Güvenli alışveriş için 10 ipucu
Yılbaşı hediyeleri için çevrimiçi alışverişin giderek daha fazla kullanılıyor olması, kredi kartı ya da hesap bilgileri peşindeki siber suçluların iştahını kabartıyor. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, güvenli çevrimiçi yılbaşı alışverişi için 10 ipucu paylaştı.
Eğer alışveriş sitesini tanımıyorsanız, temkinli olun: Ürünler hakkında doğru açıklamalar sağlayan, ürünleri sağlam ve zamanında teslim eden ve iyi bir üne sahip olan internet sitelerinden alışveriş yapın (kullanıcı yorumları bunun için yol gösterici olur).
Birçok internet sitesine kayıt olmak mı? Farklı parolalar kullanın: 2013 yılı başında 5 internet kullanıcısından 4’ü şifrelerini kaybettiği ya da unuttuğu için internet sayfalarına ulaşamadı. Alışveriş dünyası, sizi aynı şifreyi tekrar tekrar kullanmaya özendirebilir. Bunu yapmayın. Eğer şifrenizi yeniden kullanacaksanız, bunun önemli e-mail hesabı ya da banka şifreniz ile ilgisiz olduğundan emin olun.
Ürünlerin fiyatları mantıksız ise uzak durun: Size inanılmaz derecede ucuz fiyata ürün, servis ya da hediye kartı sunan linklerden kaçının. Bu linkler son derece risklidir.
Güvenli transferler yapın: İnternetten sipariş verirken, internet sayfasının SSL kullandığına emin olun. Genel olarak tarayıcınızda küçük bir kilit sembolü olarak gözükür. Eğer bu sembolü göremiyorsanız, URL (adres çubuğunu) kontrol edin. İnternet sitenizin önünde http yerine https ya da shttp görmeniz gereklidir.
Yarın bitiyor gibi uyarılara kanmayın: “Acil fırsatlara dikkat“ şeklinde gelen istenmeyen maillere ya da sosyal ağlarda arkadaşlarınızdan gelen tekliflere dikkat edin. Eğer bu fırsat size gerçek geliyorsa, tarayıcınızı açın ve adını direkt olarak adres çubuğuna yazın. Bu, sizi bilgilerinizi toplamak için düzenlenmiş, sahte internet sitesine yönlendiren dolandırıcılık linklerinden uzak tutacaktır.
Halka açık Wi-Fi noktalarında alışverişten kaçının: Genel Wİ-Fİ bağlantısı olan yerlerdeyken alışveriş yapmayın. Siz kişisel bilgilerinizi paylaşırken, başka birileri bu bilgileri yakalayabilir.
Çok fazla bilgi vermekten korkun: Bazı kötü amaçlı yazılımlar soru formları hazırlayabilirler. Basit bir çiçek siparişi için tüm kişisel bilgileriniz isteniyorsa hemen işlemi durdurun ve antivirüs programınız ile tarama başlatın.
Soruları cevapladığınız için para beklemeyin: Bazı yasal görünen anket sayfaları vardır. Soruları cevapladığınız zaman size büyük miktarda para ya da 1000 liralık hediye kartı kazanacağınıza dair söz veren pencereler açılabilir. Bunları kapatın ve devam edin. Dolandırıcılar, bu inanılmaz fırsatları sosyal medya ile de sunarlar. ESET Sosyal Medya Tarayıcısı, hızlı ve ücretsiz olarak bu linkleri kontrol etmenizi sağlar: www.eset.com/tr/social-media-scanner/
Alışveriş sonrası kredi kartı ekstrelerinizi ve hesap hareketlerinizi kontrol edin: Dolandırıldıysanız ilk olarak ekstreden fark edebilirsiniz. Size yabancı gelen harcamalara dikkat edin. İlgisiz bir harcama görürseniz, bankanız ile hemen irtibata geçin.