere robotik süreç bilgilendirmesi yapan mekanik zekaya çevirdik. Türkiye’nin 70 binden fazla mahallesini sistem içinde dağıtım alanlarına ayırıp bunlar için anlık sorgulamanın yapılabileceği, harita sağlayıcılar ile adreslere gidilebilen, bu sürecin tüketici tarafından anlık izlenebildiği HoRute ile yapay zekayla çalışan bir altyapı kurduk. Böylece tüketicilerimizin süreçleri anlık izleyebildiği, konutlarında ürün bekleme ve zaman planlamalarına büyük katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda bu sayede tüm taraflar için ciddi yük oluşturan çoklu ve karmaşık bilgi trafiğinin de önüne geçmiş olduk.
KOBİ’lere yönelik Horoz Cüzdan: E-ticaretteki büyüme ile sadece platformlara değil aynı zamanda pazar yerlerindeki binlerce KOBİ’ye hizmet verdiğimiz için süreçleri daha doğru yönetebilmek adına lojistik sektöründe ilk uçtan uca dijital kontrat yönetimini Horoz Cüzdan ile 2019 yılında hayata geçirdik. Sistem hiçbir ayrım gözetmeden, hizmet almak isteyenleri e-ticarette hacimli ürün satacak yetkinliğe kavuşturan bir mekanizma ile çalışıyor. İçeriğinde online talep, e-kontrat, dijital kimlik doğrulama, kredi kartı ile taksitli ödeme gibi hızlı ve pratik çözümler barındıran Horoz Cüzdan ile gelecekte dijital paralar ile de ödeme almayı planlıyoruz.
İş ortaklarımıza sunduğumuz tüm hizmetlerin standardize edilmesi, sürdürülebilir ve sürekli geliştirmeye açık olabilmesi adına şirket içi süreçlerimizde dijitalleşmeye çok önem veriyoruz. Bu kapsamda da ‘Yönetim Sistemlerinde Dijitalleşme Süreci’ne başlamış bulunuyoruz.
Dijitalleşme yolunda belge yönetimi, süreç tasarımı ve iş akışı programlarını devreye aldık. Belge yönetimi uygulamasıyla şirketin Kurumsal Hafızasını büyük oranda oluşturup her geçen gün programın kullanım ve etkinliği arttırılmaktadır.
Süreç tasarımı uygulamasıyla şirketin tüm faaliyetlerine ait süreçlerin aktarımı tamamlanmış, süreç optimizasyon çalışmaları yürütülmektedir. Aynı zamanda süreçlerin optimum yönetimi ile sürekli iyileştirme ve buna bağlı olarak hizmet kalitemizi ve paydaşların memnuniyetini arttırmayı hedeflemekteyiz.
İş akışı uygulamasıyla programıyla şirket iş süreçlerinin elektronik ortamda otomasyonu, standardizasyonu ve kurumsal uygulamalarla hızlı ve kolay entegrasyonu sağlanarak dijital dönüşümün tamamlanması planlanmaktadır.
IVR ve IVN: Bilgiye ulaşmada ihtiyaç arttıkça kontak oranlarının arttığı bunun insan gücü ile karşılanmasının zorlaştığı geleneksel çağrı merkezi yapısını kendi yazılımımızla dijital bir zemine taşıdık. Bu sayede tüketicinin uzun bekleme süreleri yaşamadığı ve hızlıca bilgiye ulaştığı bir ortam oluşturduk. Mobil uygulama ve webchat uygulamaları ile bunun her platforma yayılmasını sağlıyoruz.
Çağrı merkezimizde kullanılan yapı, Interactive Voice Response (IVR) olarak geçen sesli yanıt sistemidir. Bu yapıda bir gönderinin göndericisi/alıcısı sipariş içinde tanımlı telefon numaraları ile destek hattını aradığında IVR algoritması devreye girer ve gönderiler içinden tarama yaparak karşılığı varsa gönderinin son durumu ile ilgili bilgi verir ve çağrı merkezindeki agentların müdahale etmesine gerek kalmadan çağrı karşılanmış olur. Böyle agentların sistemin çözemediği konularla ilgili tüketiciye daha iyi ve hızlı hizmet vermesine imkân tanır.”
Horoz lojistik projeleri bitmeyecek gibi çünkü günde 50.000 sipariş alıyorlar. Bu yoğun tempoyu Uğur Bey’in ekibi dijital dönüşümde gösterdikleri müthiş başarı ile sağlamış, devam da etmek zorundalar. Kurulan bu yapı günde 250.000 tekli siparişe hizmet vermeye uygun.
Bir güzel haberi de ekledi Uğur Bey,
“Pandemi ile inanılmaz bir yükseliş trendine giren e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firma sayılarının artışı devam etmektedir. Bu alandaki firmalara lojistiğin ötesine geçip özellikle e-ticaret alanında teknoloji yoğun platform hizmetleri sağlayacağız. Bu çok önemli e-projemizin detaylarını önümüzdeki süreçte açıklayacağız.
Aynı zamanda 2021 yılında sunduğumuz e-ihracat ürünümüze olan yatırımlarımızı da sürekli geliştiriyoruz. Gerek yurt dışı pazarlara ulaşmakta zorlanan firmaların buradaki mevcudiyetini sağlayacak entegrasyon platformu gerekse yine hacim ve ağırlıktan bağımsız tüm satışlara ait, direkt depo ve fabrikalardan yapılacak sevkiyatların anlık takip edilebilir sistemlerle gerçekleştirilmesi en kritik gelişme alanlarımızdan olacak.”
Uğur Bey’in yanından ayrıldıktan sonra hala başarı hikayesinin ve bu güzel yapının etkisi içindeydim. Böyle gurur verici projeleri alkışlamaya ve desteklemeye devam.
Yazdım…