Güvenlik oyununun kuralları değişecek
Yapay zeka; sesle etkinleştirilen kişisel asistanlardan kendi kendini park eden arabalara, kendiliğinden yapılandırılan konferans salonlarına ve doktorların hastalığı teşhis etmesine yardımcı olan sistemlere kadar birçok şeyi dönüştürüyor. Giderek daha fazla şey birbirine bağlandığında ve yapay zeka daha da fazla erişilebilir hale geldiğinde, dünyamızın daha akıllı ve daha üretken hale geleceğini belirten Citrix Türkiye Ülke Müdürü Altan Cengiztekin, şunları kaydetti:
“Diğer yandan şu da bir gerçek; yapay zeka ile birlikte aynı zamanda daha korunmasız hale de geliyor. Sadece akıllı cihazlar değil, aynı zamanda ses, sıcaklık ve hareket gibi yapay zekayı besleyen verileri toplayan tek amaçlı sensörler gibi bağlantılı cihazların sayısı arttıkça, saldırıya karşı hassasiyetimizi de büyük ölçüde artırıyoruz. Ancak yapay zeka; anormallik tespiti, makine öğrenimi, davranış analizi ve cihazlarımızı güvenli tutmaya yardımcı olan diğer araçlar için yeni nesil teknolojilere güç verecektir.
Yapay zeka, güvenlik oyununun kurallarını değiştirecek. Yapay zekanın etkilemeyeceği neredeyse hiçbir endüstri yok ancak güvenlik endüstrisi bunların başında gelmekte. Yapay zekanın güvenlik endüstrisi için tehdit oluşturan sorunları yönetebilmek için büyük bir rol oynaması gerekiyor. Bizim görüşümüz; yapay zeka güvenlik alanında önümüzdeki dönemde büyük bir role sahip olacak ve sonuç olarak, güvenlik sorununun son derece karmaşık olması ve bir kişinin ya da iyi kurulmuş bir güvenlik ekibinin başa çıkabileceğinden çok daha fazlası olması nedeniyle zaten bu şekilde büyük bir role sahip olması gerekiyor. Yapay zekanın sunabileceği şey, güvenlik uzmanlarına eyleme geçirilebilir zeka ve sadece karar vermeleri gereken alanlar sağlamak olacak.
Yapay zeka sistemleri çeşitli karar noktaları ve sınır koşulları etrafında kurulduğu için, yapay zeka sisteminin bu sınır koşullarının ne zaman aşıldığını ya da ne zaman planlanmamış bir olay olduğunu anlaması ve insanları bu aşamaya dahil ederek insanların iyi bir karar verebilmesi için onlara ‘eyleme geçirilebilir zeka’ denilen seçeneği sunması gerekiyor.
Son yıllardaki çeşitli teknik gelişmeler, hayatımızdaki makinelerin şu ana kadar hayal edebileceğimizden çok daha akıllı hale gelmesini sağlamak için bir noktada birleşiyor.
Yapay zeka , zihinsel bilişim, büyük veri ve tahmine dayalı analitiklerin kesişmesiyle, hayatlarımızda akıllı makinelerin etkisinin bulunduğu yeni bir çağ hızla yeni normal haline geliyor. Peki bu teknolojiler hız kazanırken, AI ve akıllı makineler gelecekte bir tehlike seviyesi oluşturacak mı?
Yapay zekanın istikrarlı bir şekilde ilerlediği ve toplum üzerindeki etkisinin muhtemelen artacağı konusunda büyük bir görüş birliği var. Uygarlığın sunabileceği her şey insan zekasının bir ürünü olduğu için bunun potansiyel avantajları çok büyük; bu zeka, yapay zeka tarafından sağlanabilecek araçlarla genişletildiği zaman neler sağlayabileceğimizi tahmin edemiyoruz. Yapay zekanın büyük potansiyeli nedeniyle, potansiyel tuzaklardan kaçınırken bunun avantajlarından nasıl yararlanacağımızı araştırmak çok önemli.”