Güvenli mobil işletim sistemi
Android tabanlı işletim sistemlerinde güvenlik hayal değil.Android tabanlı işletim sistemlerinde güvenlik hayal değil.
İlk kurulduğu andan itibaren internete bağlanabilen mobil cihazlarla bunlara hizmet veren bulut tabanlı çözümlere odaklanan Ardıç, Android tabanlı işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Daha önce gömülü ve mobil Linux sistemler üzerinde projeler tamamladıklarını belirten Ardıç Pazarlama Müdürü Mine Tezer, “Birçok mobil işletim sistemi üzerinde de çalışan bir şirketken Android’e ilgimiz bir yılı aşkın bir süre önce başladı. Android’i sadece bir mobil işletim sistemi olarak değil bir ekosistemin uç noktası olarak ele alıyoruz. Bu yüzden ekibimiz çok geniş bir ölçekte hizmet veriyor. Tüketici elektroniğini bilen, gömülü ve mobil işletim sistemlerini, geniş ölçekte hizmet verebilecek bulut tabanlı çözümler geliştirebilen, mobil uygulamalar ve kullanıcı arayüzü konusunda uzman arkadaşlarımız ekibimizi oluşturuyor” dedi.
Sisteme yeni özellikler eklediklerini kaydeden Tezer, “Bu ekiple hem akıllı telefon donanımları üzerinde hem de kendi laboratuvarımızda geliştirdiğimiz donanımlar üzerinde kendi Android sürümümüzü ayaklandırırken açık kaynak kodlu Android’de bulunmayan yeni özellikleri geliştirdik. Bu özelliklerden bir bölümünün ihtiyaç duyduğu bulut tabanlı çözümü de bu proje kapsamında altyapısıyla birlikte gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
Güvenlik en üst düzeyde
Hem cep telefonu, hem de android temelli işletim sistemi kullanan her türlü cihaz için bu geliştirmeyi yaptıklarını kaydeden Tezer, “Biz bu konuda, uzun yıllara dayalı bilgi birikimi ve tecrübelerimizi kullanarak, geliştirdiğimiz ve geliştirmekte olduğumuz çözümlerde, açık kaynak kodlu temel üzerine inşa ettiğimiz bütünde, güvenlik açıklarına olanak vermeyecek yapıları kurarak, bir altyapı oluşturuyoruz. Her yazılımda çeşitli hatalar veya açıklayabilir, biz böyle bir durum tespit edersek, geliştirdiğimiz çözümlerle hızlıca duruma müdahale edip hataları ayıklayabiliyoruz. Böylelikle çözümlerimizle hem pazarda güvenlik konusuna dikkat çekiyor, hem de bu alanda katma değer yaratarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz” şeklinde görüş belirtti.
Günümüzdeki akıllı cep telefonlarının kullanıcıların özel yaşantısını kişisel bilgisayara kıyasla çok daha fazla bildiklerini ifade eden Tezer, bu konuda şunları söyledi:
“Adres defteriniz, kimlerle ne zaman konuştuğunuz, hatta konuşmanın kendisi, e-postalarınız, kısa mesajlarınız, randevularınız, internette nereleri gezdiğiniz, formlara girdiğiniz kullanıcı adlarınız ve şifreleri, fotoğraflarınız, hatta GPS ve mobil şebeke aracılığıyla hangi zamanda nerede olduğunuz. Tüm bu bilgilerin korunması için ilk koşul, cihazın işletim sisteminin güvenlik açığı içermemesi. Ancak bu kendi başına yeterli değil. Kullanıcı olarak cihazlarımıza birçok ek uygulama yüklüyoruz. Cihazda çalıştırılabilecek kötü niyetli uygulamalar için de bir mobil işletim istemi önlemler içermeli. Yüklü olan Android’in sağladığı güvenlikle yetinmek ve üreticiye güvenmek zorundasınız. Cihazlara bellek kartlarından, internetten ve çeşitli uygulama mağazalarından uygulama yüklenebiliyor.
Bu durum, kullanıcıya büyük bir serbestlik tanımakla birlikte tehlike de yaratmakta. Basit bir masaüstü resim uygulamasının casusluk yapmadığından emin olamazsınız.”