Güvenlik kalkanına hücum
Sam Amca, Çin ve İran’da internete geçit vermeyen güvenlik kalkanını kırmak için 30 milyon dolar Ar-Ge fonu ayırdı. Bu önemli cümle, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 3 Ocak tarihli 2 bin 500 kelimelik direktifinin özeti.
Resmi yazı, Amerikan Yönetimi’nin “Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Dairesi” (DRL) ve “Yakın Doğu İşleri Dairesi” (NEA) tarafından hazırlandı. Kısaca: Öncelikle bu iki “arıza” ülkede internet erişimine uygulanan kısıtlamayı aşacak yazılımlar istiyoruz. Bunun için ödenek ayırdık. Haydi bakalım, yazın!
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geçen yıl tam da bu konularda bir konuşma yapmıştı. Dünyanın bazı yörelerine bir “Bilgi-İletişim Perdesi” çekildiğini söylemişti. Bu benzetme, 1945-1989 arasında Doğu Bloku ile Batı Bloku ülkeleri arasındaki gerginliği tanımlamak için kullanılan “Demir Perde” sözcüğünün modern şekli oldu.
Hillary Clinton bu konuda şöyle demişti:
“Berlin Duvarı, bölünmüş bir dünyayı simgeliyordu. Bugün internet, bölünme değil birleşmeyi simgeliyor. Ama iletişim ağları dünya çapında yayılsa dahi sanal duvarlar da inadına yükselmeye devam ediyor.”
“Bazı ülkeler elektronik sınırlar koyarak, halkını dünyanın ağlarından yararlandırmıyor. Arama motorlarından sözcükleri, isimleri, cümleleri çıkartıyor. Böylece, halkın barışçıl bir şekilde siyasal faaliyete katılma hakkını çiğniyor. Bu davranışlar İnsan Hakları’na aykırıdır. Bu tür sınırlayıcı uygulamalarla yeni bir Bilgi-İletişim Perdesi dünyanın büyük kısmına çekilmektedir.”
Clinton, Amerikan Yönetimi’nin, bu durumu değiştirmek ve internet sansürünü ortadan kaldırmak amacıyla “araçlar geliştirilmesini” destekleyeceğini de söylemişti. İşte şimdi, Sam Amca kesenin ağzını açıyor. Teknik sansürü aşacak teknolojiler geliştirilmesini istiyor.
Dışişleri direktifinde, hedef alınan bölgede Kuzey Amerika ve Batı Avrupa yok. Şuralar var: Çin ve Burma dahil Doğu Asya, İran dahil Yakın Doğu, Güney Kafkasya, Rusya dahil Avrasya, Orta Asya, Küba ve Venezuela dahil Latin Amerika, Afrika.
Yani, hedef sadece Çin ve İran değil gibi görünse de elbette hedef Çin ve İran. Direktifte, “Terörist olarak tanımlanmamış kurumlar, kar amacı gütmeyen STK veya üniversiteler başvurularını bir ay içinde çevrimçi yapabilir” deniliyor.