Güvenliğin başlangıç noktası ağ yapısı
Veri merkezi Radore ile IP çözümleri şirketi Brocade, 2017 yılında hızla artan ağ güvenliği riskleri karşısında dikkat edilmesi ve bu risklerin giderilmesi için yapılması gerekenleri düzenlenen bir toplantıda paylaştı.
Siber saldırıların yarattığı kayıpların çoğunlukla ağ güvenliğindeki eksikliklerden kaynaklandığına işaret eden Radore Genel Müdürü Sadi Abalı, “Saldırılar, şirketlerin yalnızca para kaybı değil, kişisel ve finansal verilerin çalınmasıyla itibar ve üretkenlik kaybı ile geri dönüşü olmayan hasarlarla karşılaşmasına sebep oluyor” dedi. Abalı’ya göre, yüksek ilk yatırım maliyetleri ve veri merkezi inşası gibi zorlu süreçler yerine, bulut bilişimin fırsatlarını değerlendirmek işletmelere en üst düzeyde güvenlik ve ağ çözümlerini kullanma fırsat sağlıyor.
Cihaz artışıyla birlikte, ortaya çıkan veri miktarının da arttığına dikkat çeken Radore Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol, “Verinin artması; yönetimi ve yapılması gereken yatırımı da karmaşıklaştırıyor. Bu nedenle bulut bilişim yaklaşımıyla dış kaynak kullanımının önemi artıyor” dedi. Akyol, işletmelere temel önerilerini şöyle sıraladı:
- Basit şifrelerden kaçınılmalı: Haklayıcılar otomatik olarak, “123456” gibi popüler şifreleri taradığı sistemleri kullanıyorlar ve maalesef birçoğunda başarılı oluyorlar.
- Şifreleri belirli aralıklarla değiştirmeli: Saldırganlar şifreleri ele geçirse bile bunu sürekli olarak kullanamamaları için güncellemeler önemli.
- Telefonlar şifrelenmeli: İş için kullanılan telefonlardan e-posta veya ağ erişimi sağlanıyorsa, mutlaka şifre de kullanılmalı.
- Anti-DDoS hizmeti satın alınmalı: DDoS saldırılarının maliyeti her ölçekte şirket için yüklü. Buna karşılık, hizmet olarak DDoS güvenliği edinmek çok daha uygun maliyetli.
- İki faktörlü doğrulama kullanılmalı: Veri merkezlerindeki sunuculara ulaşırken iki faktörlü doğrulama özelliği bulunan VPN ile erişilmesi önem taşıyor.
Türkiye’de de network teknolojilerinin hızla dönüştüğünü vurgulayan Brocade Türkiye Ülke Müdürü Feyyaz Atalay, “Türkiye’de BT dünyasının geleceğini hizmet sağlayıcılar belirleyecek. Hizmet sağlayıcıların geleceğini ise uzmanlaştıkları noktalar ve kullandıkları teknolojilerin esnekliği ve operasyonel kolaylığı farklılaştıracak” yorumunu yaptı.