Güvenli internet hizmeti zorunluluğu geliyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı’nın onaylanarak yürürlüğe girmesine karar verildiğini duyurdu. Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan usul ve esasların amacı; güvenli internet hizmeti sunumu ve kullanımı kapsamında internet hizmeti sunan işletmecileri ve internet hizmetinden yararlanan bireysel aboneleri güvenli internet kullanımı konusunda yönlendirmek olacak.
BTK tarafından duyurulan taslak çalışma için kamuoyu görüşleri alınacak ve görüşlerin toplanmasının ardından yönetmeliğin 6 ay içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Güvenli internet hizmeti nasıl verilecek?
Taslağın yürürlüğe girmesi ile birlikte işletmecilere de yeni bir zorunluluk doğacak. Taslakta belirlenen tanıma göre güvenli internet hizmeti, alan adı, IP ve port listesi üzerinden seçilen profile göre sunulan filtreleme işlemlerini kapsayacak ve bu hizmet abonelerin talebi üzerine işletmeciler tarafından sunulmak zorunda olacak.
Kullanıcılar profillerini kendileri seçecek
BTK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre internet hizmeti sunan işletmeler güvenli internet hizmetini standart, çocuk, aile ve yurtiçi internet profili olarak 4 farklı kategori de sunacak. Aboneler kendilerine göre uygun olan profil türünü seçerek bağlı olduğu işletmeciye abonelik sözleşmesi, internet sitesi veya çağrı merkezleri üzerinden bildirecek. İşletmeci talep edilen profil doğrultusunda güvenli internet paketini kullanıcılarına sunacak. Ayrıca işletmeciler güvenli internet paketini kullanıcılara ekstra bir ücret talep etmeden sunma zorunluluğunda olacak.
Güvenli İnternet hizmeti almak isteyen abonelere işletmeciler tarafından bir kullanıcı adı ve şifre tahsis edilecek. Abone, bu kullanıcı bilgileri aracılığı ile işletmeciler tarafından tasarlanan bir internet sitesi üzerinden, internet kullanımını kullanıcı profillerine göre düzenleyebilecek. Aboneler istedikleri an kullanıcı adı ve parola bilgileri ile profiller arasında geçiş yapabilecek.
Yönetim BTK’da
Kullanıcı profilleri kapsamında filtrelenecek alan adı, IP ve portların tutulduğu liste, “Erişim Engelleme Kararlarının Aktarılması Projesi” kapsamında İşletmecilerle BTK arasında kurulmuş bulunan noktadan noktaya güvenli veri hatları üzerinden işletmecilerle paylaşılacak.
BTK veritabanında tutulan veriler bir web servis aracılığı ile güvenli hat üzerinden işletmecilerin kullanımına açılacak. İşletmeciler, BTK’nın belirlediği periyotlarla filtrelenecek alan adı, IP ve portlara ait listeleri kendi sistemlerine çekmek, söz konusu listeleri güncellemek ve BTK’dan alacakları verileri abonelerine sunacakları güvenli internet hizmeti kapsamında çalışan sistemlerine derhal aktarmakla yükümlü olacaklar.
BTK gönderilerin verilerin üçüncü şahıslarla paylaşılmaması konusunda işletmecileri yükümlülük altına alacak. BTK tarafından veritabanındaki tüm verilerin ayrı ayrı Dosya Bütünlük Değeri (hash kodu) alınacak ve işletmecilerle Dosya Bütünlük Değerleri paylaşılacak. Bu sayede veri güvenliği konusunda da tedbir alınmış olacak.