Güvenlik operasyonları merkezlerine ilgi artıyor
Pandemi; küresel anlamda hepimizi ve özellikle iş yapış biçimlerimizi etkiledi ve bizi yeni bir dünya düzenine geçirdi. Özellikle çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler gibi birçok kişinin iletişimi iş yeri dışında, kişisel cihazlar üzerinden çevrimiçi uygulamalarla yürütüyor olması riskleri de beraberinde getirdi. Platin Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Fatma Hacıoğlu’nun verdiği bilgilere gör pandemi öncesinde güvenlik konusundaki farkındalık eksikliğinden kaynaklı ve uzaktan çalışma sistemi için gerekli güvenlik altyapısının olmaması siber tehditleri ve riskleri de aynı paralelde arttırdı. Covid-19 sürecinde siber saldırılarda yüzde 542’lik bir artış gözlemlendi.
“Kurumlar bu süreçte öncelikle güvenlik konusunda temel eğitimler planlayarak saldırılara karşı çalışan farkındalığını arttırmaya yöneldi ve uzaktan erişim politika ve prosedürlerini güçlendirdiler. Bunun yanı sıra siber tehditlere karşı güvenlik çözümlerinin de bu dönemde daha da yaygınlaştığı ve kurumların güvenlik seviyelerini en üst noktaya taşımak adına güvenlik yatırımlarını arttırdığını da söyleyebiliriz” diyen Fatma Hacıoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Dijitalleşmenin daha da hız kazandığı pandemi süreci ile birlikte ortaya çıkan yeni nesil güvenlik tehditleri, siber tehditlere karşı korunmada ve savunmada da yeni yaklaşımları zorunlu kılıyor. Zararlı yazılımlara ve veri sızdırma durumlarına karşı bütünsel güvenlik kapsamında ise network-uygulama güvenliği ile son kullanıcı güvenliği çözümlerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Bu noktada benzer güvenlik çözümlerin kullanımı ile veri güvenliğinin arttırılması ve sürdürülebilir kılınması kurumlar için orta vadede kritik ve önemli gözüküyor. Bunun yanı sıra güvenlik teknolojilerinin tek bir çatı altında ele alınmasını sağlayan (Güvenlik Operasyonları Merkezi) SOC yapısının kurumlarda yer edinmesinin ve 360 derece veri güvenliğinin güvenlik operasyon merkezi yapısı altında güvenlik çözümlerinin entegrasyonu ve koordinasyonu ile 7/24 sağlanmasının, yeni nesil siber tehditlere karşı 2021 yılı içerisinde ön plana çıkması beklenen başlıklar arasında olduğunu göreceğiz. Artan siber saldırılar nedeni ile SOC güvenlik oerasyonları merkezlerine ilginin artacağını tahmin ediyoruz. Bu noktada tehdit avcılığına odaklanan bilgi güvenliği uzmanlarına olan ihtiyaç da aynı paralelde artacak gibi gözüküyor. Makine öğrenmesi tabanlı yapay zeka teknolojilerinin de oldukça rağbet göreceğini düşünüyoruz.”