Güven Sak diyor ki…
TEPAV Yöneticisi, iktisat hocası Güven Sak’ın 06.03.2017 Dünya gazetesi makalesinden özet:
“Memleketin yüzde 68’i mesleksiz olmaya devam ettikçe, Türkiye’nin Endüstri 4.0’dan bahsedebilmesi, yeni çağa ayak uydurabilmesi mümkün değil. Memleketin toplam işgücünün yüzde 68’i genel lise ve lise altı eğitimli ya da hepten eğitimsiz. Çevrenizde iş yapanların, ustayım diye dolaşanların neredeyse üçte ikisi bildiğiniz mesleksiz. Üçte ikisi mesleksiz bir işgücü ile olsa olsa “Zaten Batı medeniyeti de çöküyor abi” diye kahvehane geyiği yapabiliriz.”
“Şimdi ortadaki tehlike şudur: Bugün meslek sahibi olduğunu düşündüklerimizin eğitimi de yeni sanayi devriminin şartlarına uygun değildir. Kalan yüzde 32 de geleceğe uygun değildir. Bu durumda, öncelikle sorgulamamız gereken meslek liseleri ve de yüksek öğretim sistemimizdir. Çünkü geleceğin fabrikasında bir makine arızası nedeniyle ortaya çıkabilecek iktisadi kayıp artık çok daha büyük olacaktır. Dolayısıyla herhangi bir arıza anında, hatayı fark edecek ve anında müdahale edebilecek ara eleman ihtiyacı artacaktır. Bugün ara elemandan beklenen, dün aynen mühendisten beklenen gibidir. Meslek okullarında artık gençlere iletişim becerileri ve problem çözme kabiliyeti aşılamak gerekmektedir. Meslek okulu öğrencileri artık iş süreçlerini bir bütün olarak da içselleştirmek zorundadırlar.”
“Peki, biz böyle inovasyon diye, Endüstri 4.0 diye dedikodu yaparken neden sonuç alamıyoruz? Biz, kapsayıcı dönüşüm vizyonu tasarlamayı bilmiyoruz. Kimse işin ununda değil, herkes işin ününde olduğu için elbette. Batıya bakıyor ve yalnızca onların yaptıklarının dedikodusunu yapıyoruz doğrusu. Sonuç: Sıfıra sıfır elde var sıfır.”