Güvenlik seviyeleri sorgulanıyor
Cisco’nun yayımladığı iki yeni küresel araştırma, pandemi döneminde tüketicilerin veri paylaşımına ilişkin kaygılarındaki artışı ortaya koyarken, uzaktan çalışma paralelinde şirketlerin karşılaştığı güvenlik sorunlarına odaklanıyor. Raporlar, verilere ve uygulamalara her yerden ve her türlü cihazdan erişim imkanı sunan güvenlik önlemleriyle daha esnek çalışma fırsatlarına değinirken, güvenlik ve gizliliğe yapılan yatırımların, şirketleri ve tüketicileri, “yeni normal”e hazırlayacağı üzerinde duruyor.
Cisco’nun küresel bazda 3 bin BT yöneticisi ile gerçekleştirdiği “Güvenli Uzaktan Çalışmanın Geleceği” raporuna göre, çoğu şirket uzaktan iş gücünü desteklemeye belli seviyede hazır. Buna karşılık, çalışanların her yerden ve her türlü cihazdan güvenli çalışmasına olanak tanıyan teknolojilerin benimsenmesi hızlanırken, işletmeler de her türlü yeniliğe karşı esnek olabilme çabasında. Rapora göre, şirketlerin yüzde 85’i, siber güvenliğin COVID-19 öncesine göre çok daha önemli olduğu kanısında. Çalışanlarının uzaktan çalışmasını destekleyen şirketlerin çoğunluğunun karşılaştığı en büyük siber güvenlik sorunu ise güvenli erişim. Her iki katılımcıdan biri ise şirketin sağladığı dizüstü bilgisayarlar ve kişisel cihazlar dahil olmak üzere uç noktaların, uzaktan çalışma ortamında güvenlik anlamında önemli bir zorluk olduğu kanısında. Katılımcıların yüzde 66’sı, COVID-19 salgınının siber güvenlik yatırımlarında artışa yol açacağını düşünüyor
Öte yandan, uzaktan çalışma araçlarının gizliliği konusunda endişeli olan kullanıcılar, şirketlerin verilerini güvende tutmak için gerekli çabayı gösterdiğinden şüpheli. Dünya genelinde 2 bin 600 kişinin katıldığı Cisco’nun ikinci yıllık Tüketici Gizlilik Anketi sonuçlarına göre ise tüketiciler gizlilik ihtiyaçlarının çok az değişmesini veya hiç değişmemesini, ayrıca müşterilerinin verilerini nasıl kullandıkları konusunda şirketlerin daha şeffaf olmasını istiyor. Tüketici Gizlilik Anketi’ne göre, yüzde 60’ın ortak kaygısı, işbirliği araçlarının gizliliği. Katılımcıların yüzde 53’ü ise pandemiyle ilişkili verilerde çok az istisna yapılarak veya hiç istisna yapılmadan gizlilik yasalarının korunmasını istiyor. Katılımcıların yüzde 48’i, günümüzde verilerini etkili bir biçimde koruyamadığını, bunun ana nedeninin ise şirketlerin verileriyle ne yaptığını bilmemeleri olduğunu düşünürken, yüzde 56’lık kesim tüketici verilerinin korunması konusunda birincil rolü hükümetlerin üstlenmesi gerektiği kanısında. Hatta bu kesim, dünya genelinde tüketicilerin, ülkelerinde uygulanan gizlilik yasalarını büyük ölçüde desteklediğini düşünüyor. Cisco MEA Siber Güvenlik Yöneticisi Fady Younes, bu sonuçları, “Gizlilik, temel bir insan hakkı ve müşteri güveni oluşturup sürdürmek için kritik öneme sahip bir iş gerekliliği. Temel gizliliğin yanı sıra, şeffaflık, adalet ve hesap verebilirlik gibi etik ilkeler ise dijitalleşen bu yeni dünyada bize yol gösterecek” sözleri ile değerlendirdi.